Doğru bir saklama kutusunda serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Osmaniye kömbesini içine konulan muskat, tarçın, mahlep gibi baharatlar lezzetlendirmektedir. Ramazan bayramlarında misafirlere ikram edilmek için her evde yapılmaktadır. Kömbe baharatları lezzeti ve bayram ikramı olarak yöre halkı için çok önemlidir.
Hatay kömbesi, bayatlamayan kömbe olarakta bilinir. Kömbeyi saklamanın en iyi yolu kapağı sağlam cam kavanozdur. Özellikle kömbeleri 5'er 5'er veya 10'ar 10'ar olarak buzdolabı poşetlerine koyup daha sonra cam kavanoza koymanız daha iyi olur. Hem ne kadar aldığınızı bilirsiniz hem de kavanozda ne kadar kaldığını.
Kömbe kokusu, içinde muskat, tarçın, mahlep gibi farklı baharatların olduğu bir karışımdır. Aktardan veya güvenilir internet sitelerinden temin edebilirsiniz. Unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru çok daha kolay yoğurabilirsiniz.
Tarçın, yeni bahar, muskat, karanfil, zencefil, mahlep, dövülmüş damla sakızı. Kömbe kalıpları internette satılıyor 3. 80 tl gibi çok uygun bir rakam. Kapalı kavanozda 1 aydan fazla taze olarak saklayabilirsiniz.
Büyük bir kabın içerisine elenmiş un ilave edilir. Bunun içerisine kömbe baharatları, dövülmüş çörek otu ve kabartma tozu dökülüp karıştırılır. Ayrı bir tencerede pişirilip ılıtılan sütün içerisine 3 kg şeker ve 1,5 kg tereyağı ilave edilerek bir süre karıştırılır.
İlgili 45 soru bulundu
Cevizli kömbe hava almayan cam kavanoz içerisinde ve oda sıcaklığında 6 ay boyunca saklanır ve tazeliğini korur. Kömbenin zaman içerisinde yumuşaması nem almasından dolayı olur. Saklamak için kullandığınız kavanozun kapağının sağlam olması kömbenin hava almaması açısından önemlidir.
Kömbenin yumuşak olması için ne yapmalı? Kullanacağınız sütün ılık olması mayanızın daha kolay aktifleşmesini sağlayacaktır. Unu kontrollü bir şekilde ilave ederek yumuşak bir hamur elde etmelisiniz. Hamuru yoğurduktan sonra yaklaşık 1 saat kadar dinlenmeye bırakmalısınız.
Genellikle tatlılar ile birlikte tüketilen kömbe, kurabiye baharatı olarak geçer. İçindeki tatlı aromalı bitkiler ile kendine has güçlü bir kokusu vardır. Tarçın, zencefil ve muskat gibi aroması yüksek baharatların birleşimi ile dikkat çeken bir tada ve kokuya sahiptir.
1 Adette 49.14 kcal ve 10 gr vardır. 1 Porsiyonda 245.7 kcal ve 50 gr vardır.
Yeni bahar, karanfil tozu, mahlep, zencefil tozu, tarçın ekleyerek kapağını kapatıp karıştırın ve kömde baharatınız hazır. Kokusu çok güzel Hatay da kurabiyeler de kullanılan bir baharattır ölçülerde çay kaşığı yerine tatlı kaşığı da kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
Nedir bu baharatlar derseniz hemen sıralayalım: Toz zencefil, muskat cevizi rendesi, toz tarçın, dövülmüş damla sakızı, dövülmüş karanfil, yenibahar ve mahlep. İçerisine isteğe bağlı olarak vanilin ve Hindistan cevizi de konabiliyor. Ama özünde bu 7 baharattan oluşuyor.
Tamamen Hatay'a özgüdür. İçerisinde yağ, şeker, un ve baharatıyla ünlüdür.
Kömbe 2 (Antakya) Tarifi Nasıl Yapılır? Su ile şekeri bir kaba alıp elimizle eritiyoruz. Yağları ekleyip biraz daha karıştırıyoruz. Amonyak ve kömbe kokusunu da ekleyip üzerine unları ekliyoruz.
Antakya Kömbesi Tarifi İçin Malzemeler
1çay bardağısüt. 1su bardağışeker. 1paketkabartma tozu. 1tatlı kaşığıkömbe baharatı
Kömbe hamur, peynirle hazırlanan ve fırında pişen nefis bir yemektir. Çıtır çıtır kömbeyi evinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Kahvaltı sofralarında çay veya kahveyle afiyetle tüketebilirsiniz. 4-6 kişilik olarak hazırlanan kömbe 5 dakikada hazırlanıyor ve 25 dakikada pişiriliyor.
Derin bir kabın içerisine unu, 1 su bardağı sıvı yağ, süt, yoğurt, maya, kabartma tozu, tuz ve toz şekeri koyun, çırpıcı ile güzelce karıştırın. 4,5 su bardağı unu sıvı karışımın üzerine eleyin. Kenarlardan ortaya doğru elinizle alarak hamuru yoğurun.
Kömbe börek, kurabiye ve çörek biçiminde yapılabiliyor. 1 porsiyon (90 gram) cevizli Hatay kömbesi 5 adet kurabiyeden oluşuyor. 1 kömbe kurabiyesi ise 5 gram karbonhidrat, 4 gram yağ, 1 gram protein içeriyor ve 50 Kcal enerji veriyor. Diyetisyeninizle görüşerek ara öğünlerinizden birine kömbe ekleyebilirsiniz.
Bayram Kömbesi, Osmaniye yöresine ait geleneksel bir lezzet. Bayramda misafirlere çayın yanında mutlaka Bayram Kömbesi ikram edilir. Bayram kömbesi, Osmaniye yöresine ait geleneksel bir lezzet. Özellikle Ramazan bayramında eve gelen misafirlere çayın yanında mutlaka bayram kömbesi ikram edilir.
Antakya Kömbesi bayramlarda yapılan leziz bir kurabiye türüdür. Akdeniz bölgesinde çok yaygındır. En büyük özelliği içinde yumurta olmadığından cam kavanozda saklanırsa, 2-3 ay boyunca bayatlamadan saklanabilmesi. Bayramlarda muhakkak her evde ikram edilir.
Kömbe baharatı, kömbe yapımında kullanılan renk ve tat veren baharatların karışımıdır. İçindekiler: muskat, damla sakızı, yeni bahar, tarçın, karanfil, zencefil ve mahleftir.
İç malzemesi için sıvı yağ, soğan, kıyma, biber salçası, karabiber, pul biber ve tuz ilave edilip kavrulur. Tepsisinin tabanı sıvı yağ ile yağlanır. İnce açılan yufka tepsiye yayılır. Üzerine fırça yardımıyla sıvı yağ ve tereyağı eritilip sürülür.
Yağlanmış fırın tepsisine hamurun birini serin. Üzerine iç harcı yayın. Diğer hamuru da aynı şekilde açıp yağlayıp üzerine koyun. En üstüne yumurta sarısı ve çörek otu serpiştirip 200 derecede pişirin.
KÖMBE TARİFİ YAPILIŞI
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri