8 ile 12 yaşları arası çocuğun vücut yapısı ve hareketlerinde belli bir gelişme olur ve gelişme devam eder. Bu devrede motor dengeyi iyice artıran ferdi sporlara ağırlık verilebilir; tenis, atletizm, jimnastik, kürek ve dans uygulanabilir.
Bu yaş grubundaki çocuklar takım sporları için teşvik edilmelidir. Okul çağındaki çocukların gelişimi için voleybol, basketbol ve futbol gibi takım sporları uygundur. Daha içe dönük ve takım sporlarından hoşlanmayan çocuklar için atletizm, tenis, dövüş sporları, golf, at binme ve gibi bireysel spor dalları seçilebilir.
Genel olarak 4-6 yaş aralığı jimnastiğe, 5-6 yaş yüzmeye, 7-8 yaş ise tenis tarzın sporlar için idealdir. Voleybol ve basketbol gibi sporlara 9-10 yaşlarından itibaren, atletizm ve tarzı sporlara 10 yaştan itibaren başlanması önerilmektedir.
Yaşlara göre yapılabilecek sporlar
Spor tercihleri bahçede koşma, yürüme, dans etme, suda gözetim altında oynama ve deneyimli kişiler eşliğinde jimnastik eğitimi olabilir. Bu yaş döneminde dans, yüzme, jimnastik, ip atlama, elim sende, seksek ve üç tekerlekli bisiklete binmek gibi sporlar idealdir.
İlgili 27 soru bulundu
Squash, dünyaca ünlü Amerikan iş dergisi Forbes tarafından, en sağlıklı spor olarak açıklandı. Sağlık ve fitness'ı ayrı kategori-lerde değerlendiren dergi, 10 en sağlıklı sporu sıraladığı bir liste yayınladı.
1) İlk Çocukluk (2-6 yaş) Döneminde Yapılabilecek Sporlar
Örneğin:Koşma, zıplama veya atlama gibi oyunlar onlar için uygundur. El becerileri açısından atma, fırlatma gibi eğlenceli oyunlar oynayabilirler, 3 tekerlekli bisikletlere binebilirler. Çocuk 4 yaşına eriştiğinde hareket kabiliyeti biraz daha gelişmiş olur.
1. 12 yaşından küçüklerin tek başlarına fitness salonunu kullanması yasaktır. 2. 12-17 yaş arasındaki çocukların velileri tarafından yazılı izni ile kullanmalarına izin verilecektir. Her durumda sorumluluk veliye aittir.
Spor Hekimi
Başlangıç olarak yüzme, dans ve jimnastik gibi sporlar oyun tarzında yaşa uygun çalışmalar olarak planlanabilir. Organize sporlara ve yarışmalara katılımın 10 yaşlarından sonra başlaması önerilmektedir. Spor dallarının birçoğunda üst düzey antrenmanlar ancak 14-16 yaşlarından sonra başlanabilir.
Yetişkin jimnastik sporu için belli bir yaş yoktur. Bu spor tamamen gelişimini tamamlamış bireyler için oluşturulduğundan, yetişkinlik evresindeki herkes bundan faydalanabilir.
Bir önceki dönemin özelliklerinin geçişleri ve izleri bir sonraki dönemde de kendisini gösterebiliyor. 4-6 yaş arasında ip atlama, yüzme, sek sek, frizbi, yürüyüş, bisiklete binme gibi temel motor becerileri geliştiren oyunlar bu yaş grubu için tercih edilebilir.
Çocuk açısından spor fiziksel gelişimin yanı sıra sosyal açıdan da önemlidir. Çocuk spor yoluyla, çevresini tanır, iletişim kurar, kendine olan öz güveni artar, toplum içerisindeki sahip olduğu yerini sağlamlaştırır.
Koşu, yüzme, bisiklet sürme ve dans gibi aerobik egzersizler, ergenlik çağındaki gençlerin kondisyonlarını arttırabilir ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
December 20, 2022. Fitness'a başlama yaşı en az 16'dır. 16 yaşından önce fitnessa başlamak insan sağlığı ve vücudu için uygun değildir.
13 yaş ve üstü çocuklar:
Bu yaş grubundaki çocuklar, daha spesifik bir spor dalıyla ilgilenmeye başlayabilirler. Örneğin, atletizm, yüzme, jimnastik, futbol, basketbol, voleybol, tenis ve karate gibi sporlar bu yaş grubu için uygun olabilir.
Spor salonlarında herhangi bir yaş sınırı yoktur. Zaten genellikle spor hocaları spor yaparken ilgilendiği için herhangi bir sorun olmaz.
“Gençlerin gelişimlerinin olumsuz etkilenmemesi adına 14-15 yaşından önce fitness yapmaları uygun değil. İyi görünümlü bir vücut yapmak kısa sürede gerçekleşmez, öncelikle gençlerin bunu bilmesi gerekir. Sabırla düzenli antrenman yapmak, dengeli ve düzenli beslenmek gerekir.
Ama ne var ki önemli bir kuvvet kazancı yaşanabilir. Bunun da nedeni sinir sisteminin kasları kullanmayı öğrenmesidir. Araştırmalar kas ve sinir sistemi arasındaki koordinasyonun en iyi 10-12 yaş arasında kazanıldığını gösteriyor. Bu nedenle bu yaşlar her türlü spora başlangıç için ideal.
En basiti olarak 13 yaşında başlayan birisi başlamayana göre (eğer beslenmesini iyice düzenlediyse ve disiplinli bir şekilde antrenman yaptıysa) 1.5-2 kat daha güçlü bir iskelet ve kas sistemine sahip olacaktır ileride. İskelet sistemine faydası olduğu için boy da uzatıyor.
16-18 yaş arasındaysan üyelik sözleşmeni yasal velin yapmalı ve ayrıca ıslak imzalı bir izin yazısı vermelidir.
Kas dokusu, insan vücut ağırlığının yaklaşık %30-40 kadarını oluştururlar. Bu oran yaşla birlikte azalmaya başlar. 70'li yaşlara gelindiğinde bu oran neredeyse yarı yarıya azalır. Kas dokusunda azalma 30 yaş civarında başlar ve artarak devam eder. Kas dokusu yerini yağ dokusuna bırakır.
14 yaşında vücut geliştirme yapılmaz. Vücut geliştirme erkekler de 21 yaş, bayanlar da 18 yaştan sonra yapılmalıdır. Daha güzel ve uygun sporlar bulabilir kendisine.
4-6 yaş arasındaysa dans edip, ip atlayabilir, hafif topları yakalamak, fırlatmak, iki veya arkada ek tekerleri olan bisikletlere binebilirler. 6 -7 yaşından sonra çocukların motor becerileri ve güvenlik duygusu artar. Artık takım sporlarına başlayabilirler.
jimnastik yaş sınırı 2 ile 12 yaş arasıdır.
Jimnastiğe Başlangıç Yaşı Kaç Olmalıdır? Jimnastik sporuna başlama yaşı pek çok otorite tarafından standartlaştırılmış ve 6 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar, daha erken yaşlar olan 3-4 yaş aralığının jimnastik sporuna başlama konusunda daha ideal olduğunu ortaya koyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri