Normalizasyon (Normalleştirme)(Östenitleme) Tavı dönüşüm sıcaklıklarının yaklaşık olarak 40-50oC üstündeki sıcaklıklara kadar ısıtıp, tavlandıktan sonra fırın dışında sakin havada soğutma işlemidir .
Östenitleme, çeliğin daha sonraki soğutma işleminde istenilen mikroyapıyı sağlamak için uygulanır. Östenit teşekkülü karbonun yayınma (difüzyon) hızına bağlı olarak belirli bir zaman gerçekleşmektedir. Martensit mikroyapısının sertliği, martensit içeriğindeki %C miktarına bağlıdır.
Genellikle 260°-370°C (500-700°F) aralığında tutulan havuzlarda (eritilmiş tuz veya nadir olarak yağ havuzu) suverilir. Beynite dönüşüm tamamlanana kadar gereken süre verilerek bu sıcaklıkta tutulur. Oda sıcaklığına getirilene kadar soğutulur.
Östemperleme işlemi yapılırken genellikle 790°C ile 915°C (1450 -1675°F) aralığında değişkenliğe sahip olan östenitleme sıcaklığı getirilmesi söz konusudur. Genel olarak 260° ile 370°C (500-700°F) aralığında bulunan havutlarda (eritilmiş tuz ya da nadiren yağ havuzu) su verilmesi mümkündür.
Çeliğin ısıl işlemine ostenitleştirme (ostenizasyon) ile başlanır. Ostenitleştirme; çeliğin uygun bir sıcaklığa kadar yavaşça ısıtılıp, yapısının tamamen ostenite dönüşmesine kadar (yani iç yapının her bölgede benzer yapı göstermesine kadar) tavlanması anlamına gelir.
İlgili 18 soru bulundu
Kalıntı östenitin dönüşümü -70°C civarındaki bir ortamda belirli bir süre tutmayla dönüşümü sağlanabilmektedir. -100,-200 °C gibi düşük sıcaklıklarda uzun sürelerde tutmakla kalıntı östenitin tamamen dönüşmediği de çeşitli çalışmalarda görülmüştür.
Östenit veya gama demir (γ-Fe), çeliğin bir fazıdır. Demir karbon diyagramında 912 °C ile 1394 °C arasındaki yüzey merkezli kübik yapıdaki faza verilen isimdir. Metalurji alanında uzmanlaşmış bir bilim insanı olan William Chandler Roberts-Austen'in ismi verilmiştir.
Östenitik paslanmaz çelikler, alaşımında minimum %10.5 ile %26 arasında Krom (Cr), ve minimum %8 ile %36 arası değişen miktarlarda Nikel (Ni) içeren kimyasal aşınmaya (korozyon) ve yüksek ısıya dayanımı olan gruptur. Nikel (Ni), çelik yapıyı tamamen östenitik yapar.
Bu kalıntı östenitin giderilmesi için malzemelere derin soğuta işlemi uygulanması gerekmektedir. Firmamızda 2 adet derin soğutma kabini bulunmaktadır. Sıvı azot kullanılan derin soğutma kabininde çok düşük sıcaklıklarda kriyojenik işlemlerde yapılabilmektedir.
Çelik malzeme içerisindeki karbon oranına göre, G-S-K eğrisinin 20-50 C° üzerindeki sıcaklık bölgesinde ısıtılması sonucu sertleştirme işlemi yapılır. Austenit yapısı, bozulmaya zaman bulamayacak şekilde hızla soğutularak çeliğin sertleştirme işlemi yapılır.
3.Östenit Tane Büyüklüğü
Östenit tane boyutunun artması çekirdekleşme için gereken bölgenin daha az olmasını sağlar ve faz dönüşümü gecikir. Bu yüzden östenitleme sıcaklığı yüksek seçilerek tane boyutunun büyük olması saglanabilir. Bu durumda mikro yapı bir miktar kabalaşır, tokluk düser.
Kalıntı östenit; dönüşüm sertleştirmesi esnasında martenzite dönüşmeyip, oda sıcaklığına kadar kalabilen östenittir.
Bakır ve pirinç alaşımları için fiziksel süreç farklıdır ve yumuşak tavlama sıcaklığı, bakır alaşımlar için 300°C ile 650°C, pirinç alaşımlar için de 425°C ile 650°C arasındadır.
14 atomlu gama kristallerinden oluşan ostenit, 723 oC de 9 atomlu alfa kristallerine dönüşür. Bu dönüşüm, 0,85 karbon oranıyla kristal yapısını tamamlar. Böylece ostenit yapı, 723 oC ve 0,85 karbon oranı ile ideal yapısına ulaşarak bir ötektik oluşturur.
Martenzit Nedir
Martenzit yapısı, östenit fazından kayma ve ikizlenme yapısı ile oluşmuş aşırı doygun bir fazdır. Martenzit oluşumu, hızlı soğuma ile elde edilen denge dışı soğuma ile oluşturulur. Martenzit başlama sıcaklığında (Ms) başlayan martenzit dönüşümü, martenzit bitiş sıcaklığı (Mf) ile sonlanır.
Östenit ve Ferrit
Artık gama-demir bazlı tüm demir alaşımları için kullanılan bir terimdir. Demir-karbon alaşımlarındaki östenit, karbon içeriğine bağlı olarak genellikle yalnızca 723°C'nin üzerinde ve 1500 °C'nin altında belirgindir. Ancak nikel veya manganez gibi alaşım ilaveleri ile oda sıcaklığında tutulabilir.
Su Verme sıcaklığına ulaştığında ise çeliği hemen soğutmak için su püskürtülür. Çelik parçaların sertliği, aşınma direnci ve yorulma mukavemetini iyileştiren bir işlemdir. Çoğunlukla orta karbonlu çelik paralar için kullanılır.
Yumuşatma, ısıl işlemin temelidir. Genel olarak takım çelikleri yumuşak durumda teslim edilir. Çeliğin önce 780 – 1250 0C arası tavlanması ve daha sonra soğutulması (su verilmesi) işlemidir.
TTT diyagramları sıcaklığın ve zamanın fonksiyonu olarak alaşım içerisinde aşırı soğuma koşullarında bağlı olarak oluşacak faz dönüşümlerinin belirlenmesinde tercih edilmektedir. bir kısmı perlit fazına dönüşecektir. tutulduğunda yapının tamamı perlit fazına dönüşmektedir.
Östenitik paslanmaz çelikler, içlerinde yüksek miktarda demir bulunmasına rağmen çoğunlukla manyetik değildir. Bunun nedeni, ferritin sahip olduğu vücut merkezli kübik yapının aksine, atomlarının yüz merkezli kübik düzenlemesinin manyetik olmamasıdır.
Paslanmaz çeliğin içerisinde nikel katıldığında, oda sıcaklığında östenitik yapı elde edilmiş olur. Oda sıcaklığında sağlanan östenitik yapı, malzemelere plastik şekil verme imkanı, yüksek dayanım ve iyi korozyon dayancı sağlar. Mekanik dayanımları ısıl işlemle arttırılamaz ancak; soğuk şekil verme ile arttırılabilir.
Östenitik Paslanmaz Çelik
Demir etrafında yapılanan nikel, krom,magnezyum ve nitrojen içeren paslanmaz çelik alaşımlarından oluşurlar. Soğuma işlemi sırasında faz değişimine uğramazlar ve bundan dolayı sertleşmezler. Bu çelik türünün en önemli özelliği diğer çelik türlerinin aksine manyetik özelliğe sahip olmamasıdır.
Ötektoid çelik; % 0.76 C içeren çeliğe ötektoit çelik adı verilir. Bu kompozisyonun altındaki çeliklere ötektoid altı çelikler (C oranı < % 0.76), bu bileşimden daha fazla C içeren çeliklere ötektoid üstü çelikler (C oranı > % 0.76) adı verilir.
Civata, somun, konstrüksiyon da gövde olarak ıslah edilebilir makina parçaları imalatında. Makinalar, civatalar, somunlar yapımında ısıl işlem uygulanabilir.
Perlit, ferrit ve sementitin parçalanması ile oluşan bir dönüşüm ürünüdür. Perlit ötektoid dönüşüm ile meydana gelmektedir. Bu dönüşüm esnasında sıcaklık sabit kalır ve karbon atomları tane sınırlarına doğru hareket eder. Beynit, izotermal dönüşüm sonucunda östenit fazından oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri