Orta kulağın basıncını ölçen timpanometri testinde dış kulak yoluna hava basıncı uygulanarak orta kulak ve kulak zarı hareketliliğinin ölçülmesi sağlanır. Orta kulak ve kulak zarındaki hareketlilik ölçülerek, bu yapıların fonksiyonu hakkında bilgi elde edilir.
Bebekler de dahil tüm yaş gruplarında uygulanabilmektedir. Timpanometri ile ölçüm yapılabilmesi için kulak zarının delik olmaması gerekir. Dış kulak yoluna sokulan bir prob yardımı ile orta kulaktaki basınç ölçülür. Yapılan ölçümler sonucu bir grafik ortaya çıkar.
Bir adet prob, kulak kanalına yerleştirilir ve hafif bir basınç değişimi oluşturulur. Bu, kulak zarının hareketini ölçmeye ve orta kulak basıncını belirlemeye yardımcı olur. Timpanometri, orta kulaktaki sıvı birikimini veya tıkanıklığı tespit etmede yardımcı olabilir.
Timpanometri: Orta kulağın basıncını ölçmeye yarayan testtir. Ölçümün yapılabilmesi için kulak zarının delik olmaması gerekir. Acısız ve ağrısız bir testtir. Basınç değeri olarak -50 ila +50 arası normal değer olarak kabul edilir.Testte başlamadan önce kişiye test hakkında bilgi verilir ve teste başlanır.
İşitme kaybı, kulakta tıkanıklık hissi, kulak ağrısı, kulakta çınlama gibi problemlerin nedenini tespit etmek için kullanılabilir. Ayrıca timpanometri testi, kulak tüpü takılması gibi bazı işlemler öncesinde de yapılabilir. Timpanometri testi, birçok işitme merkezi ve klinikte yapılabilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Basınç problemi
Eğer orta kulaktaki basınç östaki borusu kullanılarak dengelenmezse, bu basıncın giderek düşmesi ile orta kulakta sıvı-kan birikmesi veya tüm zarlarda delinmeye kadar giden olaylar serisi gerçekleşir. Tüm bu olumsuzluklar işitme kaybı, baş dönmesi ve kulak ağrısı gibi sonuçları doğurur.
Kulaktaki basıncın azaltıması için uygulanan bir yöntem de valsalva manevrasıdır. Valsalva manevrası, östaki borusuna hava göndermek için yapılır, böylece kulaktaki basınç azaltılır. Sadece deneyimli kişilerin uygulaması gereken bu yöntem, solunum yolları kapalıyken orta kuvvette nefes verme eylemine denir.
Yutkunma, sakız çiğneme ve esneme gibi yöntemler, basıncın östaki borusu üzerindeki etkisini ortadan kaldırır. Ancak, kulak tıkanıklığına ağrı, akıntı, denge kaybı gibi durumlar eşlik ediyorsa, rahatsızlığın ortadan kaldırılması için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Bunun yanı sıra işitmenin azalması, çınlama ve uğultu hissi, kuru öksürük, baş dönmesi, kulak ağrısı, kulakta kötü koku, kaşıntı ve akıntı yaşanması da kulak kirinin birikmesinin yol açtığı şikayetlerdir.
Kulakta Sıvı Birikmesinin Tanısı;
Kulak muayenesinde; kulak zarının çökme ya da yapışması, zarın arkasındaki sıvının akışkanlığı(içinde hava kabarcıklarının olması), koyuluğu(pelte şeklinde olması) değerlendirilir. Burun muayenesi; konkaların durumu(büyük ve tıkayıcı olması),geniz etinin durumu değerlendirilir.
Odyometri işitme testi, genellikle bir saat kadar sürer. Test sırasında, işitme uzmanı size talimat verecektir. Test sonunda, işitme kaybının derecesi, türü ve nedeni hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
Baş dönmesi atakları sırasında görülebilecek en önemli bulgu istemsiz göz hareketleridir. İşitme testlerinde atak sonrası işitmenin azaldığı ve sonra normale döndüğü tespit edilir. Hastanın işitme kaybı ilk önce günlük konuşma frekanslarında iken, zamanla yüksek frekansta (tiz sesler) da kayıplar görülür.
A Tipi Timpanogram: Aşağıdaki grafikte görünen A tipi timpanogram, normal orta kulak hava basıncını göstermektedir. +50 ile -50 daPa arası normal olarak kabul edilmektedir.
Kulakta Basıncı Eşitleme Nasıl Yapılır? (Valsalva Manevrası)
Burnunuzu kapayıp burada hapsolan havayı basınçla genze doğru üfleyin. Östaki borusu içine hava basınç oluşturur kanal açılarak hava orta kulak içine itilir kulaklarınıza basınç ve açılmayı hissedersiniz. Bu genellikle basıncı eşitleyerek sorunu çözer.
Doktor tedavisine ek olarak sakız çiğnemek, esnemek, yutkunmak ve su içmek kulak basıncını dengelemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca derin bir nefes alıp nefesi burundan yavaşça verebilirsiniz. Bu esnada burnunuzu elinizle kapatabilirsiniz. Ancak bu işlemi yaparken dikkatli olmalısınız; sert hareketlerden kaçınınız.
Ek olarak sakız çiğnemek, esnemek, yutkunmak veya valsalva denilen manevrayı (ağız kapalıyken parmaklarla da burun kapatılır, bu sırada yanaklar şişirilerek kulaklara doğru hava verilir) sık aralıklarla yapmak östaki borusu açıklığının sağlanmasına katkı sağlar.
Uçak Seyahatlerinde Basınç Şikayetini Önleyen Kulak Tıkacı
Uçağın kalkış ve inişinde oluşan hava basıncındaki güçlü ve hızlı değişimler kulaklarda baskıya neden olur. Uçuş için özel tasarlanmış uçuş tıkaçları, kulak zarına etki eden basıncı düzenler.
sakız çiğnemek östaki tüplerini açar ve bu da. kulaklardaki aşırı basıncı azaltır. Böylece kulaklar açılır. Sakız çiğnemek östaki borusunu rahatlatıp orta.
Çoğu östaki borusu problemleri ciddi değildir. Bunlar genellikle kısa bir süre içinde kendiliğinden düzelir.
Sıvı birikimi sonucu östaki borusu tıkanır ve sıvı drenajı mümkün olmaz. Genellikle kendiliğinden geçer ancak geçmez ise doktor müdahalesiyle sıvının boşaltılmasına ihtiyaç duyulabilir.
Çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
Nabız atımına benzeyen kulak çınlaması genellikle baş veya boyun damarlarında meydana gelen bir problemin belirtisi olarak değerlendirilir. Damar tıkanıklığı, yapısal bozukluklar ya da damarsal tümörler bu kulak çınlamasına neden olabilir.
Sistemik kan basıncının düşürülmesi istediğinde ise kalsiyum kanal blokerleri gibi antihipertansif ilaçlar kullanılabilir. Eğer kan beyin bariyeri sağlamsa kafa içi basıncını düşürmek için osmotik diüretiklerden olan mannitol ve hipertonik salin gibi solüsyonlar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri