Kanûnî Sultan Süleyman, tahta çıktığı sırada Osmanlı Devleti dünyanın en zengin ve en güçlü devleti konumundaydı.
Batılılar tarafından "Muhteşem Süleyman" ifadesiyle anılan Kanuni Sultan Süleyman, 455 yıl önce hayatını kaybetti. 46 yıllık padişahlık döneminde Osmanlı İmparatorluğu'na en kudretli günlerini yaşatan Kanuni'nin yaşamına dair detaylar haberimizde...
En parlak döneminde yani XVI-XVII. yüzyıllarda Osmanlı imparatorluğu tarihi, her şeyden önce Akdeniz'e ve Orta Avrupa'ya doğru kaymış bulunmaktadır: Batılılarla savaşlar, diplomatik ilişkiler, ticari bağlar seyahatnamelerde, yıllıklarda ve hattâ dönemin tarih kitaplarında oldukça büyük bir yer tutmaktadır.
Sultanların azalan güçleri ilk sultanların ve sonrakilerin saltanat uzunluklarının farklılığından dolayı kanıtlandı. I. Süleyman, imparatorluğu 16. yüzyılda doruk noktasına çıkaran ve 46 yıllık saltanatıyla Osmanlı tarihinin en uzun süre tahtta kalan padişahıydı.
Sultan Mehmet'in tahta çıkar çıkmaz ilk işi 19 kardeşini boğdurtmak olmuştur. Bu olay Osmanlı tarihinin en kanlı olaylarından birisidir, çünkü öldürülenlerin çoğu bebektir. Halkın bu olaydan sonra III. Mehmed'e kin beslediği ve onu sevmediği rivayet edilir.
İlgili 31 soru bulundu
osmanlı padişahı sultan üçüncü murad'ın 100-130 arası sayıda çocuk sahibi olduğu doğrudur.
Ölümü Sultan I. Ahmed yakalandığı tifüs hastalığından kurtulamayarak 21 Kasım'ı 22 Kasım'a bağlayan gece 1617 yılında 27 yaşında öldü. Halkın sevdiği padişah Sultanahmet Camii yanındaki türbesine defnedildi.
Osmanlı cihan devleti oldu
Osmanlı İmparatorluğunu yüz ölçümü olarak en çok büyüten padişah olan Kanuni Sultan Süleyman, 6 milyon 557 bin kilometrekarelik toprağı 14 milyon 983 bin kilometrekareye çıkardı.
Dördüncü Mehmed, ufak yaşta tahta çıktığı için henüz sünnet olmamıştı ve hemen sünnet edildi. Saray sünnetlerinde çocuğun erkeklik organını haremağasının tutması ádetti. Padişahın sünnet olduğu gece yanında İbrahim Ağa vardı. Sünnette normalden fazla kanama olması üzerine padişah sararmıştı.
Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer. Bu dönemde devlet en büyük toprak kayıplarını yaşamış ve Kurtuluş Savaşı sayesinde yalnızca Anadolu kurtarılabilmiştir.
II. Ahmed. İşte karşınızda Osmanlı'da halk tarafından en çok sevilen padişah! Sadece 4 sene tahtta kalmasına rağmen halk tarafından çok sevilen II. Ahmed, icraatlarının odağına genellikle halkı koymuş.
Babası II. Selim padişah olduktan sonra da Manisa'da Sancakbeyi olan III. Murat, babası Selim'in vefatından sonra 22 Aralık 1574 tarihinde İstanbul'a gelerek Osmanlı İmparatorluğu tahtına oturmuştur.
Yöneticiye yüklenen “hall ve akd” fonksiyonu, bütün tebaa arasındaki ilişkilerin adaletli bir şekilde sağlanmasıdır. Osmanlı Devleti'nde pek çok konuda olduğu gibi adalet anlayışında da zirve noktasına Kanûnî Sultan Süleyman döneminde ulaşılmıştır.
Bu durum yüzlerce insanın öldürülmesiyle devletin birçok zarara uğramasına neden olmuştur. Fatih Sultan Mehmed'in meşhur kanunnamesi ile kardeş katli kanunlaşmıştır. Osmanlı âlimlerinden birçoğu da buna cevaziyet vermişlerdir.
I. Mustafa, annesinin ve kızlar ağasının özendirmelerine rağmen kadınlara ilgi ve alaka duymamış ve çocuğu olmamıştır.
#shorts - YouTube. Osmanlı Devleti'nin 12. Padişahı 3. Murat. 135 Çocuğu olan padişah.
Osmanlı Beyliği'nin ve hanedanın kurucusu, Fahrüddîn Osman Beg'in ölümünde (1324) beylik, Eskişehir ile Bursa ovası arasındaki toprakları içeriyor ve beylik kuvvetleri Bizans'a ait Bitinya'nın iki önemli merkezi İznik ve Bursa'yı abluka altında tutuyordu.
Tarih, bir zamanlar geniş topraklara sahip olduğu hâlde zamanla küçülen, hatta yok olan imparatorlukları yazdığı gibi uçsuz bucaksız gönül coğrafyasında yaşayan insanları da yazmıştır. İşte o nadir insanlardan biri de Kanûnî Sultan Süleyman'dır.
Batı'da Muhteşem Süleyman, Doğu'da ise adaletli yönetimine atfen Kanûnî Sultan Süleyman (Osmanlıca: قانونى سلطان سليمان) olarak da bilinmektedir. 1520'den 1566'daki ölümüne kadar, yaklaşık 46 yıl boyunca padişahlık yapan ve 13 kez sefere çıkan I. Süleyman, saltanatının toplam 10 yıl 1 ayını seferlerde geçirmiştir.
Cem Sultan oradan da Hac mevsiminde Hicaz'a gitti. Cem Sultan, hacca giden ilk Osmanoğlu'dur.
"Yavuz Sultan Selim babasını zehirleyerek öldürtmüştür" #shorts #muratbardakçı #tarihinarkaodası - YouTube.
Sadece 93 gün tahtta kalmıştır. V. Murad'ın Topkapı Sarayı'nda sergilenen 1876 tarihli portresi. Babası, Padişah Abdülmecid, annesi Megrel asıllı Şevkefza Kadınefendi'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri