AFAD tarafından yayımlanan Genelgede orta hasarlı binaların artık ağır hasarlı olarak kabul edileceği duyuruldu.
Güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen, yerinde dönüşümden yararlanmayan veya hak sahipliğinden yararlanmak üzere yıkılmayan orta hasarlı binalar 7269 Sayılı kanunun 13. maddesinde öngörülen süre sonunda yıkılacak.
21.11.2023 tarihinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, orta hasarlı olduğu tespit edilmiş konutların hepsi ağır hasarlı binalar gibi işlem görecek.
Orta hasarlı tespit edilen konutta ikamet eden ev sahiplerine 5.000 TL AFAD tarafından karşılıksız para yardımı yapılmaktadır. Orta hasarlı tespit edilen konutta ikamet eden kiracılara 2.500 TL AFAD tarafından karşılıksız para yardımı yapılmaktadır.
Orta hasarlı bina ne demektir? Deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.
İlgili 17 soru bulundu
Yani üst sokakta bulunan adamın evini alıp en öne, en öndekini alıp da en arkaya götürmek gibi bir durum olmayacak" dedi. Bakan Özhaseki açıkladı: Orta hasarlı binaların tamamı yıkılacakÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Orta hasarlı binaların tamamı yıkılacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın aldığı karara göre, orta hasarlı binaların da yıkılması kararı alındı.
Avans Ödeme Dönemi Başlıyor
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan yerinde dönüşüm ile ilgili bir kanun çıktı. Bu kanun orta hasarlı binaları da içine dahil etti. Orta hasarlı bir bina malikleri yarıdan bir fazlası müracaat ettiklerinde tercihleri yerinde dönüşümü istemişseler bu bina sahipleri yerinde dönüşümden faydalanabilirler.
31)Orta hasarlı konutlar ve ahırlar için AFAD tarafından yapılan yardım ne kadardır? AFAD orta hasarlı olarak tespit edilmiş binadaki her bir konut için 180.000 TL, orta hasarlı ahır için 120.000 TL kredi vermektedir. Bu kredi ile binanın güçlendirmesi yaptırılmaktadır.
Bu durumda orta hasarlılarda oturan vatandaşlar, ağır hasarlı ev sahipleri gibi yapılan konutlarda hak sahibi olacaklar. Kısaca oturduğu yapı orta hasarlı olan vatandaşların hak sahipliği kabul edilmişse bunların TOKİ hakkı bulunmuyor. Bu kişiler, güçlendirme kredisinden faydalanabiliyorlar.
Orta hasarlı konut, işyeri ve ahır için verilen güçlendirme kredisi geri ödemeleri son kredi diliminin hak sahibine ödendiği tarihten itibaren 2 yıl sonra başlayacak. 1 Yıl içerisinde güçlendirmesi yapılmayan binalar yıkılacak ve afetzedelerin hak sahiplikleri sona erecek.
Depreme dayanıklı yapılar binanın yaşı, yaşına göre aldığı hasar durumu, bina görünüşü açısından birtakım fikirler verebilir. Örneğin 10 yıllık sağlam bir yapı depremde hasar görmez.
Bir süredir gündemde yer alan "Orta hasarlı binalar yıkılacak mı?" sorusuna Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki son noktayı koydu. Bakan Özhaseki, "Orta hasarlı binaların tamamı yıkılacak.
Ancak yapıda kullanılan beton, demir ve çelik gibi malzemelerin kaliteli olması da binanın depreme dayanıklılığı konusunda oldukça önemlidir. 30 yıllık binanın kaliteli malzemeler ile inşa edilmiş olması durumunda depreme dayanıklı olduğu söylenebilir.
Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir. Günümüzde 1960-1970'li yıllarda inşa edilen betonarme binalar dönüştürülmeye çalışılıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremzedelerin e-devletten evlerinin durumuna bakabileceğini söyledi, "Hasarlı veya az hasarlı gözüken evlerinizde oturabilirsiniz" dedi.
Banka, oturulamayacak derecede hasarlı bir konuta kredi vererek risk almak istemez. Kredi alınacak konutun daha önceden yapılmış deprem sigortası olmayabilir. Ancak kredi kullanım aşamasında tapuda alım-satım işlemleri gerçekleştirilebilmesi için deprem sigortasının (DASK) yaptırılması gerekir.
AZ HASARLI BİNALAR:
Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.
15) Bir bina Orta Hasarlı olarak tespit edilirse devlet tarafından ne gibi yardımlar yapmaktadır? Binası Orta Hasarlı olarak tespit edilen konut/işyeri/ahır sahiplerine hak sahipliği koşullarını sağlaması kaydıyla Afet Kanunu kapsamında AFAD tarafından uygun geri ödeme koşullarında güçlendirme kredisi verilmektedir.
Konutları yıkık/acil yıktırılacak/ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere, acil ihtiyaçlarını karşılamaları için hane başı 10.000fr nakdi destek ödemesi yapılmaktadır. Herhangi bir başvuru gerektirmeyen ödemeler, Ziraat Bankası şubelerinden gerçekleşmektedir.
Orta hasarlı bina sahiplerine hak sahipliği koşullarını sağlamaları kaydıyla 7269 sayılı Yasa kapsamında güçlendirme kredisi verilecek. Hak sahipleri, binalarını bir sene içerisinde güçlendirmeleri halinde bu krediden faydalanabilecek. 1 sene içerisinde güçlendirme yapılmaması halinde ise bina yıkılacak.
6 Şubat tarihli depremler sonrası kentte yıkım çalışmaları devam ederken, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından orta hasarlı yapılar ile ilgili genelge yayınlandı. AFAD tarafından yayımlanan Genelgede orta hasarlı binalar, ağır hasarlı olarak kabul edileceği belirtildi.
Güçlendirme işleri yapılırken binanın tamamen tahliyesi söz konusu değildir.Sadece güçlendirme yapılacak dairenin boşaltılması yeterlidir. Fakat bazı yüksek derecede deforme olmuş binalar insan sağlığını korumak ve kolonlardaki yükü azaltmak amacıyla tamamen boşaltılması gerekebilmektedir.
Bina güçlendirme kredisi almak isteyen vatandaşlarımız, öncelikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkili kılınan bir yapı denetim firmasından alacakları riskli yapı raporu akabinde bankaya başvurması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri