Bu virüs hem erkek hem de kadınlarda genital siğil oluşumuna neden olurken kadınlarda ayrıca rahim ağzı (serviks) kanserine de sebep olabilir. Siğiller, genital bölgenin nemli bölgelerini etkiler.
Genellikle korunmasız cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Ancak cildinde HPV bulunan biriyle doğrudan cilt teması yoluyla da genital siğiller bulaşabilir. Yani genital siğilin bulaşabilmesi için yakın genital temas olması bazen yeterli olabilmektedir. Siğiller bazen cilt üzerinde görülmeyebilir.
Vajinada siğil (vajinal siğil) Hpv nedeniyle oluşur. Genital siğillerin oluşma nedeni çok büyük oranda Hpv 6 ve Hpv 11 tipleridir. Hpv, cinsel yollar ya da cilt teması yoluyla kişiye bulaşır ve üreme organı çevresinde, üzerinde siğil oluşumuna neden olur. Bu bulaşma, ağız, anal bölge gibi alanları da etkiler.
Genital siğiller deride açık ya da koyu kahverengi kabarcıklar, kimi zaman ise lekeler şeklinde yer almaktadır. Tek olarak görülebileceği gibi birden çok siğil yan yana karnabahar şekilde gözükebilmektedir. Siğiller kimi durumda ise et beni sanılır veya hiç fark edilmez.
Siğil belirtileri nelerdir? Siğilin birçok tipi mevcuttur. En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir.
İlgili 22 soru bulundu
Siğiller tedavi edilmezse ne olur? Siğiller tedavi edilmezse zaman geçtikçe bir yerde oluşan siğil vücudun diğer yerlerinde de olabilir. Kişi kendinde olan siğilin başkasına bulaşma riskini arttırabilir. Tedavi edilmediğinde kişinin estetik görünümü yok olmakta ve yaşamı olumsuz etkilenmektedir.
Yoğun stres, sıkı diyet, düzensiz beslenme, aşırı çalışma ve yorgunluk bağışıklık sistemini etkileyerek siğillerin yayılmasında kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Deride bulunan yaralar, çizikler ve tırnak yeme alışkanlığı, deri bütünlüğünü bozarak, virüsün içeriye girmesini kolaylaştırır.
Genital siğil kendiliğinden geçer mi sorusu merak edilmektedir. Ancak genellikle tedavi edilmeden, kendiliğinden geçmezler. Tedavi olmazsanız muhtemelen siğilleriniz çoğalacak ve büyüyeceklerdir. Bu yüzden mutlaka tedavi edilmelidir, yani hızlı bir şekilde sorunun çözümü için bir uzmana başvurmak önemlidir.
Özellikle genital siğiller oldukça önemlidir. Bu tür siğil grubu genital kanserin önünü açabilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmeleri gerekir. Bunun için uzman doktor ile görüşmeli ve tedavi için göstereceği yolları izlemelisiniz.
Siğil oluşan bölgeye uygulandığında siğiller kendiliğinden kaybolur. Cerrahi olarak da yakılma, kesme ve dondurma işlemleri yapılır. Hastalar tarafından en çok tercih edilen yöntem kriyoterapi(dondurma) işlemidir. Genital siğiller tedavi edildikten sonra tekrar etme olasılığı vardır.
Genital Siğiller kendiliğinden geçer mi
Genital siğiller sık olmasa da kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak oluşturdukları yüksek bulaşma riski ve nadiren de olsa rahim ağzı, penis, makat kanserlerine yol açması nedeniyle kendiliğinden geçmesi beklenmeden tedavi edilmelidir.
Kadınlarda ise vajen veya anüs içi ve dışı bölgede veya rahim boynu olarak bilinen serviks bölgesinde genital siğil oluşumu tespit edilebilir. Bazen dışarıdan görülemeyen siğiller oluşturduğu belirtiler ile kendisini gösterir.
HPV enfeksiyonu genellikle herhangi bir belirti vermez. HPV'nin siğil yapan tipleri genellikle genital siğil şeklinde belirti vermektedir. Diğer tipleri ise sadece Pap- smear testinde hücresel değişiklikler ve HPV testi ile saptanır. HPV, kadınlarda virüsün yerleştiği bölgelere göre farklılık gösterir.
Siğil yapı olarak akne ve sivilcelere benzese de oluşum olarak birbirlerinden çok farklıdır. Sivilceler cilde nemlilik ve canlılık sağlayan sebumun fazla salgılanması sebebiyle aşırı yağlanmaya bağlı olarak oluşur, ancak siğillerin oluşumu tamamen hormonal salgılardan farklı sebeplere bağlıdır.
bu virüs rahim ağzını yerleşir ve rahim ağzındaki hücrelerin kanser hücresine dönüşümünü sağlar. Rahim ağzı kanseri olan kadınların %96 sında HPV taşıyıcısıdırlar. Hpv vücuda girdikten sonra %70'i ilk bir yılda, %90'ı iki yıl içinde vücuttan atılır.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğu için ondan korunmanın en iyi yolu tek eşlilik ve sadakattir. Bu şekilde enfeksiyonun toplumda yayılmasının önü alınmış olur.
Doğru: HPV vücut ısısına ihtiyaç duyar, bu nedenle havuzdan, tuvaletten, hamamdan ve saunadan bulaş görülmez.
Genital siğiller genellikle cinsel yol ile bulaşır. Enfekte bir cilt veya mukoza ile direkt temas en sık bulaş yoludur. Temas ile virüs ciltteki çatlaklardan girerek cilt içerisine yerleşir. Bulaş olması için genital bölgede siğil olması gerekmez.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan ve genital siğil belirtileri ile ortaya çıkan HPV, dışarıdan yapılan herhangi bir tedavi yöntemi ile vücuttan atılamaz.
Rahim Ağzında Siğil
Genellikle bağışıklık sistemi tarafından baskılanan HPV, baskılanamadığı durumlarda genital siğillere ve hatta iyi tedavi edilemezse genital bölgeden rahim ağzına geçiş yaparak sağlık açısından yüksek riskli hale gelerek rahim ağzı kanserine bile sebebiyet verebilmektedir.
HPV Siğilleri Kendiliğinden Geçer Mi? HPV'nin neden olduğu siğiller, çoğunlukla kendiliğinden geçmez. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekir. HPV siğilinin tedavi edilmesi, HPV'nin de tedavi edildiği anlamına gelmez.
Siğilleri koterizasyon ile yakmak için doktor önce siğilin etrafındaki alanı lokal anestezik ile uyuşturur. Ardından, siğil ve çevresindeki dokuyu yakmak için ısıtılmış metal tel veya lazer gibi bir koter aleti kullanacaklardır. Bu, siğili yok eder ve kan damarlarını tıkayarak kanamayı önler.
Siğiller en sık görülen cilt hastalıkları arasında yer alıyor. Daha çok çocukları ve gençleri etkileyen siğiller her yaşta görülebiliyor. Siğillere HPV virüsü neden oluyor ve bulaşıcı oldukları biliniyor. Bu oluşumlar deri yüzeyinde, ağız içinde genital ve anal bölgede görülebiliyor.
Hem kadında hem de erkeklerde görülebilen bu siğiller, cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonunun genital bölgesindeki belirtisidir. Virüs vücuda girdikten sonra genellikle bağışıklık sistemi tarafından baskılanmaktadır. Baskılanamadığı zamanlarda genital siğillere yol açmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri