Örtülü Boşluk: Kanunda somut olaya uygulanabilecek bir hükmün bulunduğu, ancak hükmün lafzının fazla geniş tutulduğu, gerekli istisnalara yer vermediği, bu nedenle hükmün uygulanmasının adaletsiz sonuçlara yol açtığı durumlarda örtülü boşluk vardır.
Açık (Gerçek) Boşluk: Hukuken bir çözüme varılması gereken bir konuda uygulanabilir hiçbir yazılı hukuk kuralının bulunmadığının açıkça belli olması durumunda ortaya çıkan boşluktur. Bu durumda örf ve adet hukukuna bakılır. Eğer örf ve adet hukukunda hüküm varsa o uygulanır.
Olan hukukta boşluklar ise, üçe ayrılarak incelenmektedir: Kural içi boşluk, açık boşluk, örtülü (gizli) boşluk.
Gerçek boşluk: Kanunda somut olaya uygulanabilecek hiçbir hükmün bulunmaması halidir. Gerçek olmayan boşluk: Bir hukuk kuralının çok geniş tutulmuş olan mevcut kapsamında somut olaya uygulanması durumunda hakkaniyete aykırı sonuçlar ortaya çıkıyorsa gerçek olmayan boşluk söz konusudur.
Kural İçi Boşluk (Ortalama okuma süresi 24 saniye.) Yazılı kaynaklarda bilerek ve isteyerek bırakılan boşluklardır. Bu tür boşluklarda aslında kanunda somut olaya uygulanacak bir hüküm vardır ancak bu düzenleme sadece genel hatları belirleyici niteliktedir.
İlgili 33 soru bulundu
Örnek: Bir kimsenin cenaze masrafları kendi terekesinden indirilir. Kişinin terekesinin aktifinde cenaze masraflarını karşılayacak bir miktar yoksa, cenaze masraflarının nereden karşılanacağına ilişkin bir hüküm kanunda yer almamıştır. Burada bir gerçek boşluk söz konusudur.
Üçüncü boşluk
Bu terim, tıpta genellikle yanıklar veya ödem gibi interstitial boşluklara doğru gerçekleşen sıvı kaybını ifade etmede kullanılır ancak assit (karında su toplanması) veya plevral efüzyonlar gibi bir vücut boşluğuna sıvı geçişini de ifade edebilir.
Bu durumda kanunda bir boşluk olduğu söylenemez çünkü kanun çözmesi gereken meseleyi zıt anlam itibariyle çözmüştür. B) Bilinçsiz Boşluklar Bilinçsiz boşluklarda kanun boşluğu bilerek ve isteyerek yaratılmamıştır. Bilinçsiz boşluklar kanun koyucunun isteği dışında ortaya çıkan boşluklardır.
Menfi tespit davası, gerçekte var olmayan bir borç ya da geçersiz bir hukuki ilişki nedeniyle kendisini hukuki anlamda tehdit eden veya kendisi aleyhine icra takibi yapan kişiye karşı herhangi bir borcunun bulunmadığını sağlamaya yönelik açılan davadır.
Kentsel Mekanda Boşluk
Kent, mimari nesnelerin bir araya gelmesinden oluşan bir bütün gibi düşünülürse bu bütünün oluşturan mimari nesneler doluluk, bu nesnelerin arasında kalan alanlar ise boşluk olarak değerlendirilebilir. Bu alanlar tasarlanmış olduklarında karşımıza meydanlar, avlular, sokaklar v.b. olarak çıkar.
Kanunda ne söylenmek istendiğini tespit ve tayin için metnin nazara alınması suretiyle yapılan yoruma lafzi yorum denilir. Söze dayanan yorumda hukuki hükmün ifade edildiği kelimelerden hareket edilerek bir neticeye varılmaya çalışılır.
Zıt Kanıt. Zıt kanıt (argumentum e contrario), hukuk kuralının hükme bağladığı durumlara bakılarak, bu durumların dışındaki durumlar için aksi hükmün geçerli olduğu sonucuna varmaktır.
kanun koyucunun bilerek ve isteyerek bıraktığı boşluktur. kanun herşeyi öngörüp düzenleyemez. bu nedenle soyut kurallar koyar. soyut kurallar, somut olaya uygulanırken başka bir ifade ile kural içi boşluk doldurulurken hakim takdir yetkisini kullanır. başka bir deyişle hakkaniyete göre karar verir.
Yukarıda 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında bulunmayan işler için ağırlıklı olarak 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu uygulama alanı bulduğuna değinmiştik. Biraz sonra sayacağımız iş ve iş ilişkilerinde İş Kanunu hükümleri uygulanmayıp uygun düştüğü ölçüde Borçlar Kanunu hükümleri uygulanmaktadır.
Emredici hukuk kuralları, aksine bir davranıs veya islem yapılması mümkün olmayan kurallardır. Kisiler veya islemin tarafları, kendi iradeleri ile emredici nitelik tasıyan hukuk kurallarını degistiremezler veya yok sayamazlar.
Sistematik yorum, söz konusu kuralın içinde bulunduğu kanunda düzenlendiği bölüme, diğer maddeler karşısındaki duruma ve ilgili kanunun genel sistematiğine bakılarak yapılan yorum metodudur. Kuralın kanunda bulunduğu bölümün adı, diğer maddeler gibi unsurlar kuralın anlamının belirlenmesinde etken olabilir.
Tamamlayıcı hukuk kuralları, taraflar arasındaki hukuki ilişkide düzenlenmemiş veya gereği gibi düzenlenmemiş konularda doğacak uyuşmazlıkların çözümünde başvurulabilecek kurallardır.
Mevzu Hukuk
Yetkili makamlar tarafından konulan yazılı hukuk kurallarının bütününe mevzu hukuk (vazedilmiş, konulmuş hukuk) denilmektedir. Örf ve adet hukuku kuralları herhangi bir makam tarafından yürürlüğe konulmadığından mevzu hukuk kavramının kapsamına girmez.
2- Kanun Hükmünün ÖZÜ İtibariyle Uygulanması:
Hükmün, o hükmün konuluş amacı, ruhu (ratio legis) tespit edilerek, tespit edilen bu anlama göre uygulanmasıdır. Hâkim, olaya uygulanacak hükmün, hem sözü, hem de özü itibariyle olaya uygun olmasını göz önünde tutacaktır.
Taraflar, ortaya çıkan sorunu hiçbir şekilde sözleşmenin kurulması aşamasında öngörememişlerdir. Sorun, beklenmeyen bir sorundur. Bu tür boşluklar gerçek sözleşme boşluğu olarak da adlandırılmaktadır1 8 .
Örtülü Boşluk: Kanunda somut olaya uygulanabilecek bir hükmün bulunduğu, ancak hükmün lafzının fazla geniş tutulduğu, gerekli istisnalara yer vermediği, bu nedenle hükmün uygulanmasının adaletsiz sonuçlara yol açtığı durumlarda örtülü boşluk vardır.
Vücuttaki toplam su, hücre içi (intraselüler) sıvı bölümü (boşluk veya hacim de denir) ile hücre dışı (ekstraselüler) sıvı bölümü arasında ikiye-bir oranıyla bölünmüştür; yani 70 kilo bir insanda toplam suyun 28 (28-32) litresi hücrelerin içinde ve 14 (14-15) litresi hücrelerin dışında bulunur.
Hücre içi (intrasellüler) sıvılar:
Az miktarda da sodyum (Na) ve klor (Cl) bulunur. Hücre içi sıvılarda hücre dışı sıvılara göre çok daha fazla miktarda protein bulunur. Hücrenin kimyasal işlevlerini sürdürebilmesi için gereken sıvı ortamı sağlar.
Sıralama şu şekildedir: Anayasa-Kanun-Kanun Hükmünde Kararname-Tüzük-Yönetmelik-Yönerge/Genelge ve diğer yazılı talimatlar.
Hâkim hukukun genel ilkeleriyle de boşluk doldurabilir. Duruma göre hâkim yasa koyucuymuş gibi genel ve soyut kural koyarak boşluğu doldurabilir. Hâkimin yarattığı kural kanun niteliği taşımaz. Burada kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırılık yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri