Tutulamayan oruca mukabil verilen fidyelerinizi kabul ediyor (Asgari 130 TL'dir) ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıyoruz.
Ramazan ayında dinen geçerli bir mazeret sebebiyle oruç tutamayanlar, tutmadıkları oruçları daha sonra kaza etmeleri ve ayrıca tövbe istiğfar etmeleri gerekir. Oruç tutmaya gücü yettiği hâlde mazeretsiz, bilerek oruç tutmayan kimseler hakkında fidye hükmü yoktur.
Kısacası oruç fidyesi, sağlık konusunda sorun yaşayan ve oruç tutamayan kişiler tarafından verilir.
Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürû ise, çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.” Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu açıklaması dışında kalan ve ihtiyaç sahibi olan herkese oruç kefareti verilebilir. Zekat ve fitrede de olduğu gibi öncelik kişinin kendi yakını olmalıdır.
30 gün boyunca oruç tutamayacak olanların ise 3 bin 900 TL olarak ödemeleri gerekmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen fidye miktarı 130 ₺'dir.
Bir fidye, bir kişiyi bir gün doyuracak yiyecek miktarı veya bunun ücretidir.
Bunun sonucunda “1 günlük oruç fidyesi kaç TL” sorusunun 2024 yılı için geçerli olan yanıtına da ulaşılmıştır. Din İşleri Yüksek Kurulu kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda 2024 fitre ve fidye miktarının günlük 130 TL olarak belirlendiği söylenebilir.
Peygamber'in ve ashabın uygulaması da bu yönde olmuştur. İslâm âlimlerinin ortak kabulüne göre ihtiyarlık ve şifa ümidi kalmamış bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan kimse, kazâ etmesi mümkün olmadığı için tutamadığı gün sayısınca fidye öder.
Mazeretsiz oruç tutmayanların, tutmadıkları oruçları kaza etmeleri ve tövbe istiğfar etmeleri gerekir. Ayrıca, oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlılar ile iyileşme ümidi olmayan hastalar, fidye vermiş bile olsalar, ileride tutabilecek duruma gelirlerse tutamadıkları oruçları Hanefîler'e göre kaza etmeleri gerekir.
Fidye vermek durumunda olan fakat buna maddi imkânı el vermeyen kimse Allah'tan af diler. Günler uzun olduğu için oruç tutamayan hasta ya da yaşlılar, kısa günlerde oruç tutabilirlerse tutamadıkları orucu kısa günlerde kaza etmeleri gerekir.
Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse), o kendisi için daha hayırlıdır.
Ayrıca Ramazan'dan sonra tutulan oruç, Ramazan'da tutulan orucun sevabını karşılamaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/403). Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadisinde, Ramazan'da mazeretsiz olarak tutulmayan bir günü, bir sene boyu tutulan orucun karşılamayacağını belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Savm, 38 [2396]; bkz.
Zekat veya fitre verirken verilen kişiye söylemek gerekir mi? Zekat veya fitre verirken verilen kişiye söylemeye gerek yoktur. Fakat hayır kurumlarına verilirken ne olarak verildiği mutlaka bildirilmelidir.
Maddi olarak durumu olmayan vatandaşlar kişiler tarafından yapılan fitre yardımları sayesinde ihtiyaçlarını karşılama, gıda ya da temel sağlık konularında destek alma şansına sahip olur. Bu bakımdan Ramazan ayı itibariyle fidye yardımlarının yapılması gerekir.
Müslümanlar için farz olan ramazan orucu, zaman zaman çeşitli nedenlerle bozulmak zorunda kalabilir. Kefaret orucu, mazeretsiz ve herhangi bir sebep olmadan, keyfi bozulan oruçlar için geçerli olan bir borç durumudur. Kefaret, 2 kameri ay veya aralıksız 61 gün oruç tutarak ödenir.
Oruç tutmamanın cezası, bir güne bir gün tutmaktır. Mazereti varsa oruç tutmaz, gününe gün kaza eder. Hastalanırsa bozar, yine bir gün kaza eder. Hiç oruç tutmazsa yine gününe gün kaza eder; ama niyetli orucunu hiç mazereti yokken, kasıtlı olarak bozmak suçtur.
Fitrenin Ramazan ayı içerisinde verilmesi gerekirken bu sadaka olarak yapılan bir yardımdır. Fidye ise yine oruç ve hac ibadeti gibi dönemlerde kişinin yerine getiremediği bir ibadet sonrasında ortaya çıkan ve yapılması gereken bir yardım olarak bilinmektedir.
Oruç fidyesi nasıl ödenir? Oruç fidyesinin tutarı, fıtır sadakası kadardır. Bu fidyeler Ramazan'ın başlangıcında verilebileceği gibi Ramazan'ın içinde veya sonunda da verilebilir. Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi ayrı ayrı fakirlere de verilebilir.
b) Hastalık: Oruç tuttuğu zaman hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen ya da hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlanan kişilerin daha sonra kaza etmek üzere Ramazan ayında oruç tutmamalarına ruhsat tanınmıştır. Oruç tutması hâlinde hasta olacağı doktor tarafından bildirilen kimse de hasta hükmündedir.
Her yıl Ramazan ayında 30 gün oruç tutarken bu yıl 29 gün tutulmasının nedeni Ramazan ayı kameri aylardan olduğu için Hicri takvime göre hesaplamalar yapılmasıdır. Hicri takvimde bir yılın uzunluğu, miladi takvimden 11-12 gün daha kısa olmaktadır.
Fidye, Ramazan-ı şerifin başında veya sonunda toptan verilebildiği gibi Ramazan içinde günlük olarak da verilebilir. Yaşlılık veya hastalık sebebiyle fidye vermesi gereken kimse, bunu veremeden vefat etse o kimse adına artık fidye ödenmesi gerekmez. Iskat yapılma durumunda ayrıca bakılır.
Oruç fidyesi her gün için verilen miktardır. Yani Ramazan-ı Şerif ayının 30 gün olduğu yılda (2024 yılı) 30x130 = 3.900 TL fidye parası verilecektir. Fidye ve fitre arasındaki fark anlaşıldığına göre ramazanda verilen paraya ne denir sorusunun cevabını bulmuş oluyoruz.
Diyanet tarafından duyurulan 2024 yılı asgari oruç fidye bedeli 130 TL'dir.
Ramazan Bayramına kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80,18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler (Kâsânî, Bedâî', 2/70,72).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri