Burada kişi bu davranışları takıntı haline getirir ve bunun sonucunda; âşık olunan kişiyi takip etme, taciz, tecavüz, şiddet uygulama, cinayet ve intihar gibi sonuçlar gösterir. Yaşanılan bu takıntılı ilişki, kişiyi en çok tetikleyen yönü ise reddedilme davranışı olduğunu düşünmektir.
· Bitti mi, bitecek mi soruları zihnini meşgul eder. · Devamlı karşı tarafla ilgili konuşurlar. · İlişkiyi bitirmemek için zihinlerinde zarar verici davranışlar kurgulayabilirler. · İlişkiyi devam ettirmek için her türlü yollara başvururlar.
Takıntılı aşk, kişinin yaşamış olduğu geçmiş travmalarının yarattığı kompleksli düşüncelerin aşk ilişkisine yansıması ile oluşur. Aşık, aşık olduğu kişiye yani maşuka aşırı bir tutku ve arzu duyar, onsuz olamayacağına, yapamayacağına inanır ve ayrılık gündeme geldiğinde aşırı bir kaygı, endişe ve mutsuzluk yaşar.
Takıntılı aşk yaşayan kişilerde görülen bir başka özellikte kendilerini çevrelerinden daha özel ya da daha farklı görme eğiliminde olmalarıdır. Genelde fark edilen bir başka gösterge de takıntılı takıntılı olarak aşık olunan kişinin ulaşılamaz ya da eşit olunmayan bir seviyede özelliklere sahip olmasıdır.
Psikiyatrist Amelia Alvin'e göre (2021), saplantılı aşk, “bir kimsenin aşık olduğunu iddia ettiği başka bir kimseye yoğun ve saplantılı bir şekilde sağlıksız bir bağlanma stiline sahip olması” anlamına gelir.
İlgili 27 soru bulundu
Aşkta güven, aidiyet, coşku söz konusudur, takıntılı ilişkide ise bir diğerinin hayatını işgal etme, güvensizlik, kendi ihtiyacını ön planda tutma ve onu yok sayma gibi duygular ön plandadır. Aşkta sevgi, sevecenlik, paylaşım ön planda iken, takıntılı ilişkide öfke, korku ve sonucunda şiddet ön planda olabilir.
Saplantılı bağlanma ise çocuğun bakım veren kişinin dikkatini çekebilmek için yüksek sesle ve ısrarla ağlamasının ya da olası ayrılık ve destek kaybına karşı aşırı duyarlı olmasının bakım veren tarafından ödüllendirilmesi ile oluşur.
Takıntı giderek artarsa aşık olunan kişiye yönelik şiddet, cinayet, tecavüz veya kişinin kendisini öldürmesi gibi sonuçlar meydana gelebilir. Takıntılı aşkın en çok tetikleyicisi karşılık bulamamasıdır. Duygusal ya da fiziksel yönden reddedilen kişi kendini kabul ettirmek için yoğun çaba harcayabilir.”
Bu ruhsal rahatsızlık ilaçlarla ve/veya psikoterapiyle tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla çocukluk veya ilk gençlik yıllarında başlar; özellikle kişinin hayatının sıkıntılı dönemlerinde alevlenmeler ve artış göstererek seyreder.
Olayların olumlu olumsuz yönlerini sürekli tartmaya çalıştıkları için karar vermekte güçlük çekerler. Duygularını göstermeyip, her zaman mantığı ön planda tutarlar. Mantıklı olmadıklarına inandıkları kişilere öfkelenirler ya da onlarla iletişim kurmak istemezler. Eğlenceli ortamlardan zevk almazlar.
Saplantılı aşk , karşı tarafa aşık olduğunuzu düşünüp takıntılı duygular yaşamanıza neden olan bir durumdur. Bu durumu yaşayan kişiler, duyguları karşılıklı olsun ve ya olmasın kendisine karşı koyamayıp, bu duyguya kapılacaktır. Çünkü aslında bir ruhsal bozukluğa sahiptir ve durumun farkında olmayabilir.
Saplantı (obsesyon) yineleyici ve zorlayıcı düşünce, duygu, dürtü veya hayallerdir. Zorlantı ise (kompulsiyon) sayma, kontrol etme, kaçınma gibi bilinçli, standardize, yineleyici düşünce veya davranıştır. Tipik olarak saplantılar kişinin bunaltısını arttırır, zorlantılar ise azaltır.
Halk arasında takıntı hastalığı veya vesvese diye de isimlendirilir. Obsesyon Nedir? Obsesyonlar, kaygı ve iğrenme gibi rahatsız edici duygulara neden olan, bireyi tedirgin eden, istek dışı gelen, yineleyici, bilinçli çaba ile kovulamayan düşünce, imge ya da dürtülerdir.
Takıntılı aşk gibi obsesif bozukluk türlerinden üstesinden gelebilmek mümkündür. Bunun için mutlaka bir psikolog ya da psikiyatristten profesyonel bir destek alınması gerekmektedir. Genellikle bu gibi psikoloji sorunları için gerçekleştirilen tedavi yöntemleri, sorunun kaynağına bağlı olarak belirlenmektedir.
Sahiplenici aşk (Mania), tutkulu aşk ve oyun gibi aşk; Özgeci aşk (Agape) ise tutkulu aşk ve arkadaşça aşk türlerinin bileşimidir.
Platonik aşk yalnızca bir insanın zihninde yaşayan derin sevgiye dayanır. Düşlerde kalmakla yetinmek zorunda olan sevgi ise farklı duygular hissettirebilir. Kimileri için platonik aşk gerçek aşkın ta kendisiyken bazıları içinse ulaşılamaz bir hayalin peşinde aşk acısı çekmektir.
OKB kendiliğinden geçmez, ilaç tedavisi veya bilişsel davranış terapisi yöntemlerinden biri ile tedavi edilmelidir. Erken teşhis gerçekleştirildiğinde tedavi süreci de hızlanır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi yerine terapi yöntemi uygulanabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi bu terapiler arasında en etkilisidir.
Cinsel takıntı, kişinin cinsel konular hakkında hafiften şiddetliye doğru değişebilen takıntılı düşünceler yaşamasıdır. İnsan zihni günlük olarak seks hakkında hayaller kurabilir, bu oldukça normaldir.
Hastalıklı aşk, eskilerin tabiriyle “marazi aşk”, “takıntılı aşk”, “patolojik aşk” veya “narsisistik (bencil) aşk” diye de adlandırılır. Burada aşık ilişkiyi bir benlik mücadelesine dönüştürür. Onun için maşuk benliğini besleyen bir nesnedir.
Partnere duyulan sevgi ve partnerinin kendisine karşı duyduğu sevgiye dair obsesif şüpheleri barındırır. Bu tarz obsesyonlara sahip kişilerin içinde bulunduğu ilişkinin kendisi için uygun ilişki olup olmadığı gibi şüphelerle yoğun bir şekilde uğraştığı belirtilmektedir.
Takıntılı aşk bozukluğu için uygulanan psikoterapi yöntemleri ise bilişsel davranışçı psikoterapi, çocuklar için oyun psikoterapisi, konuşma psikoterapisi ve diyalektik davranışçı psikoterapidir. Bu gibi rahatsızlıklarda bireyin durumunun farkında olarak bir uzmana danışması oldukça önemlidir.
Sadizm Bozukluğu:
DSM-5'e göre sadizm bozukluğu, bir başkasına fiziksel ya da psikolojik olarak acı çektirmekten yineleyici ve yoğun bir şekilde cinsel olarak uyarılmadır. Sadizm bozukluğu tanısı almak için kişinin en az 6 ay boyunca bu duyguları yaşaması ve sadizm fantezilerini eyleme dönüştürmüş olması gerekir.
Psikiyatri sözlüklerinde kısaca “yanlış olduğunu bildiğimiz halde kafamızdan atamadığımız, mantık ve muhakeme ile uzaklaştırılamayan, arzu edilmeyen saplantı halindeki fikirler” olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri