P vites konumu: Park konumu olarak adlandırılmakta ve bu sebeple “P” harfi ile simgelenmektedir. R vites konumu: Geri vites olarak adlandırılmaktadır, geri geri gitme için kullanılır. İngilizce “Reverse” kelimesinin kısaltımıdır.
P (Park Etme): Yolculuğunuz sonlandığında ve arabanızı park etmeniz gerektiğinde kullanmanız gereken vitesi ifade eder. R (Geri Gitme – Reverse): Aracınızı geriye doğru hareket ettirmek istediğinizde kullanmanız gereken vitesi ifade eder.
P – Park etmek ve yolculuğu tamamlamak için kullanmanız gereken vites. D – İleri gitmek için kullanmanız gereken vites. R – Geri gitmek için kullanmanız gereken vites. N – Aracınızı boşa almak için kullanmanız gereken vites.
P konumu araç park halinde el freni çekilmese bile hareket etmesini önler. P konumunda vitesin kilitlenmesi aracın hareket etmesini önler.
D: Sürüş moduna geçmek için kullanılıyor. R: Geri vites anlamına geliyor. P: Park halinde kullanılması gerekiyor. N: Vitesi boşa almaya yarıyor.
İlgili 21 soru bulundu
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir.
Rölantide Beklerken Vitesi “N” Moduna Almalısınız
Otomatik vitesli araçlarda vitesin devamlı olarak “D” modunda bırakılıp frene basılması ve rölantide beklenmesi şanzımanda ciddi arızalara sebep olmaktadır. Araç uzun süre rölantide kalacaksa aracın kesinlikle “N” ya da “P” moduna alınması gerekmektedir.
1 vitesinin özelliği L harfine karşılık gelmektedir. Yani “otomatik viteste l nedir?” derseniz birinci vites demek yeterlidir. Bu nedenle otomatik araç viteslerinde ya L harfi ya da 1 sayısı olmaktadır. Bu viteste araç ortalama 30 km hıza kadar çıkmaktadır.
hareket halindeki otomatik şanzımanlı aracı "n" moduna alırsanız şanzıman yağlaması oldukça azalır, bu da balatalara ciddi zarar verir. ayrıca otomatik araçlar kısa süreli duruşlarda da "n" ye alınmaz, zaten frene bastığınız zaman, basılı fren debriyaj görevi görür ve dişlileri keser.
P-Park etme: Yolculuğunuzu sonlandırmak istediğinizde kullanmanız gereken vitestir. R-Geri Gitme: Aracı ters yönde hareket ettirmek için kullanılan vitestir. N-Boşa Alma: Aracı boşa alma işlevi görür. Araç hareket halinde iken asla 'N' vitesi konumuna getirilmemelidir.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz.
“D” aynı zamanda yaygın olarak “overdrive” olarak da adlandırılır. Bu, otomatik şanzımandaki en üst “vites” ayarıdır. Bu vites otoyollarda veya araç uzun yol seyahatleri için aynı RPM'de giderken kullanılır.
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
1 dk'dan uzun beklemelerde vitesin boşa (N) alınması tavsiye ediliyor. Gerekçe olarak da az bir miktar da olsa benzin tasarrufu yapılması ve balatalara yük bindirilmemesi gösteriliyor. Otomatik şanzımanlı arabalarda vites "D" pozisyonunda iken motor arabayı sürekli olarak itmeye, ilerletmeye çalışıyor.
– Kontak anahtarı kapatılır. (Araç düz yolda yada eğimli yolda yukarı doğru ise 1. Vitese, eğimli yolda aşağı doğru ise geri vitese alınır.) – El freni çekilir. Önce debriyaj sonra fren bırakılır.
S - Speed/Sport (hız/spor) veya O - Overdrive (aşırı hız): Vites kolu bu konumlardayken arabanın normal vites değiştirme, devir aralığı yükselir. Bu konum yakıt tüketiminin arttığı konumdur. D - Drive: Aracın hareket etmesini sağlayan konumdur. 1-2-3 rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir. Bazı vites kulakçıkları direksiyonun arkasına, bazıları ise direkt olarak direksiyon kolonuna monte edilir.
“B” konumu, İngilizce fren anlamına gelen “Brake” ifadesinin kısaltılması olarak kullanılmıştır. Otomatik şanzımanın manuel kullanım imkanı olmadığı için, manuel kullanımda, vites düşürerek yapılan “motor freni” işlevini görür (örneğin dik rampalarda iniş). Araç yavaşlama haricinde “B” konumunda kullanılmamalıdır.
Otomatik Şanzıman Arızasına Neden Olan Hatalar
Vites tuşuna basmadan yapılmaya çalışılan vites geçişlerinin şanzıman kutusu içindeki parçaları zorlaması. Araç bakımlarında şanzımana ve araca uygun olmayan parçalarla yapılan değişimler. Otomatik şanzıman bakımının düzenli olarak yaptırılmaması.
Kırmızı ışığa geldiniz ve aracınız halen daha D konumunda frenle iyice yavaşlayıp durdunuz frene bir kez daha sert basarak vitesi N konumuna alabilirsiniz Sarı ışıkla beraber tekrar fene sert basarak vitesi D konumuna alıp yolculuğunuza devam edebilirsiniz.Böylelikle ileride Otomatik şanzıman ile alakalı sorunların da ...
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
Tam otomatik araçlarda aracın tüm fonksiyonlarını kontrol eden bir bilgisayar bulunur. Bu araçlarda kontrol sürücüde değil bu mekanizmadadır. Aracın hareket halindeyken hızlanması ve yavaşlaması haricindeki tüm komutlar otomatik olarak devreye girmektedir.
Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanlar için otomatik vitesli araba kullanımı oldukça rahat. Debriyaj kullanma gereğinin olmaması ve stop ettirme gibi bir sıkıntının olmaması nedeniyle sürücü kendini stres altında hissetmeden trafiğe daha çok dikkatini verebiliyor. Otomatik vitesli araba kullanmak oldukça kolay.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri