AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir. Bugünün yufkası, 11. yüzyılda yazılmış Divan-ı Lügati't-Türk'te 'yuvka' olarak geçiyor” dedi.
Peki baklava sizce hangi yöreye ait. Baklavasıyla ünlü olan şehrimiz elbette Gaziantep'tir.
İstanbullu bir Rum olan Sula Bozis, İstanbul Rumları'nın mutfak kültürü ile ilgili kitabında, iki kalın yufka arasına havanda dövülmüş ceviz, susam ile bal karışımı koyularak yapılan kopti adlı bir Bizans tatlısından bahsediyor. Bu tatlının tariflerine Rumlar'dan kalan eski yemek defterlerinde rastlamış.
Türkiye, Suriye, Mısır, Yunanistan ve daha niceleri. Hepsi çok sevilen tatlının kendi kültürlerine ait olduğunu iddia ediyor. SBS News işin uzmanlarına baklavanın hangi ülke mutfağına ait olduğunu sordu. Yufkaların arasında fıstık, fındık, ceviz, şerbet ya da balla yapılan tatlı baklava, din ve kültür farkı tanımıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Yunan kardeşlerimize "Bari adını baklaviedes falan yapsaydınız" şeklinde laf atmak üzereyken 1987 yılında Birleşmiş Milletler'in yaptırdığı araştırma sonucu baklavanın bir Suriye tatlısı olduğu aklımıza geldi. Suriye'yi bir kenara bırakarak, karşı yakanın yaptığı baklavalar; bizim ev baklavası dediğimiz türden.
Avrupa Birliği Komisyonu, nihayet 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavayı has bir Türk tatlısı olarak tescil etti. Hâlbuki baklavaya sahip çıkan sadece Rumlar değil. Suriyeli gastronomlar baklavanın Asurlular tarafından bulunduğunu, günümüzdeki şekline en yakın örneklerin Şam ve çevresinde yapıldığını söylüyorlar.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Fatih Sultan Mehmet dönemine ait mutfak defterlerinde kayıtlı olan bir bilgiye göre baklava ilk kez 1473 yılının Şaban ayında Topkapı Sarayı'nda pişirilmiştir.
elmalı baklava - Sini Yöresel Yemek ve Kahvaltı Yeri, Rize Resmi.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Soğuk baklavanın mucidi Hacı Baba pastaneleri sahibi Yılmaz Elaldı, soğuk baklavayı özel bir formülle üretip Türkiye'ye kazandırdıklarını söyledi.
Diyarbakır usulü
1900'lü yılların başında Diyarbakır yöresinde doğmuş olan bir tatlıdır. Diyarbakır'ın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan Sütlü Nuriye, baklavaya göre hafif olması nedeniyle tercih edilir.
Yaklaşık 220 çeşit baklava vardır.
Kuşaktan kuşağa bu eşsiz lezzeti aktarmayı hedeflediklerini ifade eden Antepsan Baklava ortaklarından Gökhan Gökgöz, “Büyümedeki hedefimiz; kalitenin ve sağlıklı baklavanın öncelikle tüm Türkiye sonrasında ise dünyaya tanıtmaktır. Bildiğiniz üzere baklava ülkemizde Gaziantep'te coğrafi işaret olarak tescillenmiştir.
Yurtiçinde ve yurtdışında “baklava” denince akla gelen ilk marka olan Baklavacı Güllüoğlu, Türkiye'nin köklü bir lezzet çınarıdır. 1871 yılında Gaziantep'te başlayan serüven, M. Nejat Güllü'nün kaliteden taviz vermeyen üretim anlayışıyla bugün dünyada 30 şubeyle, 3 kıtada 6 ülkeye Türk tatlılarını ulaştırıyor.
azerbaycan'da yapılan cevizli baklava çeşidi. diğer baklavalara göre daha kuru olmakla beraber içerisinde özel baharat kullanılır. 9-12 katlı bu baklavaların her katının arasına ceviz ve toz şeker karışımı koyuluyor.
Gaziantep yöresinde imal edilen baklavalar için gerçek baklavanın fıstıklı olduğu söylenebilir. Ancak damak tadı devreye girdiği zaman durum değişiyor, kimi insanlar fıstıklı baklavayı hiçbir şeye değişmezken kimileri ise cevizli baklavanın üstüne tanımıyor.
Diyarbakır patentli olan soğuk baklava, bugün Türkiye'nin her yerinde yapılmaktadır. Ancak soğuk baklavayı Hacı Baba olarak özel bir formülle ilk biz ürettik ve patentini alarak tescilledik. Özellikle son bir buçuk yıldır tatlı dünyasını allak bulak eden bir ürün oldu soğuk baklava.
Ülkenin Türkçedeki resmi adı Yunanistan olmasına rağmen ülkeden Yunan diye bahsetmek mümkün olduğu gibi Yunanistan vatandaşlarından da Yunanlı diye bahsetmek mümkündür.
Baklava Kimin kültürel mirası? Baklavayı Yunanlılara ait bir dünya kültür mirası olarak tescil ettirmek isteyen Rumların uzun soluklu çabaları üç yıl kadar önce boşa çıktı. Avrupa Birliği Komisyonu, nihayet 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavayı has bir Türk tatlısı olarak tescil etti.
Gaziantep'te babadan oğla, ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile ev yapımı baklavalardan farklılaşmıştır. Ürün çok ince hamur katmanları arasına fıstık ve kaymak konularak pişirilip, üzerine şerbet ilave edilmek suretiyle elde edilen tatlıdır. Ürün yaş ve kuru olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Ortası fıstıklı dışı kadayıflı sucuk şeklinde yapılan tatlılara “bükme” anlamına gelen mebrume deniyor. Şöbiyet diye isimlendirilen tatlı Türkiye'de yediğimiz şöbiyetten farklı. Ortasında kaymak bulunan tatlının dışı tamamen kadayıf kaplı. Dışı hamur olanına da şöbiyet deniyor.
Börek, Türk mutfağında bir açılmış hamurun veya yufkanın arasına çeşitli malzemeler konularak değişik biçimlerde pişirilebilen hamur işi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri