Sosyal Alanda Görülen Otizm Belirtileri; Bebekler yaklaşık 1 aydan sonra özellikle bakım verenleriyle göz teması kurar ve onların gülümsemesine gülümsemeyle karşılık verebilirler. Otizmde bebekler az göz kontağı kurar, gülümsemeye veya seslenmeye tepki vermeyebilirler.
Genellikle 3. ve 4. aylarda görülen reaktif gülme görülmez ve çocuğun çevreyi tanıdığına dair hiçbir belirti de yoktur. Otistik bebekler, genellikle çevreleriyle ilişki kurmaz, kendi kendilerine gülümserler. Normal bir bebek yaşamının ilk 3 ayında annesine bakar, annesi onunla konuşurken gülümser.
Otizm genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Günümüzde basit testler ile tanısı erken konulabilmektedir.
Özellikle ileri yaşta gebe kalan anneler bazı belirtilere dikkat etmeli. Çocuk doğar doğmaz rüyasında güler ancak otistik çocuklarda bu gözlenmez. Bebek anneyi gördüğü zaman güler, sevinir, oynar.
Hareket eden nesnelere veya nesle parçalarına aşırı ilgi duyarlar. Rutinleri söz konusudur ve küçük değişikliklerde bile üzülürler. Takıntılı ilgi alanlarına sahiplerdir. Otizmde el çırpma, sallanma veya etrafında dönme yaygındır.
İlgili 44 soru bulundu
Otizmli çocuklarda işaret dili gelişmemiştir. Nesneleri işaret etme, kafalarıyla onay verme ya da taklit etme yetenekleri yoktur. Bir yaşına gelmiş bir çocuğun istediği oyuncakları işaret edememesi önemli bir belirtidir. Çocuk işaret etmeyle bir başkasının onu anlayacağını hayal edemez.
3 yaşındaki çocuklarda görülen bazı otizm belirtileri
Stereotipik davranışlar görülebilir. (El çırpma, kafa sallama, kanat çırpar gibi el sallama vs.) Gün içerisinde belirlediği rutinleri vardır ve bunlar bozulduğunda yoğun problem davranışlar sergileyebilir.
Örneğin, çocuğunuz özellikle göz temasından kaçınıyor, etrafta olan seslere tepki vermiyor, cansız cisimlere aşırı ilgi gösteriyor veya bazı anlamsız hareketleri sürekli tekrar ediyor ise bu durumda otizmli olma ihtimali yüksektir.
Otizmli Çocuklarda Oyun
Bir eylemi ya da hareketi akranlarına göre daha sık tekrarlama eğiliminde olabilirler. Sevdikleri bir oyuncakla aynı şeyi tekrar tekrar yaparak daha uzun süre geçirebilirler. Sembolik oyunlarda sınırlılık gösterirler.
Dış görünüş itibariyle otizmli çocukların diğer çocuklardan hiçbir farkı yoktur. Davranışsal olan farklılıkların doğru olarak tespiti için ise testlerin mutlaka uzmanlar tarafından yapılması gerekir. Çocuklarda otizm spektrumu bozukluğunun tanısını, çocuk ruh sağlığı doktorları ve çocuk nörologları belirleyebilir.
OTİZMDE İLK İŞARETLER
Otizmli çocukların %75'inde gecikme belirtileri 1 yaş civarında başlamaktadır. %25'inde belirtiler, 2 veya 3 yaşında başlar. Otistik davranışlar 2 yaşında 1 yaşa göre daha belirgindir.3 yaşında ise 2 yaşına göre daha belirgindir.
Doğumdan sonraki ilk yıl içinde otizm belirtileri ortaya çıkar. Daha nadir vakalarda ise ilk sene boyunca çocukta normal gelişim devam eder ve daha sonra otizm belirtilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte çocuklar, 18 ila 24 ay arasında bir gerileme döneminden geçer.
Otistik çocukların ilgi alanları oldukça sınırlıdır ancak ilgi duydukları nesne veya konuya tüm dikkatlerini verirler, saatlerce kendilerini kaybedercesine o şeyi yapabilirler ve onunla ilgili en ince ayrıntıyı bile hatırlayabilirler. Tercih ettikleri oyunlar, yaşıtlarının oynadıkları oyunlara göre daha kısıtlıdır.
Bay bay yapmaz ya da uygun olmayan şekilde yaparlar (ters yapma, aşağı yukarı sallama gibi), öpücük gibi taklide dayalı davranış geliştiremezler.
Çocuğunuzda göz teması kuramama, sürekli ağlama ve bağırma gibi davranışlar varsa otizm ile karşı karşıya olabilirsiniz.
Atipik otizm olarak da bilinen yalancı otizm belirtileri genellikle basmakalıp ve tekrarlı davranışlar sergileme, sözlü ve sözsüz olmak üzere sosyal iletişim becerilerinin zayıf olması, tipik olmayan uygunsuz davranışlar sergileme, dil ve konuşmada görülen gecikmeler, tat koku gibi duyularda görülen artış veya ...
Peki, otizm tedavi edilmezse ne olur diye düşündünüz mü? Otizm çocukların sosyal hayatlarını etkileyen ve onları sosyalleşmekten uzaklaştıran bir süreçtir. Tedavi edilmediği takdirde çocuklar asosyal ve kendi içine kapanık bir hayat sürdürür. Hayatlarındaki en ufak sosyalleşme bile onları agresif hale getirir.
İki yaşındaki bir çocukta iki kelimelik cümleler kurmasını, kelime haznesinin zenginleşmesini ve konuşmanın karşılıklı olması gözlenmektedir. İki yaşına gelmiş bir çocuğun, iki kelimelik cümlesinin olmaması, ondan fazla kelime kullanmaması durumu otizm düşündürecek temel belirtidir.
Otizm Tanısında Hangi Testler Kullanılır ? Otizmden şüphelenilen çocuklarda 6 yaş öncesinde M-CHAT isimli bir tarama testi, otizm testi kullanılır, bu test hem aileden alınan bilgi hem de o sırada çocuğun gözlemi ile değerlendirilir. Test bize çocuğun otizm riski içinde olup olmadığını gösterir.
Otizm tanısı koyulmuş olan çocuklar, vücudunu değişik şekillere sokarlar. Ayak parmakları üzerinde yürürler ve kafasını yana eğerek dolaşırlar. Bu nedenle en uygun oyuncaklar at, vagonlar, salıncak ve hamaktır. Eğitici oyuncaklar ve oyunların otizm tedavisindeki önemi ve etkisi çok büyüktür.
Otizmi olan çocuklarda çok uyumaktan ziyade az uyuma eğilimleri olduğu gözlemlenmiştir. Uykuya dalmaları normal insanlardan ortalama 11 dakika daha uzun sürer ve çoğu gece sık sık uyanır. Otizmli kişilerde uyku, genel popülasyondaki insanlara göre daha az onarıcı olabilir. REM uykuları daha kısa sürmektedir.
Otizmli bir çocuk bu ve buna benzer komutları alamaz, söyleneni ya yapmaz ya da eksik yapar. Komut almada herhangi bir problem güçlü bir otizm şüphesi doğurur ve çocuğunuzun hiç komut alamadığını düşünüyorsanız hızlı bir şekilde bir uzmanla görüşmeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri