Batı Ordusunun son kalıntıları 19 Haziran 1913'te Seman iskelesinden Gülcemal vapuru ile Rumeli'nden aynldı ve böylece Balkanlardaki beş asırlık Türk egemenliği sona ermiş oldu.
17. yüzyıl. 17. yüzyıldan başlayarak kurulan yeni eyaletler sonucunda Rumeli eyaletinin sahası giderek daralmış, ve 1864'e gelindiğinde sadece Arnavutluk ve batı Makedonya mıntıkalarından ibaret olmuştur. 1864'ten sonra yürürlüğe giren Vilâyât-ı Umumiye Nizamnâmesi ile birlikte Rumeli eyaleti ortadan kaldırılmıştır.
Balkan Harbine sebep olan siyasî gelişmeleri 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşına kadar götürmek mümkündür. Bu savaşın sonunda imzalanan Berlin Anlaşması ile Osmanlı Devleti Rumeli'deki topraklarının büyük bir kısmını kaybetmiştir.
1877-1878 yıllarında Rusya ile yapılan savaşta Osmanlı ordusu hiçbir varlık gösteremedi. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'daki hakimiyetini tam anlamıyla çökertti. Savaş sonunda Ayastefanos Antlaşması imzalandı (3 Mart 1878).
Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman Paşa, kumandasındaki 10.000 kişilik bir kuvvetle V. İoannis'i destekleyen Sırp-Yunan kuvvetlerini mağlüb etti. 1352 yılı nın sonbaharında kazanılan bu zafer, Osmanlıların Rumeli'de yerleşmesini sağlayan bir dönüm noktası teşkil etmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Gilbert Cousin gibi bazı eski batılı tarihçiler, Osmanlılar döneminde Rumeli'ye ilk geçişin, I. Murad zamanında gerçekleştiği kanaatindedirler.
Osmanlılar, Rumeli'ye ilk defa 1322'de, Bizans'taki iç savaş sırasında geçtiler. 8 bin kişilik bir Osmanlı kuvveti, ihtiyar Andronikos'un ordusunda yer alıyordu.
Ancak Romanya'dan önce bağımsızlığını kazanan ilk Balkan devleti Yunanistan olmuştur (1830).
Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi (Arnavutça: Shpallja e Pavarësisë), 28 Kasım 1912 tarihinde Arnavutluk'un Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan etmesidir. Kasım 1912 tarihinde Avlonya'da 83 delegenin katıldığı mecliste Arnavutluk'un bağımsızlığını ilan ettiğini ve geçici bir hükûmet kurulduğu bildirildi.
Tanzimat Fermanının ilanıyla Selanik ticaret ve kültür alanında büyük bir gelişme göstermiştir. Ancak, Batı'dan gelen fikir akımlarına ve Balkanlarda yaşayan kavimlerin tahrik ve propagandalarına karşı da açık olan Selanik şehri, Balkan Harbinden sonrası 8 Kasım 1912'de, Yunanlılara teslim edilmiştir.
Osmanlı Devleti'nin İstanbul'dan sonra 2. büyük kenti olan Selanik, Balkan Savaşları sırasında, 9 Kasım 1912'de merkezden destek alamayan ve panik içinde dağılan Osmanlı Ordusu'nun direnişinin mümkün olmayacağını düşünen garnizon komutanı Tahsin Paşa Yunan Ordusu'na hiçbir direniş göstermeden şehri teslim etmiştir.
Aslında bu üç sözcükte neredeyse aynı anlama gelir. Rumeli, Osmanlı Türk Devletinin bölgeye verdiği idari bir isim, Balkan adı uluslararası terminolojide bölgenin coğrafi adlandırması, Trakya ise bunların içinde yer alan bir bölgeye verilmiş bir isimdir.
14. yüzyıl ortalarında Osmanlı Türklerinin Çimpe Kalesi'ni alarak Rumeli'ye geçişi Balkanlar'ın tarihinde oldukça önemli bir dönüm noktası olmuştur. Belgelerde kalenin adı “Cinbi”, “Çinpi” olarak da geçer.
Osmanlı Devleti'nın iskan politikası olarak Balkanlar'a yerleştirilmiş olan Anadolu'daki yörüklerden ve kuzeyden gelen Kıpçak-Kuman boylarından oluşan Türk topluluklarının torunlarıdır.
Rumeli Eyaleti veya Rumeli Beylerbeyliği, 1362 yılında I. Murad zamanında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti.
Rumeli eyaleti 1530 yılında Tür Arnavutluk, Kosova Cumhuriyeti, Karadağ ve Bulgaristan'ın tamamı, Romanya, Moldova ve Ukrayna'nın Karadeniz sahili, Yunanistan ana karası, Rodos, İstanköy ve Midilli adaları, Hırvatistan'ın Dalmaçya kıyıları ve Sırbistan'ın Tuna ve Sava nehirlerinin güneyinde kalan bölümünü içine ...
1912 Arnavutluk İsyanı, Ocak-Ağustos 1912 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda Arnavutlar tarafından gerçekleştirilen bir isyandır.
Özellikle bazı Osmanlı devlet adamlarının Arnavutların taleplerine karşı çıkmaları Arnavutların Osmanlı'dan kopmalarına sebep olmuştu. Nitekim 1912 yılında Osmanlı'nın Balkan savaşları ile uğraştığı dönemde Arnavutluk bağımsızlığını ilan etti.
Türkleri Balkanlar'dan, Doğu Avrupa'dan uzaklaştırmak için yapılan son girişim olan 2. Kosova Muharebesi, Sultan 2. Murad'ın öncülüğünde Osmanlı'nın bu coğrafyada varlığını kesinleştirdiği zafer olarak tarih sayfalarında yerini aldı.
Bölge adını batıdan doğuya uzanan ve Bulgaristan'ı ikiye bölen dağ silsilesinden almıştır. Önceleri bu sıradağların adı olarak kullanılan Balkan, daha sonraları tüm bu bölge için kullanılmaya başlanmıştır.
Balkanlar tarihsel olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun başlıca yayılma alanıydı. Osmanlı İmparatorluğu bir Asya veya Orta Doğu İmparatorluğundan çok, bir Balkan İmparatorluğu görünümündeydi. Çünkü beşeri kaynaklar ve ekonomik gelirler büyük ölçüde Balkanlar'dan sağlanıyordu.
Osmanlı'nın İlk Başkenti Bursa.
Çimpe Kalesi Bizanslılar tarafından Osmanlı hediye edilmiş olan bir kaledir. 1352 yılında Sırp-Bulgar saldırısına karşı Osmanlı Devleti'nden yardım isteyen Bizanslılar, aldıkları yardıma karşılık hediye olarak Çimpe Kalesini vermiştir.
Sultan Orhan'ın oğlu Şehzade Süleyman Paşa'nın beyleri ve askerleriyle birlikte salla Rumeli'ye geçtiği rivayet edilir. 1350'li yıllarda öncelikle buradaki Çimpe Kalesi ele geçirilerek, Gelibolu, Tekirdağ, Keşan ve Çorlu yönünde Rumeli fethedilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri