Bahar aylarında yeşillenen Van'ın verimli topraklarından elde edilen otlarla yapılır. Sadece bir değil birkaç otla yapılan Van otlu peynir otu çeşitli isimlerle anılmaktadır. Sirmo, suh, mendi, yabani kekik, heliz ve yabani nane gibi otlardan oluşan bu peyniri yapmak biraz sabır ve zaman isteyecektir.
Eşsiz kokusu ve aroması ile kahvaltı sofralarının sevilen lezzetlerinden olan otlu peynir, Van'ın Erciş ve Gevaş bölgelerinde genel olarak koyun ya da inek sütünden üretilmektedir. Van otlu peyniri içerisinde yabani nane, sirmo, çünk, çöven, dereotu ve kekik gibi birçok ot bulunmaktadır.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen çiriş otu; sarızambak, dağ pırasası, yabani pırasa, gülik, güllük, kirkiş otu, kirgiç ve çiviş olarak da bilinen zambakgiller ailesinden sarı çiçekli ve çok yapraklı bir bitkidir.
Taze peyniri, salamura haline getirdikten sonra tuzlanır, Daha sonra orta sertlikte bir kıvam elde edilmesi için, peynir otu ile karıştırıldıktan sonra bidonlara doldur. Kıvama gelmesi için belirli süre bekletildikten sonra müşterilerin beğenisine sunulur.
İlgili 40 soru bulundu
Van otlu peyniri Van yöresine ait, Anadolu'nun otlu küp peynirlerindendir. Van otlu peyniri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Van'da hala geleneksel olarak devam eden peynir saklama yöntemlerinden bir tanesi küplerin içerisine bırakılıp toprağa gömülmesidir.
Temiz bir bez yardımıyla süt süzülür ve bu işlem sayesinde peynir altı suyu çıkar. Torba ya da bezin içinde kalan kıvamlı kısım 12 saat kadar dinlenir. Dinlenen peynirin üzeri tuzlanır ve 3 ay kadar serin yerde muhafaza edilir. Geçen 3 ay sonunda kolot peyniri kıvamını almıştır ve tüketim için hazırdır.
Körmen Otu Sivas Zara bölgesinde yetişen yabani sarmısak türünün kurutulmuşudur. Ayran çorbasında, peskütanda kullanılır. Doğal lezzet verir. Körmen otunun faydaları sarımsağın faydaları ile aynıdır.
Ölmez Otu Nerede Yetişir ve Bulunur? Halk arasında 'Ölmez Çiçek' olarak adlandırılan ölmez otu dünyanın her yanında kendiliğinden yetişebilmektedir. Ülkemizin genelinde olsa da en çok Doğu Anadolu bölgesinde olduğu söylenebilir.
Tartişma ve Sonuç: Heliz, Türkiye‟nin Doğu ve Güney doğu Anadolu bölgesinde iyi bilinen, çeşitli yemeklerde, otlu peynir yapımında ve turşu yapımında kullanılan bir bitkidir. Bu bitkinin halk arasında çeşitli faydaları olduğu düşünülse de hepatotoksisite yapıcı etkisi henüz literatüre girmemiştir.
Dağlarda kendiliğinden doğal olarak yetişen ve peynir yapımında kullanılan heliz otu ve sirmo piyasaya çıktı. Taze peynirin içine katılarak peynire tat veren ve özellikle köylerde yaşayan vatandaşlar tarafından dağlardan toplanan heliz otu ve sirmo Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde satışa sunuldu.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Söz konusu peynir, özellikle Trabzon'da meşhurdur ve çok sayıda üretilir. Kolot peyniri Trabzon'un yanı sıra Erzurum, Bayburt, Rize ve Artvin'de de çokça bulunur.
Özel Bir Lezzet Otlu peynir; tadı, aroması ve üretim kalitesiyle Van'la özdeşleşmiştir. Koyun sütü üretiminin artması ve birçok otun bahar aylarında yetişmesi nedeniyle bahar aylarında üretilir. Otlu peynire 25 değişik ot katılabilmektedir. Bunlardan başlıcaları: Sirmo, mendi, heliz, yabani nane ve kekiktir.
Kırkkilit otu, farklı yörelerde atkuyruğu otu, zemberek otu, kuş kuyruğu otu, çamotu gibi değişik isimlerle de anılabiliyor. Küçük, sivri uçlu yaprakları biberiye benzeri birçok bitkiyi andırsa da kendine has yeşil tonu ve daha iri olması nedeniyle kolayca ayırt ediliyor.
Çakşır otu, ülkemizde yaygın olarak kullanılan hatta Doğu Anadolu bölgesinde haşlanarak ya da turşusu yapılarak tüketilen bir bitkidir. Boyu 2 metreye kadar uzayabilen bitkinin sarı renkte çiçekleri vardır. Köklü bir geçmişe sahip olan çakşır otunun eski dönemlerde kökleri ezilerek bal ile birlikte tüketilirdi.
Ölümsüzlük bitkisi: Aloe vera
Aloe vera, zambakgiller familyasından olan, kaktüse benzer bir bitkidir. Yapraklarında su depolayan kalın ve kısa saplı bu bitki en çok cilt yaralanmalarını tedavi etmesiyle bilinir, ancak sağlığa fayda sağlayabilecek başka kullanımları da vardır.
Latince ismi 'Helichrysum Arenarium' olan Altın otu, altın sarısı renginden dolayı bu adı almıştır. Halk arasında değişik isimlerle de anılır: Altın çiçek, Ölmez Çiçek, Güneş Çiçeği, Arı Çiçeği…
Ölümsüzlük otunu çay olarak kullanmak için suyun kaynatılması gerekir. Su kaynatıldıktan hemen sonra içerisine bir tutam ölmez otu eklenir ve afiyetle tüketilir.
Doğal ortamda kendi haline büyüyen ve olgunlaşan ot vücuttaki ağrıların azaltılması için kullanılır. Bazı rahatsızlıklar için önemli bir yeri olduğu kişiler tarafından söylenmektedir. Kullanılma amaçlarından biri eklem bölgelerinde oluşan ağrıları minimum seviyeye indirmektir.
Zambakgillerden bir bitki olan çiriş otu, farklı yörelerde pek çok isimle adlandırılıyor. Özellikle Doğu, Güneydoğu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olan bu bitki, yabani pırasa, sarı zambak, dağ pırasası, çiviş gibi isimlerle de biliniyor. Oldukça sağlıklı bir besin olan çiriş otunun tadı da çok lezzetlidir.
Aho peyniri, kaymağı alınan sütün ateşte pişirilerek kestirme adı verilen yöntemle elde edilen süt mincisinin taze kolot peyniri ile karıştırılıp tuzlanmasının ardından 2-3 gün olgunlaşmaya bırakılmaktadır. Ardından çuvallara konulan Aho peyniri, Zigana'da bulunan yaylalarda 2-3 ay bekletilmektedir.
Laz peyniri; keçi sütü, koyun sütü ve inek sütünden yapılmaktadır. Sütün içine eklenen peynir mayasından elde edilen kesilmiş sütün pıhtılaşmasıyla peynir torbalara konulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri