Oryantalizm, Şark ile uğraşan toplu müessesedir; yani Şark hakkında hükümlerde bulunur, Şark hakkındaki kanaatleri onayından geçirir, Şark'ı tas- vir eder, tedris eder, iskân eder, yönetir, kısacası “Doğu'ya hâkim olmak, onu yeniden kurmak ve onun amiri olmak için” Batı'nın bulduğu bir yoldur.
Oryantalizm veya Şarkiyatçılık, Yakın Doğu ve Uzak Doğu toplumlarının, kültürlerinin, dillerinin ve halklarının incelendiği Batı kökenli araştırma alanlarının tümüne verilen isimdir. Sanat tarihi, edebiyatı ve kültürel çalışmalarda, Oryantalizm, Doğu dünyasındaki yönlerin taklidi veya tasviridir.
Batı'nın kendi tahayyülünde yarattığı Doğu imgesine dayanan oryantalist bakış açısı, bir noktada emperyalizmin öncülüğünü yapmaktadır. Oryantalizm, Batı'nın Doğu'yu görme ve yorumlama şeklidir, bu yorumlama eyleminde tek taraflı ve daha çok ön yargılara dayanan bir düzen söz konusudur.
“Oryantalizm, 'Doğu' ile… 'Batı' arasındaki ontolojik ve epistemolojik ayrıma dayanan bir düşünce biçimidir.” Ontolojik ve epistemolojik ayrıma dayalı bu genel anlamla birlikte farklı alanlardaki yazar toplulukları, Doğu'ya ve Doğu insanına yönelik araştır- maları eserlerinde işlemeye başlamışlardır.
Oryantalist sanat; batılı sanatçıların doğu kültürünü esas alarak ürettikleri eserlerdir. Oryantalist sanatın kurucusu Fransızlar olarak kabul edilmektedir. zira Fransızlar 1893 "Fransız Oryantalist Ressamlar Derneği" isminde bir dernek kurarak, tüm dünyanın oryantalist sanata bakışını değiştirmişlerdir.
İlgili 26 soru bulundu
Bazı yazarlar, İslam'ı, Hristiyanhğm sapık bir kolu (heresy) olarak gören Şam'lı John'u (John of Damascus) ilk oryantalist; onun, İslam'ı Hristiyanlara tanıtan ve ondan sakındıran kitabını da ilk oryantalistik eser olarak görürler,6 Kimi araştırmacılara göre ise oryantalizm, İspanya'da Kur'an'm ilk defa latinceye ...
19. yüzyıl boyunca Batılı sanatçılar, doğu ülkelerine yaptıkları yolculuklar esnasında gözlemledikleri kültürel ve yaşamsal öğeleri eserlerine aktarmış ve bu sayede Avrupa sanatında oryantalizm akımı ortaya çıkmıştır.
Açık oryantalizm olarak Kemalizm, “Doğu'yu oryantalist muhakemeye egemen olan perspektifle ele almak, onu başta din- sellik olmak üzere karanlık, geri… bir coğrafya ve zihniyet olarak tasarlamaktır”; gizli oryantalizm ise “Kemalizmin Doğu'yu değil öncelikle Batı'yı tanımlamasıdır.
Oryantalist TDK'ya göre, doğu bilimci anlamına sahiptir. Doğum bilimci anlamında kullanılan özel bir sözcük türüdür.
Oryantalizm Kavramı
Batı'nın Doğu hakkındaki imajları ya da Doğu'ya ilişkin kolek- tif Batılı muhayyile olarak kısaca tabir edilebilen Oryantalizmin (Şarkiyatçılık) sözlük anlamı Doğu bilimidir.
Oryantalizm ve oksidentalizm dünyayı algılama, anlama ve tanımlamada iki farklı bakış açısıdır. Oryantalizmi, Batı'nın Doğu algısı, oksidentalizmi ise Doğu'nun Batı algısı şeklinde tanımlayıp, söz konusu iki kavramı karşılıklı birbirini algılama/tasavvur biçimine indirgemek doğru değildir.
sanatında doğu kültürünü kullanan batılı sanatçılardır.
Özellikle Said'in 1978'de yayımladığı “Oryantalizm” adlı kitabı son de- rece önemli sayılacaktır.
Garbiyatçılık (oksidentalizm), en temel şekliyle, “Doğu” olarak tanımlananın “Batı”yı anlama ve bilme çabasıdır. Kendi varlığının dışında olduğunu baştan kabul ettiği ötekini bir söylem düzlemine oturtma girişimidir.
Buna göre modern Oryantalizm 18. yy'ın sonlarında, özellikle Napolyon'un Mısır Seferi sonrası başlamıştır ve Modern Oryantalizm denilen süreç, bir hükmetme, yeniden yapılandırma “Doğuyu ve doğuluları pratik ve kurumlarla temsil etme”[3] biçimidir.
Osmanlı Oryantalizmi - tarihçi Ussama Makdisi (2002) tarafından ortaya atılan bir terim – o zaman Batı ve Doğu arasındaki ikiliğin Osmanlı İmparatorluğu'nun seçkinleri tarafından imparatorluğun periferisiyle karşılaşmalarında uygulanması anlamına gelir.
Genel bir değerlendirme ile yazar, oryantalistlerin; hadislerin, Hz. Peygamber'le bir ilişkisi olmayıp İslam Tarihi, İslam fıkhının tarihi, Dini fikir ve kurumları, Kur'an'ın tefsiri ve diğer konuları tekrar inşâ etmek için birer kaynak olarak ortaya çıktığı görüşünde olduğunu vurgulamaktadır.
Büyük çoğunluğu Ehl-i Kitap'tan (Yahudi ve Hristiyan) olan ve Doğu milletlerinin her türlü yazılı edebî (tarihî, dinî, kültürel) eserlerini inceleyen Batı'lı bilginlere müsteşrik ismi verilmiştir.
Temel anlamda oryantalizm, Doğu ve Uzakdoğu ülkelerin ininanışlarını, dilini, tarihini ve uygarlıklarını inceleyen bir anlayıştır. Sömürgecilik ve oryantalizmin temeli, aslında Doğu-Batı karşıtlığının bir ürünü olarak ortaya çıkmaktadır.
Oryantalizm'e nispetle yeni bir inceleme alanı olan Oksidentalizm, en kısa ve genel ifade ile, Doğu'nun (Ben) Batı'yı (Öteki) mukayese ederek ve sorgulayarak tartışmasıdır.
Oryantalizm sözcüğünün anlamını araştırırken Türk Dil Kurumu sözlüğüne bakmak gerekir. TDK sözlüğünde "doğu bilimi" olarak yer almaktadır.
Tekno-oryantalizm aslında Japonya temelinde Doğu Asya ülkelerinin hâkimiyetinin kabulü ve bunu tersine çevirmeyi amaçlamaktadır. Aynı şekilde klasik oryantalizmin aksine Batı'nın pazar olmaması için hazırlanan düşünceler toplamıdır.
Örtük oryantalizm, doğuya karşı duyulan kuşkuya ve korkuya dayanmaktadır. Bu faktörler, kuşaklar arasında aktarılarak sürekli biçimde bir fantezi alanı oluşturur. Örtük oryantalizmin statik olması, onun belirli bir üslup ve tutarlılık içerisinde olmasını sağlar.
Oryantalizm ayrıca branşlaşmanın özerkleştiği 19. yüzyıl bilim dünyasında gelişen mikro bir bilim dalıdır. İsim olarak Fransız- ca Orientalisme kelimesinden türetilmiş olan oryantalizm genel bir bakış açısıyla; “Doğu ülkelerinin din, dil, tarih ve medeniyetlerini araştıran ilim dalıdır.” (Germaner ve İnankur, 1989: 9).
Râvinin adâlet sıfatına sahip olmadığını gösteren hadis terimi. Sözlükte “bilerek yahut bilmeyerek bir şey veya olay hakkında olduğundan farklı haber vermek” anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri