Depreme dayanıklı raylı sistem binalar, 10 şiddetinde depremlere dayanıklı olma özelliği göstermektedir. Bu sistem, binaların deprem sırasında yerkabuğundan bağımsız olarak ray üzerinde hareket edebilmesini sağlamaktadır. Depreme dayanıklı yaylı evler, deprem açısından son derece güvenlidir.
Raylı sistemli binalar, isminden anlaşılacağı gibi rayların üzerine inşa ediliyor. Deprem esnasında ise binalar, yerkabuğundan bağımsız bir şekilde ray üzerinde hareket etmeyi sürdürüyor. Bu sayede bina ray üzerinde sağa sola sallanırken, sallantının şiddeti de azalmış oluyor.
Bilinenin aksine prefabrik evler, depreme karşı betonarme yapılara nazaran daha dayanıklı olabiliyor. Özellikle deprem gibi afet durumlarında riski en düşük seviyede tutması nedeniyle birçok kişi tarafından son yıllarda tercih edilir oldu.
Çelik sistem kırılgan olmayan esnek yapısı, dayanımı ve hafifliği ile depreme karşı son derece güvenli bir model. Korozyon ve çürüme riski bulunmayan yapı özelliğiyle yaygın kullanımdaki betonarme modeline göre uzun kullanım ömrüyle önemli avantaj sağlıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. feyemiteja Paniklemeyin ve sakin olun.
BURJ KHALIFA (DUBAİ):
Burj Khalifa, dünyadaki en dayanıklı binalardan biridir.
Depreme dayanıklı raylı sistem binalar, 10 şiddetinde depremlere dayanıklı olma özelliği göstermektedir. Bu sistem, binaların deprem sırasında yerkabuğundan bağımsız olarak ray üzerinde hareket edebilmesini sağlamaktadır. Depreme dayanıklı yaylı evler, deprem açısından son derece güvenlidir.
Raylı sistemler, İngiliz inşaat mühendisi ve mimar Henry Robinson Palmer tarafından 1821 yılında İngiltere'de geliştirilmiştir.
Deprem anında, fore kazık sayesinde ağırlık merkezi olarak binanın alt tarafında olduğu için deprem anında binanın düşey konumda kalmasına yardımcı olur. Deprem anında, fore kazıklar ile zemine tutunma oranı arttığı için binanın deprem anında savrulması azalır.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
Radye temel depreme karşı en dayanıklı temellerden biridir ve deprem esnasında yapıyla birlikte hareket eder. Ev Gezerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Halen Türkiye'nin toplam 12.466 kilometre demiryolu ağı bulunuyor. Son yıllarda artan yüksek hızlı demiryolu hatları- mızla dünyada 8'inci konuma geldik. Toplam kamu harcamaları içinde Ulaştırma Bakan- lığı yatırım payı; 2003 yılında % 17 iken, 2013 yılında % 45' e çıktı.
Raylı sistem taşımacılığının, yatırım maliyetleri yük- sek olmakla birlikte, işletme maliyetleri karayolu ta- şımacılığına göre daha düşüktür. Ayrıca kaza riskleri, enerji tüketimi, trafik sıkışıklığı ve personel istihdamı kara yolu taşımacılığına göre daha azdır.
Yurt dışındaki fiyatlar ortalama 6 bin dolar civarlarındadır. Yurt dışında izolatörün tanesi ortalama 6 bin dolar seviyelerindedir. Ek olarak bir bina için en az 40 adet sismik izolatör gerekir. Bu da fiyat olarak bir bina için 240 bin dolar yani güncel kurla 4.5 milyon TL'ye denk gelmektedir.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
TOKİ, binalarda uyguladığı "radye temel", "tünel kalıp taşıyıcı sistem", "yüksek beton dayanımı" gibi depreme karşı çözümlerle binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indiriyor.
Binanın sallanma durumu, sağlamlığına bağlı olarak değişebilir. Binaların çok sallanması yıkılacağı anlamına gelmez. Yapının sağlam olması veya yeni olması deprem için oldukça önemlidir. Eski binalar depreme çok fazla mukavemet gösteremiyor.
Söz konusu yapı türleri olduğunda “Kolonsuz ev depreme dayanıklı mı?” ya da “Taş ev depreme dayanıklı mıdır?” gibi sorular ön plana çıkar. Deprem yönetmeliğine ve zemin koşullarına uygun yapıldığı sürece bu tarz evler de depreme karşı dayanıklı olabilir.
Batı ülkelerinin aksine binaların temelinde beton iskelet yerine demir iskelet kullanılıyor. Beton sütunlar yerine çapraz damperler kullanılır. Demir kirişler ile desteklenir. Japonya'da depreme en dayanıklı binalarda “kauçuk izolatör mesnet” denilen ve devasa davullara benzeyen deprem yalıtım malzemeleri kullanılıyor.
Depremler imar uygulamalarını tartışmaya açarken, taşıyıcı sistem olan perde duvarın (perde kolon) da binaların depreme karşı dayanıklılığını artırdığını gösterdi.
Bu vaziyette bile karot testlerinde 5.5 şiddetindeki bir depreme bile dayanamayacak binalara “az hasarlı” raporları verilmesi trajik bir durum. O raporlarda “en az 7.5 şiddetindeki depreme göre dayanır” yazmadıkça kimse güvende değil demektir.
6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri