Bir süre sonra 1499 yılında İşkodra'nın düşüşü ile İvan Crnojevic Venedik'e kaçtığından, Karadağ'ın tamamı Osmanlı hâkimiyetine geçmiştir. Karadağ bundan sonra İşkodra (İskenderiye) Sancağı'na bağlı bir kaza şeklinde teşkilatlandırılmıştır[6] .
Osmanlı-Karadağ Savaşı (1861-1862), Karadağ Prensliği ile Osmanlı İmparatorluğu arasında 1861-1862 yılları arasında gerçekleşen bir savaştı. Savaşın sonucunda Karadağ Osmanlı hakimiyetini tanımak zorunda kaldı.
Karadağ prensliği ve krallığı
Karadağlılar, Sadrazam Ahmed Muhtar Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu'nu büyük bir yenilgiye uğrattı.
Geçmişte ülke Sırbistan-Karadağ devlet birliğinin bir parçasıyken 3 Haziran 2006 günü itibarıyla iki devlet ayrıldı ve Karadağ da bağımsız bir devlet oldu. 15 Aralık 2008 tarihinde Avrupa Birliği'ne üyelik başvurusunda bulunan Karadağ'ın para birimi Euro.
Osmanlı Devleti'nin Karadağ'daki asıl fetihleri ise Fatih Sultan Mehmet döneminde olmuştur. Aslında Osmanlı Karadağ'ı tam olarak hakimiyetine almadı. Fatih, Karadağ'a bir nevi özerklik statüsü verdi ve bu durum Karadağlılar tarafından 1878 yılında Osmanlı'dan ayrılana kadar kullanıldı.
İlgili 20 soru bulundu
Avrupa'nın parlayan yıldızı Montenegro bilinen adıyla Karadağ 2006 yılında bağımsızlığını ilan eden bir ülke olarak dikkat çekiyor. Dağları, gölleri ve tarihi dokusu ile adeta büyüleyici bir ülke olan Karadağ'ın başkenti Podgorica olarak bilinmektedir. Karadağ'ın bilinen Uluslararası adı Montenegro'dur.
1877-78 Osmanlı Rus Savaşından büyük bir yenilgiyle ayrılan Osmanlı Devleti, tarihinin en ağır antlaşmalarından birisi olan Berlin Antlaşmasını imza koyarak, Balkanların büyük bir kısmı başta olmak üzere Karadağ'ı da kaybetmişti.
16. yüzyılda Osmanlılarca ele geçirilen bölge, Balkan Savaşları'na kadar Osmanlı idaresinde kalmıştır. Bar şehrinden Türk kökenlilerle yapılan görüşmelerde kimi atalarının Manisa'dan, kimi ise Karaman'dan gelerek bölgeye yerleştiklerini belirtmiştir.
Fas, 1576'dan 1603'e kadar bir Osmanlı vasalı olarak kaldı. Portekiz tehdidinden ve iç karışıklıklardan kurtularak istikrara kavuşan Fas Sultanlığı bugünkü Moritanya, Senegal, Gambiya'yı fethetmiş, 1591'de Songhay İmparatorluğu'nu yıkarak bugünkü Nijer, Mali ve Burkina Faso topraklarını ele geçirmiştir.
Karadağca veya Karadağlıca (Crnogorski jezik / Црногорски језик), ana ülke Karadağ'da ve komşu devletlerde (Sırbistan, Hırvatistan) konuşulan bir Güney Slav dilidir. Aynı zamanda Karadağ'ın resmî dilidir.
Euro, Karadağ'ın resmi para birimidir. Avrupa Birliği Euro'yu kullanmaya başladığında karadağ'da remi para birimi olarak Euro'yu tercih etmiştir.
Ortodoks Hristiyanlık Karadağ'daki baskın din şekli olmasına rağmen, hem İslam hem de Katolik Hristiyanlığın çok sayıda inananı var. Baskın Kilise, Sırp Ortodoks Kilisesi'dir, ancak Karadağ Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan izler mevcut.
Bulgaristan, Rusya'nın çabalarıyla 13 Temmuz 1878'de Berlin Antlaşması ile Osmanlı Devleti'ne bağlı bir prenslik haline gelmiştir. Din, eğitim, kültür ve siyaset alanında Bulgar çabaları 1908 yılında bağımsızlıkla sonuçlanmıştır.
21 Mayıs 2006'da Karadağ'da yapılan bağımsızlık referandumunda Karadağ halkının %55,5'lik kısmı bağımsızlık istedi. Sonuçta da Sırbistan-Karadağ, Sırbistan ve Karadağ olarak resmen ikiye bölündü. 3 Haziran 2006 günü Karadağ resmen Sırbistan-Karadağ'dan ayrılıp bağımsız bir devlet olmuştur.
Podgorica (Kiril: Подгорица; [pǒdɡoritsa]; kelime anlamıyla "küçük tepenin dibindeki alan"), Karadağ'ın başkenti ve en büyük şehridir.
Bošnjak, çoğ. Bošnjaci), Güney Slav halkı. Çoğunluğu Bosna-Hersek ile Sırbistan'da yaşar. Ayrıca Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Kosova, Kuzey Makedonya ve Türkiye'de mühim sayıda Boşnak yaşamaktadır.
Türkiye'deki Boşnaklar aslen Bosna Hersek, Sancak ve diğer eski Yugoslav cumhuriyetlerinden göç eden, Güney Slav ırkına ait olan Türkiye'de yaşayan etnik gruptur.
Karadağ'ı ziyaret eden Türk vatandaşlarının sayısı 2019 yılı itibariyle 39 bin 984 iken pandeminin etkili olduğu 2020 yılında bu sayı yüzde 69 oranında düşerek 12 bin 404'e gerilemiştir. T.C. Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, Karadağ'da 2 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşamaktadır.
Karadağ'daki Arnavutlar (Arnavutça: Shqiptarët e Malit të Zi, Karadağca: Crnogorski Albanci) Karadağ'ın toplam nüfusunun %4.91'ini oluşturan Arnavut kökenli Karadağ'da bir etnik gruptur. Karadağ'daki Slav olmayan en büyük etnik gruptur.
Mevcut cumhurbaşkanı, 2023 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda 58.88% oyla seçilen Jakov Milatović'tir. Cumhurbaşkanı'nın resmî konutu eski kraliyet başkenti Çetine'de bulunan Mavi Saray'dır .
Birinci Balkan Savaşı, 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913'te Bulgaristan Krallığı, Sırbistan Krallığı, Yunanistan Krallığı ve Karadağ Krallığı'ndan oluşan Balkan Birliği'nin Osmanlı Devleti'ne karşı başlattığı savaş.
Karadağ'da, başta üzüm olmak üzere elma, erik, yaban mersini ve narenciye gibi meyveler yetiştirilir. Kurutulmuş meyveler ise sıklıkla tüketilen ürünler arasındadır. Uzun süre bozulmadan durabildikleri için hediye olarak iyi bir seçimdir. Dünya çapında pek bilinmese de Karadağ'da peynir çeşitliliği oldukça fazladır.
Montenegro eski Yugoslavya'yı oluşturan altı cumhuriyetten biri olarak bulunuyordu. Yugoslavya'nın parçalanmasından sonra yeniden Yugoslavya'ya bağlandı. Daha sonra ise 2003 yılında Sırbistan – Karadağ çatısı oluşturuldu. Montenegro yani Karadağ 2006'da bağımsız olma kararı aldı.
AB üyesi olmadığı hâlde euro kullanan ülkeler
Andorra, Monako, San Marino ve Vatikan AB üyesi olmamalarına karşın, yapılan antlaşmalar çerçevesinde euro kullanmaktadır. Karadağ ve Kosova ise AB ile herhangi bir antlaşma imzalamadan euro kullanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri