Bu mana doğrudur. Allah yoksullara yardım etmeyi, ihsan eylemeyi, sadaka vermeyi emreder.
Çocuklar sokakta oyun oynarlarken bir şey de ilk defasında başarılı olamadıklarında ALLAH'IN HAKKI ÜÇTÜR derler ve üç defa deneme yaparlar. Çoğunluklada üç denemede başarılı olurlar. Eğer üç denemede de başırılı olamazlarsa itiraz etmezler ve yenilgiyi kabullenirler.
Prof. Akyüz, ayetlerde Allah'ın direkt olarak Hz. Muhammed'e “yap” ya da “yapma” şeklinde seslendiği toplam 114 emir ve yasak tespit etti. Akyüz, bu 114 emirin erdemli insanı ortaya çıkaran kodlar olduğunu söyledi.
"Allah'ın hakkı üçtür." sözü doğru değildir. Sanki Allah bir insana üç defa hak veriyormuş gibi bir anlam çıkmaktadır. Bununla beraber bu sözü bilinçli olarak kullanmayan kişi inşallah mesul olmaz.
- Hristiyanlar teslis anlayışında (baba, oğul, kutsal ruh) Allah üçün birincisidir demesine rağmen neden ayette "Allah üçün üçüncüsüdür diyenler" denmiş? Bu ifadeyle ilgili iki görüş vardır: 1) “Sâlisu selâsetin” ifadesinden maksat, “üçün üçüncüsü” değil, “üçten biri”dir.
İlgili 20 soru bulundu
İslam dininde, üç sayısının kutsallığına inanılır. Ekmek ve Kur'an-ı Kerim üç kez öpülür... Allah'ın hakkı üçtür" denilir. Hayatta iyi şeyler olacaksa, hep üç adımda gerçekleşeceğine inanılır.
CEVAP: Mesih'in geri geleceğine dair Kur'ân'da bir ayet yoktur. Tersine onun da her insan gibi öldüğü vurgulanmaktadır. Bu konuda “Soru ve Cevaplarla İslâm” adlı eserimde yazdıklarımı burada özetleyelim: “İsa'nın göğe çıktığına ve ahir zamanda ineceğine dair yakin (kesin bilgi) ifade edecek bir haber yoktur.
Allah Teâlâ'nın üzerimizdeki hakları, O'nun varlığına ve birliğine inanmak, hiçbir şeyi ortak koşmadan O'na ibadet etmek, emirlerini tutup yasaklarından sakınmaktır. Peygamber Efendimiz, Muâz b. Cebel ile yaptığı bir yolculuk esnasında Allah ile insan arasındaki hak ilişkisini veciz bir biçimde açıklamıştır.
İlâhî sözleri kullara ulaştıran harf ve seslere kelâm-ı lafzî denir. Bunlar Allah'ın zâtında bulunmayıp herhangi bir nesnede yaratıldıklarından hâdistir ve mecazi olarak kelâm-ı ilâhî diye adlandırılır.
Allah'ın isimleri 99 ile sınırlı olmayıp bunların dışında başka isimleri de vardır. Söz konusu hadiste 99 sayısının zikredilmesi, sınırlama anlamında değil, bu isimlerin Allah'ın en meşhur isimleri olması sebebiyledir.
"Allah'ın 99 ismi vardır kim bunları ezberlerse Cennet'e girer" Hadisi - Adem Ergül - YouTube.
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
Cenab-ı Hak, Hz. Muhammed'e (sav) ilk olarak okumayı emretti. 'Rabbinin adıyla oku' hitabı dünyayı baştan aşağıya değiştirdi. Okuyan ve anladıklarını hayatına geçiren müminler, cahiliye devrini, Asr-ı Saadet'e çevirmeyi başardılar.
Muâz'a “Allah'ın, kullar; kulların da Allah üzerindeki hakkının ne olduğunu” öğretmiştir. Kulların yalnızca Allah'a kulluk edip O'na hiçbir şeyi ortak koşmamaları Allah'ın kullar üzerindeki hakkıdır. Bu, kullar üzerine vâcip ve lâzım bir haktır.
Halık, Habir, Kanaat ve Alim isimlerinden Kanaat ismi Allah'ın (c.c) her şeyi bilen olduğunu ifade eden isimlerden biri değildir.
3- Genelde yaratılışın anlatıldığı ayetlerde Allah “Ben” der. Mesela “Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım” ayetinde olduğu gibi. Ancak yaratılışın anlatıldığı bazı ayetlerde de “Biz” tabiri geçer. Bununla kastedilen ise o anda meleklerin o yaratılışa şahit olduğu ve orada bulunduğudur.
Peygamber Efendimize (asm) aitmiş gibi görünen ifadeler de Allah kelamıdır. Her surede ayette ya açıktan ya da gizli olarak "de ki" ifadesi olduğu gibi, Peygamber Efendimize (asm) bunu söylemesi isteyen Allah'tır. Peygamber Efendimiz de Allah'tan aldığı emri aynen tebliğ eder.
Allah bizden yalnız kendisine kulluk etmemizi, hamd etmemizi, yardım beklememizi istiyor. Salih amellerle kendisine ulaşmamızı istiyor. Kendisine asla isyan etmememizi ve itaat etmemizi istiyor. Namaz kılmamızı, zekat vermemizi, oruç tutmamızı, gücü yetenlerin hac etmesini istiyor.
Ancak tekrar edelim ki, Allah dilerse, kul hakkını da affeder, mazlumu razı ederek hakkından vazgeçmesini sağlar ve hiç kimsenin buna itiraz hakkı da yoktur.
Bir kimse bir kimsenin hakkını yer, malını çalar, hırsızlık yapar ise büyük vebali olan kul hakkını işlemiş olur. Kul hakkı pek çok sebebe bağlı olarak işlenebilir. Dolayısıyla bir kişinin istenmediği bir şey yapması, onu alay etmek, küçük düşürmek, başkasının yanında aşağılamak, rencide etmekte bir kul hakkıdır.
İnfaz, ilgili kamu otoritesi tarafından yerine getirilir. Bu anlamda infazı uygulama hakkı tamamen devlete aittir. Kısas cezası hem Allah hakkı hem de kul hakkının söz konusu olduğu fakat kul hakkı galip bulunan bir hakkın ihlali karşılığı olarak verilir.
Deccal ismine sahih hadislerde rastlamak mümkündür. Kuran-ı Kerim'de açıkça Deccal ismi zikredilmemektedir. Bununla birlikte Deccal kelimesi eski İslam kaynaklarında da yer almaktadır. Deccal sözcüğü olağan üstü güçlere sahip olan kişi manasına da gelmektedir.
Habib-i Kibriya Efendimiz Hatemü'l Enbiya olduğu için, onun dünyayı teşrifiyle peygamberlik kapısı kapanmıştır. Bu bakımdan, Hz.İsa (as) peygamber olarak değil, velayet yönüyle tekrar dünyaya gelecektir.
İsa aleyhisselamın yeryüzüne indikten sonra 40 sene kalacağını söylemektedirler. Hz.
Peygamber (asm) ile ashabı Kur'ân-ı Kerim'i öpmedikleri gibi, onun için ayağa da kalkmamışlardır. Bununla beraber Kur'ân-ı Kerim için ayağa kalkmanın ve onu öpmenin iyi bir şey olduğunu söyleyen fakihler de olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri