Katma değer vergisinin uygulandığı ülkelerde, - İhraç olunan mal ve hizmetler, ihraç ülkesince KDV den istisna edilir. - İthal edilen mal ve hizmetler ise ithalin yapıldığı ülke tarafından KDV ye tabi tutulur. Çünkü KDV bir işlem vergisidir.
“1.1.1.
KDV Kanununun 1 ve 6 ncı maddelerine göre, yurtdışında gerçekleşen mal teslimleri ile yurt dışında ifa edilip yine yurtdışında yararlanılan hizmetler KDV'nin konusuna girmemektedir.
Bu hükümlere göre, İhracat hizmet komisyonu adı altında alınan hizmet, yurt dışında ifa edildiğinden ve bu hizmetten yurt dışında faydalanıldığından söz konusu hizmet KDV nin konusuna girmemekte olup firmanız tarafından sorumlu sıfatıyla KDV tevkifatı yapılmayacaktır.
Ayrıca, yurt dışı seyahatlerde yapılan harcamalarının gider unsuru olarak dikkate alınabilmesi, söz konusu harcamalar karşılığında yurt dışından alınan belgelerin, hizmetin alındığı ülkede uygulanan vergi mevzuatı çerçevesinde muteber bir belge olarak kabul edilmesi halinde mümkün bulunmaktadır.
Yurtdışında mukim olan bir mükelleften alınan fatura ve benzeri belgelerin, Türkiye'de gider hesaplarına kayıt edilebilmesi için ilgili şirketin mukim olduğu ülkede muhasebe kayıtlarına uygun ve geçerli bir belge olması şartı aranmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
" 3065 Sayılı Kanunun 11 ve 12 maddelerine göre, yurt dışındaki müşterilere verilen ve yurt dışında faydalanılan hizmetler katma değer vergisinden müstesnadır.
AB Ülkelerinden gelen ürünlerde %18, ABD ve Çin dahil diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise %30 vergi uygulanır. Eşya 4760 sayılı ÖTV Kanunu içerisinde belirtiliyorsa ek olarak %20 ÖTV alınır.
Yurt Dışına e Fatura Nasıl Kesilir? Yurt dışı firmalar ile ticaret yapan firmaların yapılan hizmetleri belgelendirmesi zorunludur. Bu nedenle fatura kesilmesi de zorunlu hale gelir. Yurt dışı için e-fatura keserken; alıcının vergi kimlik numarası bölümüne rakam olarak 10 tane 2 yazılır.
e-Fatura kayıtlı kullanıcısıysanız 1 Ocak 2022 tarihinden sonra yurt dışına göndereceğiniz hizmet ihracı faturalarını e-arşiv olarak düzenlemelisiniz. Fakat alıcı serbest bölgede bulunan bir e-fatura kullanıcısı ise faturanız e-arşiv olamaz. Bu durumda e-fatura düzenlemelisiniz.
Gerçek kişilerde, 6183 sayılı Kanun uyarınca vergi borçlusu durumunda olan şahıslar için yurt dışı çıkış yasağı uygulanmaktadır. Tüzel kişilerde ise, borcun muhatabı tüzel kişiliktir.
KDVK'nın 21'inci maddesi, ithalat sırasında ödenen her türlü vergi, resim, harç ve payların ithalde alınan katma değer vergisinin matrahına dahil olacağını hükme bağlamıştır. Bu hüküm gereğince, gümrük vergisi katma değer vergisinin matrahına dahil bulunmaktadır.
Mal ihracına ilişkin beyan, ilgili dönem KDV beyannamesinin “İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” kulakçığında “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” tablosunda 301 kod numaralı işlem türü satırı kullanılmak suretiyle yapılır. Bu satırın, “Teslim ve Hizmet Tutarı” sütununa ihracat tesliminin bedeli girilir.
Yurtdışı faturalarında stopaj oranı farklı değerlendirilir. Türkiye'nin 82 ülke ile imzaladığı Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşması (ÇVÖA) var: Buna göre eğer iki ülke arasında ÇVÖA varsa buradan alınan hizmetlerde anlaşmanın kurallarına göre vergilendirme yapılırken yok ise Türkiye kanunlarına göre stopaj uygulanır.
Avrupa'nın tüm ülkeleri de dahil olmak üzere dünya çapında 170'ten fazla ülke mal ve hizmetlere Katma Değer Vergisi (kısaca 'KDV'; Value-Added Tax) uygular.
Hesaplanacak KDV, yurtdışına yapılan ödeme üzerinden hesaplanır. Yurtdışından alınan hizmet için firmanın tabi olduğu mevzuata göre KDV hesaplanmış olabilir. Faturada gösterilen KDV, Türkiye'de indirim konusu yapılamayacağı için faturada yer alan toplam tutar üzerinden %18 KDV2 hesaplanır.
Özellikle bu aşamada aklınızda ''ABD'de KDV var mı?'' sorusu belirebilir. Amerika'da KDV yoktur.
Öncelikli olarak Gelir İdaresi Başkanlığında e-Arşiv portalına giriş yapmalısınız. Karşınıza çıkacak ekranda yeni fatura yazan bölüme tıklamalı ve vergi numaranızı girmelisiniz. Vergi numarası dışında yabancı müşteriye ait temel bilgiler, hizmet ve fiyat bilgisi de bu alana dahil edilmelidir.
Fatura üzerinde e-Fatura Bilgileri veya e-Arşiv Bilgileri ekranına girin. Fatura tipi olarak “İstisna” olarak seçin. Fatura kalem bilgilerinde 0 KDV ile girdiğiniz ürün ya da hizmetin KDV muafiyet kodu ne ise belirleyin. Buradaki menüden açılan ekrandan muafiyet kodunu seçebilirsiniz.
İhracat faturası yurt dışına yapılan satışlar sonucunda matbu olarak kesilebilir. Gümrük Çıkış Beyannamesi de eklenerek gümrük idaresine sunulur. İhracat faturasını matbu olarak düzenlemeniz için e-fatura mükellefi olmanız gerekmez. Bununla birlikte eğer e-fatura mükellefi iseniz matbu olarak fatura düzenleyemezsiniz.
Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 3065 sayılı 11-c maddesi uyarınca döviz karşılığı yurt dışına yapılan satışlardan KDV alınmıyor. İhracat kayıtlı satış, imalatçının ihracatçıya yaptığı ve faturalanmasında KDV tutarı alınmayan satışlardır.
Dolar üzerinden fatura kesilebilir mi? Mevzuata göre yurtiçi ve yurtdışı şirketlere döviz cinsinden fatura kesilebilmektedir. Ülke içerisindeki şirketlere düzenlenen faturalarda Türk Lirası karşılığının gösterilmesi de zorunludur.
Döviz faturası kesme işlemlerinde işlemlerinde, Türk Lirası karşılığındaki birimi tutarının faturada yer almaması usulsüzlük yaratır. Bu durumda faturayı kesen tarafa Vergi Usul Kanunu uyarınca ikinci derece usulsüzlük cezası kesilir.
Artık 150 Euro'ya kadar yapılan alışverişlerde Avrupa Birliği dışından satın aldıysanız yüzde 30 oranında bir vergi uygulanacak.
Örnek vermek gerekirse: 100.000 $ değerinde bir malın (ÖTV'ye tabi) gümrük vergisi oran %10 diyelim, KDV'si %18 diyelim, ÖTV oranı da %50 diyelim. 100.000 $ olan malın gümrük vergisi (100.000 x 0.10) 10.000 $'dır. ÖTV'si ise (100.000 + 10.000) 110.000 $'ın %50'si 55.000 $ eder.
Yurt dışından gelen teslimatlara uygulanabilecek gümrük ve ithalat ücretleri. Kargo ülkenize ulaştığında, Türkiye dışında bir ülkeden gelen teslimatlara gümrük veya ithalat ücreti uygulanabilir. Sipariş, Türkiye dışındaki bir Pazaryeri Amazon satıcısından verildiyse, gümrükten çekme ücretleri alıcıdan temin edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri