Kuzu eti kokmaz koyun eti kokar. Bu yüzden de insanlar kuzu etine ön yargılı davranır.
En çok hangi et kokar? Öncelikle ağır kokan kuzu etidir, koyun eti ise görece daha hafif kokar. Koyun eti kokusu olarak bilinen koku daha çok kuzu etine özgüdür.
Koyun eti, Türk mutfağında en çok tercih edilen etlerden biridir. Lokum gibi kıvamıyla birçok farklı yemekte kullanılan koyun etinin kendine has bir kokusu vardır. Koyun etinin kokmasındaki en temel neden ise, yediği yemlerle alakalıdır. Otlatılan koyun eti daha az kokar.
Hangi et kokar? Kuzu eti kokmaz koyun eti kokar.
Hangi cins koyunun eti kokmaz? Eti kokmayan tek Koyun cinsi ROMANOV^dur.
İlgili 15 soru bulundu
Kuzu eti mi kokar koyun eti mi? Kuzu eti kokmaz koyun eti kokar. Bu yüzden de insanlar kuzu etine ön yargılı davranır.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Dünya nüfusunun neredeyse yüzde 75'nin tercih ettiği, özellikle gelişmiş ülkelerde lüks tüketim sayılan keçi eti ülkemizde pek de rağbet görmüyor. Bu durumun arkasındaki nedenler ise kötü kokması, mide ve bağırsağı bozması ve lezzetsiz olması şeklinde açıklanıyor.
Dişi keçi ağır kokar kanks.. koyunda kokar ama ince kuyruk kivircik kokmaz mesela.. keçi etine alismayanlar ilk denemelerde ishal olur..
ABD ve Avrupa'da lüks tüketim maddeleri arasında yer alan, kuzu etine göre daha sağlıklı olduğu belirtilen keçi etinin, ön yargılar nedeniyle Türkiye'de yeterince tüketilmediği bildirildi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof.
Koyun eti tercih etmeyenler “koktuğunu” iddia ederler ki bu bir gerçektir. Bunun sebebi, koyunun çoğunlukla açık havada çeşit çeşit ot yiyerek beslenmesinden kaynaklanır. Haliyle, yedikleri otun tadı ve kokusu hem sütlerinin, hem de etlerinin kokusunu değiştirir.
Et, balık gibi gıdalar ile sebze ve meyvelerin yanlış saklanması; bakteri, küf, mantar gibi organizmaların artmasına neden olur ve koku oluşumu için uygun ortamı hazırlar.
Koyunun erkek olanına koç, dişi olanına ise marya adı verilmektedir. Koyun eti elde edilirken koçların eti daha sert ve lezzetsiz olduğu için genellikle dişi koyunlar tercih edilmektedir.
Koku, tadı da etkileyebilen Lactobacillus spp. ve Pseudomonas spp. gibi bozulma bakterilerinin çoğalması nedeniyle değişir.
Koyun Etinin Kokusunu Gidermek İçin Neler Yapılabilir
Örneğin, eti haşlarken içine defne yaprağı, karabiber, havuç, soğan veya sarımsak atabilirsiniz. Maydanoz sapı da koyun eti kokusunun giderilmesi için kullanılabilir. Marine etmek, etin hem lezzeti hem de aroması için uygulanan yöntemlerden birisidir.
Anormal koku hissedilen etlerdeki koku, kızartma veya kaynatma sonucu kaybolmuyorsa bunların tüketilmemesi gerekiyor.
Bunun en önemli nedeni ise koyun etinin ağır kokması. Dedelerimizin yarattıkları böyle muhteşem bir mutfakta, neden yalnızca kokan bir et kullandığı ise bir muamma.
Oğlak etinin taze ve yumuşak olması, onu diğer etlerden farklı kılıyor. Oğlak eti lezzetli mi diyenler için cevabımız; yapısının zengin oluşu ve tazeliği sebebiyle oğlak etinin lezzetli olduğunu söyleyebiliriz.
Tekeler çiftleşme döneminde dişilerini etkilemek için vücutlarından bir koku yayarlar ki dişi keçilerin başını döndüren bu koku biz insanların burnunun direğini kırar. (Salimen düşündüğümüzde erkek keçi (teke) için, amacı uğruna yaydığı bu pis kokuyu doğal karşılayabiliriz.)
Keçi eti ise koyun etinden daha iyi bir alternatiftir. Keçi etinin enerji içeriği yani kalorisi koyun etinden azdır. Ve doymuş yağ oranı da koyun etine göre oldukça düşüktür. Ayrıca, keçi eti koyun etinden daha fazla miktarda protein içerir.
Keçi sütü kokar diyorlar, kokar, çünkü keçileri koyarsınız bir ağıla, o keçiler yere yapar, yere yaptıklarında memelerine pislik bulaşır; sonra elle sağım yaptığınızda, o keçi pisliklerinin kokusu da süte siner. Yani keçi sütünün kokusu aslında keçi dışkısının kokusudur. Bu kadar net ve açık.
Keçi eti sert bir ettir. Bu yüzden bu et türü ile yapılan yemeklerde normal etmiş gibi davrandığımızda muhtemelen yeterince pişmemiş, çok lezzetli olmayan bir yemek ile karşılaşacağız. Keçi etinde öncelikle pişirme süresi çok önemlidir.
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir.
Japonların ünlü eti Kobe eti artık Türkiye'de. Bursa'da bir hayvan çiftliğinde klasik müzik eşliğinde masaj yapılan özel sığırlardan dünyanın en pahalı eti elde ediliyor.
Sadece Japonya'nın Wagyu bölgesinde yetiştirilen sığırlardan elde edilen Wagyu eti, pahalılığı ile meşhur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri