Otomatik Vites Hakkında Frene basmak için sol ayağı kullanmamak çok önemlidir. Sol ayakla frene basmak ani fren yapılmasına neden olur. – “D” de hareket halindeyken vitesi “R” veya “P” konumuna almak isterseniz önce aracı yavaşlatmak gerekir.
ANİ FREN NASIL YAPILIR? ANİ FREN parkuruna geldiğimizde, sağ sinyalimizi verip sağ seride (Dubalara sınırlandırılmış alana geçeriz aracımızı 2'nci vitese alarak hızımız 30 Km'ye geldiğinde Sınav Komisyon Başkanının "DUR" komutuyla DEBRİYAJ ve FREN pedallarına birlikte Sert bir şekilde basarak ANİ olarak dururuz.
Sürücü adayı bu aşamada sol sinyal vererek dönüşe başlayacaktır. Videoda izlendiği gibi çıkış yaparken de mutlaka sol sinyal vererek ve ayna ile arka trafiği kontrol ederek yola çıkacaktır.
Çoğu otomatik vitesli araç frene basmadan marş almayabilir, bu sebeple aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basmalısınız. Araç içerisinde gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda yer alır. Ayağınızı frene koyarak,kontak anahtarını saat yönünde çevirin.
Size tavsiyem, panik frenleme anlarında soğukkanlılığınızı koruyabiliyorsanız, fren yaptıktan sorna aracınızın hızı 45 km seviyesine geldiği zaman vitesi 1'e takıp ayağınızı debriyajdan çekmeniz olacaktır. Bu size yaklaşık 1,5 - 2 metre daha kısa fren mesafesi sağlar.
İlgili 37 soru bulundu
ABS Fren Sisteminin Etkili Olduğu Alanlar
Burada da yine ABS devreye girer ve spin atmayı önler. Yüksek hızla seyrederken aniden durmak istediğinizde aracın kayması, kendi etrafında dönmesi hatta takla atması gibi son derece tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir.
Ani fren yaparken aracı stop ettirmemek için önce frene sonra ani frene basınız. Ardından sinyal vererek parkura devam etmelisiniz.
Kimi araç frene basmadan marş almayabilir, bu nedenle aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basılmalıdır. Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur. Ayağınız frende kontak anahtarını saat yönünde çevirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz.
Marş çevrilmeden önce el freni çekili ve vites P konumunda olmalıdır.
20-30 km hızla Ani fren dubasında hızlı bir şekilde aracı söndürmeye dur. 4 lüleri yak. 4 lüleri söndür.
Ani fren sonucu aracın stop ettiği durumlarda fren lambaları yanmaz.Bu sistemle aracın motorunun durduğu anlarda dörtlüler yanarak arkadakileri uyarır ve olası bir kazayı engellemeye çalışır.
zaten fren merkezi vb sistemlerin beslenmesi için devrin olması daha iyi. Ani fren ve sonrasında manevra ile devam edecekseniz hemen vites düşürme yapılabilir. Ancak bizim tsi larda vites düşürerek aracı şanzımana bırakıp frenleme yapma işi pek işe yaramıyor.
Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar. Yine aracı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif basman yerinde olacaktır. Böylece sert bir şekilde aracın durmaz ve aracın frenleri zarar görmez.
Acil bir durumda, etkin fren yapmak için fren ve debriyaj pedalına aynı anda basarak motoru devreden çıkartmak gerekir.100 km/s ile giden iki otomobilden, fren ve debriyajına aynı anda basılan iki araç, önce frene durmaya yakın debriyaja basılan araçtan, 1 otomobil boyu kadar daha önce durur.
gelelim ani yaptığınız frende neler olur. abs yoksa debriyaja basmadan yaparsanız muhtemelen araba stop edecektir. abs yok ise eğer tekerleklerde kayma oluşur yönlendirme yapamazsınız fiziki olarak ne tarafa kaymaya başladıysa o tarafa kayar. abs olmadığı için araç stop eder direksiyon hareketi çok zorlaşır ayağınız ...
Otomatik Vitesli Arabayla Geri Gitmek
Otomatik vitesli aracınızı kullanırken aracınızı geriye hareket ettirmek istediğinizde yapmanız gereken tek şey, vitesinizi “R” harfine ayarlamaktır. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra aracınızı geriye doğru hareket ettirebilirsiniz.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
“D” aynı zamanda yaygın olarak “overdrive” olarak da adlandırılır. Bu, otomatik şanzımandaki en üst “vites” ayarıdır. Bu vites otoyollarda veya araç uzun yol seyahatleri için aynı RPM'de giderken kullanılır.
Bineceğiniz aracın kapısını sol elle açın ve sağ ayakla araca binin. Bu sayede arkanızdan araç gelip gelmediğini daha rahat kontrol edebilirsiniz. Vites kolunu boşa alın, kontak anahtarını çevirerek aracınızı çalıştırın. Araca bindikten sonra ilk yapacağınız işlem koltuk ve ayna ayarları olmalı.
Yani kanunun hedefi 2 yıllık süre içerisinde sürücülerde kurallara uyma davranışını geliştirmektir. Direksiyon sınavı 35 dakikayı geçerse ne olur? Ancak kursiyerin araç tanıma ve kullanmada yetersiz olması ve sürücü olamayacağına kanaat getirilmesi hâlinde sınava son verilecek.
Direksiyon tam sol yönde çevrilir araç 45° döndükten sonra direksiyon 9-15 konumuna getirilir ve açı korunarak aracın bir öndeki araç ile hizası sağlanır; yani aracın ön kısmının girebilecek yeterli konuma sahip olması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri