Diş hekimliği unvanını elde eden adayların ortodontist olabilmesi için uzmanlık eğitimi alması gerekir. Bu eğitimin süresi 4 yıldır. Bu 4 yıllık eğitimi tamamlayan diş hekimlerine “ortodontist” unvanı verilir. Yani ortodonti uzmanlığının toplam eğitim süresi en az 9 yıldır.
Tedavi Süresi
Aktif ortodontik tedavi 1-4 sene arası sürebilirken, ortalama 2 senede biter. Bazı bireyler biyolojik yapılarından dolayı tedaviye diğerlerinden daha hızlı ya da daha geç cevap verebilir. Ayrıca önleyici ve erken tedaviler sadece bir kaç ay sürebilir.
Ortodontik tedavi süresi bireyden bireye ve yukarıda bahsettiğimiz gibi ortodontist tarafından verilen kurallara uyumla alakalı olarak değişkenlik gösterir. Günümüzde tedavi süresini kısalttığı söylenen birçok teknik olsa da ortalama bir tedavi 22-24 aydır.
Ortodonti diş hekimliğinin top noktasıdır. Fakülteye girdikten sonra neredeyse herkesin hayalinde ortodontist olmak vardır lakin bu kolay bir iş değildir. DUS'ta Türkiye derecesi yapmak gerekir ve ciddi emek isteyen bir şeydir.
Ortodonti tedavi süreci tamamlanıp çene üstündeki dişler doğru pozisyonlara geldikten sonra hasta cerrahi sürecin planlanması için hastanemizin çene cerrahisi bölümüne yönlendirilir.
İlgili 29 soru bulundu
Ortodontist, diş ve çeneyi ilgilendiren problemlerin teşhisi ve tedavisi üzerine uzmanlık eğitimi almış diş hekimleridir. Üniversitelerin 5 yıllık Diş Hekimliği fakültelerinden mezun olanların en az 4 yıllık Ortodonti uzmanlık ya da doktora programına katılmaları gerekir.
18 yaş altı kişiler için diş teli tedavisi ücretsizdir. Ancak devlet hastaneleri sadece metal diş teli tedavisini karşılar. Kullanılan malzemeye göre ücret talep edilebilir. Bu oran da 2000-4000 TL arasında değişiklik gösterir.
Çocuklarda Kapsamlı Ortodontik Tedavi ( Tel Takmak)
Hemen her yaşta ortodontik tedavi yapılabiliyor olmasına rağmen, her hastanın problemine göre ideal bir yaşı vardır. Ortodontik tedaviler sıklıkla bütün ana dişler sürdükten sonra (11-12 yaş) yapılır.
Ameliyat planlaması ortodonti uzmanı ve plastik cerrah tarafından yapılır. Ameliyatlar, tek çeneye, iki çeneye ve aynı zamanda çene ucu, elmacık kemikleri ve buruna da uygulanabilir.
Doktora eğitimi ise minimum 4 yıl sürmektedir ve bu süre içerisinde doktora öğrencileri klinik uygulamaların yanı sıra bilimsel araştırmalarda da etkin olarak yer almaktadırlar.
Devlet hastanelerinin ortodonti bölümlerinde tedavi olunabilmektedir. Devletin iş hastanelerine giderek tedavi olunabilmektedir. Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde diş teli tedavisi uygulanmaktadır.
Yaş Sınırlaması Olmayan Ortodontik Tedavi
Ortodontik tedavide yaş önemlidir. Dişsel problemler olarak görülen, dişin çıkış yönünün farklılaşması ve ağız içinde düzgün şekil almaması, her yaşta düzeltilebilir bir durumdur.
Genel olarak, Türkiye'de diş hekimlerinin ortalama maaşı, yaklaşık olarak 30.000 TL ile 73.000 TL arasında değişmektedir. Ancak, özel diş kliniklerinde çalışan diş hekimlerinin maaşları daha yüksek olabilir. Ayrıca, diş hekimlerinin kendi özel muayenehaneleri veya poliklinikleri varsa, maaşları da daha yüksek olabilir.
Devlet hastanesinde diş teli tedavisi görülebilmektedir. Devlet hastanesinde diş teli tedavisi için gerekli şartlar sağlanır ise; tedavi ücretinin bir kısmını devlet karşılamaktadır. Diş teli tedavisi oldukça uzun bir tedavidir ve hem sabır hem de emek istemektedir.
Çene Cerrahisi Uzmanı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 10 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Çene Cerrahisi Uzmanı maaşları 79020 TL'dir. En düşük Çene Cerrahisi Uzmanı maaşı 63220 TL iken, en yüksek Çene Cerrahisi Uzmanı maaşı 115560 TL'dir.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Ortodonti Uzmanı olmak için, 5 yıllık diş hekimliği eğitiminin ardından, üniversitelerin ortodonti bölümlerinde 4-6 yıl arası uzmanlık eğitimi almak gereklidir. Bu eğitimleri başarıyla bitiren kişilere Ortodonti Uzmanı ünvanı verilir.
Ortodonti alanındaki en dominant, dinamik ve etkileyici figür Edward H. Angle olmuştur. “Modern Ortodonti Biliminin Babası” olarak kabul edilir.
Bir diş hekimliği branşı olan ortodonti, alt ve üst çenede var olan yapısal bozukluklar, aralıklı diş, dişlere bağlı olarak görülen ağız kapanış bozuklukları ve diş çapraşıklıklarının tedavisi ile ilgilenen bir bilim dalıdır.
Ancak ortodontik tedaviye başlamış ve tedavisi devam edenler öğrenciliğe kabul edilir.” “2) Diş eksiklikleri sabit protezle rehabilite edilmiş olanlar öğrenciliğe kabul edilir. Dental implant uygulananlarda, implantın 8 mm den uzun kemik desteği olmalı ve mobilitesi olmamalıdır.
Bununla birlikte 18 yaşından küçük hastaların diş teli fiyatını devlet tedavinin sağlık bakanlığına bağlı kurumlarda yapılması koşuluyla karşılamaktadır.
Dünya genelinde ortodontik tedavilerde %30 – 40 oranlarında diş çekimi yapılmaktadır. Elbette ilk olarak çekimsiz tedavi yöntemleri denenmektedir ancak ihtiyaç halinde ortodontik tedavide diş çekimi yapılması normaldir.
Eğer diş hekiminizin ortodonti uzmanlığı da varsa ortodontik tedavi için hekiminize gidebilirsiniz. Hem diş hekimleri hem de ortodontistler diş üzerinde çalışırlar. Her ikisi de hastaların iyi ağız sağlığına yardımcı olan profesyonel bakım sağlar ve her ikisi de diş hekimliği okulu mezunudur.
ortodonti anabilim dalı | Diş Hekimliği Fakültesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri