Bunun için bir buz torbasını ince bir bezle sararak 10-15 dakika boyunca basur bölgesine uygulayabilirsiniz. Oturma Banyosu: Sıcak su dolu bir küvete oturmak, hemoroid semptomlarını hafifletebilir. Günlük 10-15 dakikalık oturma banyoları yapabilirsiniz. Bunu yaparken, banyo sonrasında bölgeyi iyice kurulayın.
Tuvalette uzun süre oturmak ve ıkınmak basur probleminin oluşmasına ve şiddetlenmesine neden olabilir. Hemoroidi olanlar tuvalette uzun süre oturmaktan kaçınmalıdır. Uzun süre oturmak hemoroide neden olabilir, bu nedenle mümkünse uzun süre oturmamaya özen gösterilmelidir.
Hemoroid tedavisinde kullanılan sıcak su oturma banyosu ve sıcak duş da tıbbi tedaviler içerisinde yer almakta ve hemoroidin hem cerrahi öncesi tedavisinde hem de cerrahi sonrası tedavisinde kullanılmaktadır.
Sıcak ya da soğuk oturma banyoları basur yani hemoroid tedavisinde tavsiye edilmektedir. Ancak buzlu soğuk su banyosu uzun süre yapılamayacağından genellikle sıcak oturma banyosu önerilir. İç hemoroid yani iç basur için oturma banyoları yararlı olabilir ancak dış hemoroid üzerinde hiçbir etkisi olmaz.
Hemoroid ile ilgili en hızlı iyileşme yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz: Oturma Banyoları: Günde birkaç kez 10-15 dakikalık ılık oturma banyoları yapmak, iltihaplanmayı azaltarak ve etkilenen bölgeyi yatıştırarak anında rahatlama sağlayabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Evde basura iyi gelen yöntemler arasında lifli gıdaları tüketmek, ılık su banyoları yapmak, oturma banyoları yapmak, doğal bitkisel tedaviler uygulamak, egzersiz yapmak ve stresi azaltmak yer alabilir.
Lif oranı yüksek yiyecekler yemek, dışkıyı daha yumuşak ve daha kolay geçmesini sağlayabilir ve hemoroid tedavisine ve önlenmesine yardımcı olabilir. Bu dönemde bol sıvı tüketmek (özellikle su ve meyve suları) ve bunun yanı sıra çorba gibi yine sıvı gıdaların yenmesi oldukça önemlidir.
5. Sıcak suya oturma banyosu: Ilık suya günde 2-3 kez oturmak makat bölgesindeki şişlik ve ağrıyı azaltır.
Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor. Ağız yoluyla alınabilen Daflon isimli ilaç yine etkili kremlerde olduğu gibi ağrı azaltıcı özelliği sayesinde öneriliyor.
İlk bir hafta boyunca günde 2-3 defa, yara iyileşinceye kadar ise her dışkılamadan sonra sıcak oturma banyosu yapılması çok faydalıdır.
Oturma banyosu bazen yalnızca su dolu bir leğene oturarak bazen de şifalı bitkiler ve tuzlarla dolu bir su ile uygulanabilir. Oturma banyosu; iltihabı ve ağrıyı azaltır, kan akışını teşvik eder ve hijyen açısından oldukça etkilidir.
Makat hastalıklarla ilgili problemlerde oturma banyosu çok fayda sağlar. Oturma banyosunda suyun sıcaklığı, vücut sıcaklığının altında olmalıdır. Suyun içerisine deniz tuzu veya papatya çayı atılabilir. Tek başına çeşme suyu da yeterlidir.
İçine, dirseğinizi soktuğunuzda yakmayacak ısıda sıcak su doldurulur. Makat suya temas edecek şekilde birkaç dakika oturulur. Makatta ele gelen ağrılı şişlik varsa suyun içerisine bir çay kaşığı kadar tuz konulur. Suya batikon, sarı toz gibi mikrop öldürücü koymanın hiçbir anlamı ve faydası yoktur.
Yapılan egzersizler bacak ve karın kaslarını uyararak hemoroidin sebep olduğu rahatsızlığı giderirken aynı zamanda bağırsak hareketlerini kontrol altına alarak sorunsuz bir çalışma imkanı tanır. Doğru tekniklerle uygulanan egzersiz ve yürüyüşler hemoroide iyi gelen seçenekler arasında yer alır.
Dr. Faruk Özkul, “Mevsim geçişlerinin ve soğuk havalar nedeniyle vücudumuzda bazı hastalıkların alevlendiği görülür. Bunların en başında anorektal hastalıklar dediğimiz makat bölgesi hastalıklarıdır. Bunlar sıklıkla hemoroidal hastalıklar (basur), anal fissür (çatlak), anal fistül, anal apse gibi hastalıklardır.
Aşırı baharatlı ve acı tüketimi de basura sebep olmaktadır. Eğer fazla acı tüketiyor ve baharatlı yiyecekler tüketiyorsanız basur ortaya çıkabilmektedir. Bundan dolayı daha az baharatlı ve daha az acılı yiyecekler tüketmelisiniz. Fazla kırmızı et ağırlıklı beslenmek de basura sebep olabilir.
İnsan sağlığına sayısız faydası bulunan zeytinyağını günlük beslenme rutininize ekleyerek basur problemini hafifletebilirsiniz. Erken hasat ve soğuk sıkım zeytinyağları iyi kalitedir; bu tip zeytinyağları temin etmelisiniz.
Sarı kantaron, halk arasındaki adı ile kılıç otu bitkisi çoğu kişi tarafından kullanılmaktadır. Yaraları iyileştirdiği, damar büzücü etkisi ile hemoroidin iyileşmesini sağladığı söylenmektedir. Bir parça pamuğa sarı kantaron yağı emdirilir ve hafif fitil şeklinde anal bölgeye uygulanır.
Diğer tedavi yöntemlerinde birinci evreden dördüncü evreye kadar medikal tedavi ile kendiliğinden geçmesi mümkündür. Tamamen iyileşme görülmez fakat boyutları ilaçlarla ve diyet uygulamaları ile bol lifli yiyeceklerle küçülebilmektedir. Bu sayede hastanın şikâyetleri azalmaktadır.
Bu durum genellikle birkaç hafta içerisine kendi kendine düzelir. Bu düzelmenin görülmesi için kişinin asitli, baharatlı, acı tatlardan uzak durması ve gerekiyorsa sıcak oturma banyosu yapması önerilir.
Aktif hemoroidal hastalığı olan hastaların havuza girmesini önermiyoruz. Havuz suyun da bulunan klor perianal bölgeyi olumsuz etkileyecektir. Havuz yerine denize girmek daha sağlıklı olacaktır.
Özellikle lifli yiyecekler ile zeytinyağlı yemeklerin tüketilmesi basurun geçmesi için oldukça önemlidir. Beslenme düzeninin dengeli olması gerekmektedir. Bunun yanında basurun erken dönemlerinde oturarak sıcak su banyosu yapılması basurun geçmesinde oldukça etkili olmaktadır.
Hemoroid düşmanı sayılabilecek pek çok besin bulunmaktadır. Bu sebeple basur hastalığı olan kişilerin şu besinleri tüketmesi önerilmektedir: - A vitamini içeren besinler: Bezelye, havuç patates, kayısı, ıspanak, yumurta ve bal kabağı basur hastalığına iyi gelen besinler arasındadır.
Haftada 2-3 kez hemoroid düşmanı yiyecekler olan kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut) tüketilmelidir. Sağlıklı bir sindirim sistemi için taze sebze tüketilmeli. Posa bakımından zengin; taze fasulye, lahana, ıspanak, pırasa, brokoli, enginar, bezelye, bamya, kereviz ve kabak gibi sebzelere ağırlık verilmeli.
Ayrıca; kefir, yoğurt, avokado, bezelye, armut, elma, fasulye, dereotu ve enginar basura iyi gelen yiyecekler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri