Temel olarak yönlendirilmiş ve yönlendirilmemiş oyun terapi yöntemleri olarak ikiye ayrılabilir. Yönlendirilmiş oyun terapisinde çocuğa direktif verilerek oyun oynaması sağlanır. Yönlendirilmemiş oyun terapisinde ise, oyun çocuğun kontrolündedir. Terapist çocuğu olduğu gibi kabul eder.
Oyun terapisi, oyuncakların kullanıldığı ya da değişik tarzda oyunların oynanarak çocukların hissel olarak kendilerini ifade edebilmesini sağlayan terapi çeşididir. Bu ifade kısmında çocuklar, sorunlu oldukları hareket ve düşünce biçimlerinde rahat hissettirilerek bu sorunun üzerine yoğunlaşılmaya çalışılır.
Oyun terapisinin türleri, non-direktif (yönlendirilmemiş), kognitif (bilişsel davranışçı) ve Filial Terapidir.
Günümüzde oyun oynama yöntemini kullanan oyun terapisi çeşitleri çok sayıda mevcuttur. Genel olarak oyun terapi örneklerini sınıflandıracak olursak; terapistin yönlendirdiği (yönlendirilmiş), terapistin yönlendirmediği (yönlendirilmemiş) olmak üzere iki grup oyun terapisi vardır.
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi çocuğun problemleri yerine ilişkiye odaklanmayı tercih eder. Bu ilişkinin çocuğun iyileştirme gücünü harekete geçireceğine inanır. Çocuk iyileşmeyi özenle hazırlanmış oyun terapi odasındaki oyuncaklar yolu ile gerçekleştirir.
İlgili 24 soru bulundu
Oyun terapisi çocukla terapist arasında kurulan aynı zamanda çocuğun oynayarak kendi iç dünyasını keşfettiği, bir ilişki süreci olarak yorumlanabilir. Bu süreç aynı zamanda terapiste çocuğun iç dünyasını, yaşantılarını ve duygularını anlama fırsatı vermektedir.
Oyun terapisinde temel nokta, çocuğun ego gücünü geliştirmektir. Oyun terapisinin terapötik güçleri arasında iletişim, duygusal düzenleme, ilişkiyi geliştirme, ahlaki yargı, stresle başa çıkma, egoyu yükseltme, hayata hazırlık, kendini gerçekleştirme olarak sınıflandırılmaktadır.
Gerçek dünyada çözemedikleri duygu, düşünce ya da davranışları oyunda ele alırlar. Bu anlamda oyun terapisinde, terapistin görevi çocuğun duygusal süreçlerine yargısız bir şekilde eşlik ederek, koşulsuz kabul ve güven sağlamaktır.
Filial oyun terapisi sürecinde anne ve babalar terapist yardımı ile oyun ortamında çocuk ile doğru ilişkiler kurmayı öğrenir. Bu sürecin ardından uygun ortam oluşturulduktan sonra evde oyun terapisi, ebeveyn eşliğinde günlük hayata uygulamak yolu ile devam eder.
Oyun terapisinin türleri, non-direktif (yönlendirilmemis), kognitif (bilissel davranisçi) ve Filial Terapidir. (anne-baba'da dâhil olur) Seanslar yaklasik 45 dakika sürmektedir. Ancak Filial Terapi 30 dk, 15–20 seans sürmektedir. Çocuk oyun terapi seansina geldiginde terapist yalnizca çocukla iletisim kurar.
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi (ÇMOT) çocuklar için tamamen güçlendirici bir yaklaşımdır. Çocukların kendi sorunlarını kendi yollarıyla çözebilme becerileri olduğuna inanır ve terapist çocuğun oyunun içeriğini yönlendirmeden kaçınarak çocuğun sorunu kendi yoluyla çözebileceğine güvendiğini gösterir.
Oyun Terapisini Kimler Uygular? Akredite oyun terapisi eğitimi almış (yaklaşık 250 saat) ve süpervizyonlarını (yaklaşık 150 saat) tamamlamış psikolog ya da psikiyatristler tarafından uygulanır.
1970'li yıllarda Ann Jernberg Theraplay ekolünü geliştirirken, aynı yıllarda Viola Brody Gelişimsel Oyun Terapisini kuramsallaştırmıştır. Sonrasında Kukla Terapisi, Adlerian Oyun Terapisi ve Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi ekolleri gelişmiştir.
Sınır koymanın amacı çocukların özkontrol becerilerini geliştirmek ve sosyal ortamlarda davranışlarını etkili şekilde yönetmeyi öğrenebilmeleridir.
Oyun terapisi genelde, 2 ve 11 yaşları arasındaki çocuklarda uygulanır. 2 yaş çocuğun genellikle oyun oynamaya başladığı yaştır. 11 yaşından büyük çocuklarda da bazen, yaşadığı soruna göre oyun terapisi tercih edilebilir.
Bu kapsamda talebinize yönelik başvuruyu aşağıdaki link üzerinden yaparak aşağıdaki katılım bedellerinden kontenjan kapsamında yararlanabilirsiniz: Oyun Terapisi Seans Ücreti : 1390 tl yerine 790 tl (Yalnızca 50 çocukla sınırlıdır.)
Oyun terapisti olmak için üniversitelerin psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp ve çocuk gelişimi bölümlerini tamamlamak, istenen bir eğitim derecesidir. Türkiye'de oyun terapistliği mesleğini yerine getirmek için klinik psikoloji üzerine eğitim almak şarttır.
İdeal bir oyun odası ses geçirmemeli, lavabosunun olması gerekiyor, kolay temizlenebilen, aydınlık, dolapların ulaşabileceği yükseklikte olduğu oda olmalıdır. Açık raf sistemi ile çocukların oyuncakları rahatça görebildikleri ve uzanıp alabilecekleri bir ortamları olmalıdır.
Çocuk Merkezli/Yönlendirmesiz Oyun Terapisi
Bu yaklaşıma göre çocuğun doğuştan içinde taşıdığı olumlu özellikler, öz-güven ve iyileşme/iyiye doğru gitme dinamiği mevcuttur. Yaşanan deneyimler bunların üzerini örtmüştür ve unutulmaya yüz tutmuşlardır. Terapinin amacı bunları ortaya çıkarmaktır.
Eğitimi başarı ile tamamlayarak eğitim sonunda 120 saatlik oyun terapi uygulayıcı eğitimi sertifikası almış olacaksınız.
Oyun terapisi seansları her çocukta değişebilmekle birlikte en az haftada bir olarak düzenlenir. Terapinin süresi yine çocuktan çocuğa değişebilir, sonlandırmaya terapist çocuğun geldiği düzeye göre karar verir.
Filial terapi, 3-10 yaş arasındaki çocuklara ve ailelerine yardımcı olan gelişimsel bir oyun terapisi yaklaşımıdır. Hem normal gelişim gösteren, hem de duygusal, davranışsal ve gelişimsel güçlükleri olan çocuklar ile kullanılır. İlk olarak 1960 yılında Bernard ve Louise Guerney tarafından geliştirilmiştir.
Yılan: sır, düşman, gizli, problem… Ev: Yuva, güvenlik, içsel, koruma, çatışma, evlilik, ebeveynler gibi anlamlara geliyor olabilir. Burada Oyun Terapisinde kullanılan oyuncakların çok küçük bir kısmı mevcut. Oyuncakların anlamları elbette bunlarla sınırlı değil.
İlk seansta çözüm odaklı terapistler danışanın dikkatini sorunun yapısı içinde yer alan istisnalara da çekerler (Miller vd., 1996). Örneğin: "Kendini iyi hissettiğin ve senin için durumun daha iyiye gittiği zamanlardan söz eder misin bana?" sorusu bu duruma bir örnektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri