Osmanlı döneminde ise Anadoli veya Anadolu, merkezi Amasya olan ve Sivas ve Kastamonu'yu kapsayan bir eyaletin adıdır. 19. yüzyılda genel anlamda imparatorluğun Asya kıtası'nda kalan ve Türklerle meskûn olan bölgesini tanımlamak için kullanılmıştır.
türkler ise anadolu'yu coğrafi olarak rum olarak tanımlamışlar, anadolu ismi yerine "anatoli" ifadesini kullanmışlardır. osmanlı'da bildiğimiz anadolu eyaleti osmanlı kayıtlarında eyalet-i anatoli olarak geçer.
Osmanlılar, Karakeçeli'lerden gelen bir beylikti. Bu aşiret Oğuzların Kayı boyunda yer almaktaydı. Tabi Kayıların Anadolu'ya gelişi ile Osmanlı'nın ileriki zamanları için zemin hazırlanmış oldu. Çünkü bu beylik potansiyeli olan son derece güçlü bir beylik olarak dikkat çekmekteydi.
Anadolu ismi ilk def antik çağda Yunanlılar tarafından kullanılmıştır. Yunanlılar Anadolu´ya ANATOLİA veya ANOTOLE demekte idiler. Daha sonra Osmanlıların bu toprakları fethetmesiyle bu isim Türkçe adaptasyonuyla Anadolu olarak dilimize yerleşti.
Anadolu'nun bilindiği üzere ilk ismi, üzerinde yaşadıkları Hititler nedeniyle Hatti Ülkesi olmuştur. Anadolu ismi ise, bu bölgeye sonradan gelmiş olan Yunanlılardan gelir. Yunanca dilinde anatole ismi doğu anlamına gelmektedir. Ana sözcüğü ise, yine bu dilde yukarı anlamına gelir.
İlgili 31 soru bulundu
Bizanslılar,Ermeni, Gürcü, Süryani, Rum..
Anadolu'da "Tarih Çağlarına" geçen "ilk" uygarlık Hititlerdir.
-Doldurun yavrularım, -Ana, dolu.. Bütün ordu, ayran içip kabını doldurduğu halde taş oluktaki ayran hiç tükenmemiştir. O günden bu yana da bu topraklara 'Anadolu' denmiştir.
I.
Alp Arslan'ın 1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra İran üzerinden gelen Türk boyları Anadolu'ya yerleşmeye başlamışlardır.
Türklerin Anadolu'ya gelişini MÖ 3000-2000 yıllarına kadar çıkaranlar varsa da bu iddialar tarihçiler arasında genel kabul görmüş fikirler değildir. Anadolu'ya Türklerin ilk gelişi 4. Yüzyılın sonlarına doğru Batı Hunları (Avrupa Hunları) tarafından gerçekleştirildi.
1299 yılında kurulan Osmanlı Beyliği; Osman Gazi tarafından, Bizans İmparatorluğu'nun Anadolu sınırında bulunan ve günümüzde Bilecik sınırları içerisinde yer alan Söğüt ve Domaniç'te kurulmuştur.
Kemalpaşazade, Karakoyunlu tebaası olan göçebe Türkleri, Türkmen, Osmanlı içinde yaşayan yerleşikleri ise Türk olarak tanımlar.
Anadolu'ya adını verdiği iddia edilen efsane şu şekilde: Selçuklu Hükümdarı Alâeddin Keykubat, (1192-1237) Başköy Kalesini fethetmek üzere yol üzerindeki Taşlıca köyüne uğrar. Burada, yıllar önce gelip yerleşmiş kadın Erenlerden Kırmızı Ebe(Kırgız Ebe) ve Oğlu Oruç Gazi yaşamaktadır.
Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden dördüne komşu olduğu denizin adı verilmiştir (Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi). Diğer üç bölge de Anadolu bütünü içindeki konumlarına göre adlandırılmışlardır (İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi).
Orta Yunanca Anatolía ανατολία "Doğu ülkesi, Ege"nin doğu kıyısı ile Fırat nehri arasındaki ülke" sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Eski Yunanca anatolē ανατολη "1. kalkış, doğuş, özellikle güneşin doğuşu, 2. doğu, 3. Ege"nin doğusu" sözcüğünden türetilmiştir.
Bu iddianın anlamı şudur: Kürtler, Anadolu'ya Türklerden çok daha önceleri gelmişlerdir. Ya da Kürtler, Anadolu'nun yerleşik kavimlerindendir, Türkler ise bu bölgeye çok sonraki devirlerde gelmişlerdir.
Bu değerlendirme bizi Türklerin anayurdu Orta Asya bozkırlarıdır sonucuna götürmektedir. Orta Asya'nın sınırları ise doğuda Baykal Gölü'nden batıda Hazar Denizi ve Ural Dağları'na; kuzeyde Sibirya bozkırlarından güneyde Tanrı Dağları ve Gobi Çölü'ne uzanmaktadır.
Tarihte bilinen il Türk Topluluğu kabul edilen İskitler yani Sakalar Çin Seddinden Tuna nehrine kadar geniş bir alana yayılmışlardır. Bu da onların çok fazla kavim tarafından bilinmesine ve tanınmasına neden olmuştur.
Daha çok hayvancılıkla geçimlerini sağlayan Türkler, kuraklık, salgın gibi tabiî olayların etkisiyle göç etmek zorunda kalmışlardır. Otlakların yetersiz kalması veya nüfusun artması, Türkleri, iklimi ve coğrafyası uygun yeni bölgelere sevk etmiştir.
Türkiye adı ilk kez 1190 yılında Barbarosso Haçlı seferinin vakayinamesinde görünür. 13 yy. ile birlikte Avrupalı yazarlarda yayıngın bir şekilde Anadolu için Türkiye adı geçer. Yaklaşık 200 yıl içinde bizans diyarı olan koca toprak Türkiye olarak anılmaya başlar.
Karadenizin güneyinde Bulgaristan-İğneada-Sinop-Artvin-Gürcistan arasında şerit gibi uzanan bir volkanlar zinciri gelişti.Eosen (50 milyon yıl önce): Tetis Okyanusunun kollarının kapanması ile kıta parçaları birbiriyle çarpışarak büyüdü. Anadolu belirginleşti.
Hint-Avrupalı bir kavim olan Hititler, MÖ.3000 yıllarının sonunda küçük gruplar halinde Kafkaslar üzerinden Anadolu' ya girerek yerli halk Hatti nüfusu ile karıştılar . Hititler, Asurluların Anadolu'dan çıkma zorunda kalmasıyla devlet idaresini ellerine almışlardır.
Hititlerin Türk olduğuna dair herhangi bir tarihsel kanıt bulunmamaktadır. Kafkasya üzerinden Anadolu'ya geldiği tahmin edilen Hititler, Kızılırmak bölgesine yerleşmiş ve Asurluların Anadolu üzerindeki hâkimiyetinin sona ermesiyle beraber bölgenin idaresini ellerine geçirmişlerdir.
Çeşitli yönlerden kopup gelen istilacılar ve göçmenlerin yarattığı bunalımlar sonucunda Hattuşaş'ın son hükümdarı II. Şuppiluliuma'dan sonra Hitit devleti son bulmuş, böylelikle yüzyıllardır süren mevcut durum ortadan kalkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri