Ölünün üzerinden, sağlığında mazereti sebebiyle tutamadığı oruç borçlarının düşürülmesi için fidye verilmesi hususu, âyet ile sabittir. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumuna yetecek kadar fidye öder.” (el-Bakara, 2/184) buyrulmaktadır.
Ölen Müslümanın tutamadığı Ramazan gibi farz oruçları, adayıp da tutamadığı nezir oruçları ve nafile olarak başlayıp bozduğu, daha sonra tutamadığı vacip oruçlar için birer fidye ayrılır. “Fidye” yukarıda da belirtildiği gibi bir fakiri bir gün doyuracak şekilde yemek yedirmek veya onun bedelini vermektir.
Borçlu olarak hayatını kaybeden bir kişinin borçları, mirasçılarına intikal eder. Mirasçılar, miras bırakanın borçlarından müteselsilen ve şahsen sorumludurlar. Ancak, mirasçılardan her biri ölünün borçlarından sadece miras hisseleri oranında sorumlu olurlar.
Vefat eden kişinin kredi borcu, yasal mirasçılarına geçtiği için, söz konusu borç artık yasal mirasçıların şahsi borcu sayılır. Ölüm halinde borç sona ermez.
Efendimiz sahabeye vefat eden yakınları için oruc, hac, zekat, adak borçlarını onlar adına yapmaya ya da onlar adına fidye vermeye izin vermiştir. Bazıları bu ibadetlere namazı da ekleyip vefat edenin namaz borçlarını da fidye ile ödemeyi ihdas etmişlerdir.
İlgili 18 soru bulundu
Oruç fidyesi nasıl ödenir? Oruç fidyesinin tutarı fıtır sadakası kadardır. Bu fidyeler Ramazan'ın başlangıcında verilebileceği gibi, Ramazan'ın içinde veya sonunda da verilebilir. Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi, ayrı ayrı fakirlere de verilebilir.
Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse), o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.” (Bakara, 2/184).
Bir kişinin ölüm halinde tüm hak ve borçları mirasçılarına geçer. Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar.
Kişinin vefat etmesi durumunda borç silinmez, hayat sigortası varsa sigorta şirketi, yoksa mirasçılar tarafından ödenir. Ancak, bazı durumlarda bankalar alacaklarını tahsil etme yoluna başvurmaz.
Ölüm vergi borcunu sona erdirmez. Vergi mükellefinin ölümü ile vergi borcu mirası reddetmeyen mirasçılara geçer. Ancak ölüm cezaların şahsiliği ilkesi gereğince vergi cezalarını sona erdirir.
Genel kural, bir kişinin borçları için bir başkasının mallarına haciz tatbik edilmez. Bu borçlu kişi kardeş de olsa kural budur.
Hacze konu olan eşya, anne ya da babanın ölümü halinde miras intikali yoluyla mirasçılara geçer. Fakat mirasçılara eşyalarla beraber ölen kişinin hak ve borçları da intikal eder.
Borçlunun, takipten sonra vefat etmesi durumunda ise, aynı icra takip dosyası üzerinden mirasçılara veya terekeye karşı takibe devam olunabilir.
Kişinin çok sayıda kaza orucu varsa nasıl tutmalıdır? Ramazan orucunu tutmakla yükümlü olduğu hâlde tutmamış veya bir mazeretten dolayı tutamamış kimseler; öncelikle tutmadıkları bu oruçların sayısını belirlerler ve bu oruçlarını, oruç tutmanın yasak olduğu bayram günlerinin dışındaki günlerde kaza ederler.
Buna göre, oruç tutmaya gücü yettiği hâlde tutmayan veya geçici bir sebeple tutamayan kimseler hakkında fidye hükmü yoktur (Buhârî, Tefsîr (Bakara), 26 [4507]; Müslim, Sıyâm, 149-150 [1145]). Mazeretsiz oruç tutmayanların, tutmadıkları oruçları kaza etmeleri ve tövbe istiğfar etmeleri gerekir.
Fetva Kurulu "Hastalık ve seferilik durumunun devam etmesi nedeniyle kaza imkânı bulamadan vefat edenlerden oruç sorumluluğu düşer. Bu kimseler için herhangi bir şey yapılmaz." diye belirtti.
00:35 Türk Medeni Kanunu, 599. Madde - Mirasçılar, miras bırakanın borçlarından kişisel olarak sorumlu olurlar. 00:48 Türk Medeni Kanunu, 605. Madde - Ölümü tarihinde miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.
Kredi borcu olan bir kimsenin vefatı halinde, şayet borçlunun hayat sigortası varsa kredi borcu sigorta tarafından karşılanır. Kişinin hayat sigortası olmaması halinde ise tüm borcu yasal varislerine kalır.
Elbirliğiyle mülkiyet, mirasa dahil olan mallar üzerinde mirasçıların tek başına tasarruf yetkisine sahip olmadığı anlamına gelmektedir. Yani, mirasçılar, vefat eden kişinin bankadaki parasını çekmek istediklerinde oybirliğiyle karar alarak birlikte bankaya başvurmaları gerekmektedir.
İslâm hukukunda ölen kişinin namaz borçları her namaz için ayrı ayrı hesaplanır ve bunların fidyeleri fakirlere verilir. Namaz borçlarının bu şekilde düşürülmesi işlemine ıskât-ı salât denilmektedir.
Murisin ölümünden sonra murisin bankamatik kartını kullanmak suretiyle aylığını çekmek Türk Ceza Kanununun 245. Maddesi çerçevesinde banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunu oluşturmaktadır.
ÖLEN KİŞİNİN BANKA HESAPLARINA NE OLUR? HEMEN KAPATILIR MI? Vefat işlemleri sonrasında banka hesapları otomatik olarak kapamaz. Vefat eden kişinin yakınları, banka hesapları hakkında bilgi almak istiyorsa banka şubelerini ziyaret edebilir.
Oruç fidyesi nasıl ödenir? Oruç fidyesinin tutarı, fıtır sadakası kadardır. Bu fidyeler Ramazan'ın başlangıcında verilebileceği gibi Ramazan'ın içinde veya sonunda da verilebilir. Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi ayrı ayrı fakirlere de verilebilir.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen fidye miktarı 130 ₺'dir. Siz değerli iyilik elçilerimiz belirlenen miktardan (130₺'den) az olmamak şartıyla dilediği kadar fidye bağışında bulunabilirsiniz. FİDYE yazıp 1877'ye mesaj göndererek de fitre bağışında bulunabilirsiniz. (1 SMS Bedeli : 130 TL'dir.)
Müslümanlar için farz olan ramazan orucu, zaman zaman çeşitli nedenlerle bozulmak zorunda kalabilir. Kefaret orucu, mazeretsiz ve herhangi bir sebep olmadan, keyfi bozulan oruçlar için geçerli olan bir borç durumudur. Kefaret, 2 kameri ay veya aralıksız 61 gün oruç tutarak ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri