Hayır." notuyla yapılan paylaşımda, şunlar kaydedildi: "Kan hiçbir şekilde ticarete konu edilemeyecek bir insan dokusudur. Kızılay ya da herhangi bir kurum kan alıp satamaz.
Kızılay'ın AHBAP'a çadır sattığı ortaya çıkınca “Kızılay kan mı satıyor?” tartışması gündeme geldi. Devlet hastanelerinin ihale açarak Kızılay'dan kan aldığı belgelendi. 5624 sayılı Kan ve Kan Ürünleri Kanunu ile kan satışı kesinlikle mümkün değil.
Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 'dir.
Örnek Özel Hastane Tahlil ücretleri; Hastanenin yeri ve sınıfına göre değişkenlik göstermekle birlikte idrar tahlili için 50TL-100TL / Kan tahlilleri için 100TL – 800TL / arasında ücret alabilmektedirler. Tahmini Özel Bir hastanede Serum Takma Ücreti Olarak, 280TL ile 2.700TL arasında değişmektedir.
İnsan değerli ve mükerrem olduğundan onun parçası sayılan kanı para ile satılamaz.Bağış yapılabilir.Satılması haramdır. Ancak hasta olan kimse zarurete binaen satın alsa günaha girmez. Konuyla bağlantılı olarak:Kan nakli olanlar arasında (verici-alıcı) dinen akrabalık bağı oluşmaz.
İlgili 27 soru bulundu
Gençleşmek isteyenlere 'taze kan' satılıyor: Bir litresi 8 bin, iki litresi kampanyalı fiyatıyla 12 bin dolar.
Dolaşımda ki toplam kan hacminin normal değeri vücut ağırlığının % 8'idir. Bu değer 70 kg'lık bir insanda 5600 ml.'dir. Bunun yaklaşık %50-60'ı plazma adınıalan sıvıdan ve %40-50'si ise hücrelerden oluşur.
Türk Kızılay'a gönüllü olarak bağışlanmış olan kanlar laboratuvar testlerinden geçerler. Eşzamanlı olarak 3 bileşene ayrılarak uygun koşullarda saklanırlar. Kullanıma hazır olan kan bileşenleri hastanelere transfer edilir. Bu süreçte kesinlikle hasta ve hasta yakınından herhangi bir ücret talep edilmez.
Kızılay bağışlanan kanları laboratuvar testlerinden geçirip üç farklı bileşene ayırarak ihtiyaç duyulan hastanelere ulaştırır. 2005 yılında Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokolden bu yana kan bankacılığının laboratuvar, kan torbası, lojistik, personel, ve benzeri işletme giderleri SGK tarafından karşılanır.
'KAN ÜCRETİ TALEP EDİLMİYOR'
Kızılay, kanunla verilen yetkiye ve Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara uygun olarak bağışçıdan aldığı kanı laboratuvar güvenlik testlerinden geçirip üç farklı kan bileşenine ayırır ve talep yapan tüm hastanelere, özel donanımlı araçlarla uygun koşullarda ulaştırır.
KAN PARASI
Açıklamada, “Bu süreçlerin hiçbir anında vatandaşlardan “kan parası” adı altında ya da başka bir ad altında kan kullanımıyla ilgili olarak hiçbir ücret talep edilmemektedir.
Birçok insan tarafından bir ünite kanın kaç litre olduğu merak ediliyor. Bir ünite kan içerisinde yaklaşık olarak 0.5 litre kan bulunur.
Amerika Birleşik Devletleri'nde Ambrosia isimli şirket gençleşme formülü olarak 16-25 yaş arasındaki donörlerden aldığı kanı litresi 8 bin dolardan 30 yaş üstü müşterilerine satıyor.
Özel hastane tahlil ücretlerinin ne olduğu, yanıtı merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Özel hastane kan tahlili ücreti 50 TL ile 200 TL arasında değişmektedir. İdrar tahlili 50 TL ile 100 TL arasında değişirken özel hastanede mr ücreti ise 300 TL ile 700 TL arasındadır.
Kızılay toplanan bu kanları, devlet hastanelerine ve özel hastanelere veriyor. SGK eliyle Kızılay'a ödemeler yapılıyor, bunu Kızılay'ın yetkilileri de açıklar. Kızılay'ın kan satma meselesi budur.
SAĞLIK OCAĞINDA SAAT KAÇA KADAR KAN TAHLİLİ VERİLEBİLİR? Sağlık ocaklarında kan verme saatleri sadece sabah 8.30 ve 10.30 arasındadır.
Sağlık Bakanlığı'na bağlı kan transfüzyonu yapan 1140 hastane vardır. Bu hastanelerin 1126 tanesinin tüm kan ihtiyacı Kızılay tarafından karşılanmakta olup kan bağışları hastane talepleri doğrultusunda ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. Geriye kalan 14 hastanenin geçici kan alımı yetkisi bulunmaktadır.
Ateş, titreme, üşüme hissi, ciltte kızarık döküntüler, bulantı, kusma, dudaklarda şişme, öksürük, nefes darlığı, çarpıntı, bel ağrısı, karın ağrısı, kanın takıldığı damar yolu boyunca ağrı, ölüm korkusu, pembe-kırmızı renkte idrar gibi şikayetleri olabilir.
Aşağıdaki Durumlardan Biri Sizin İçin Geçerli ise Lütfen Kan Vermekten Vazgeçiniz! Hemofili hastası veya pıhtılaşma probleminiz olmuşsa ya da bu kişilerle son 1 yılda cinsel ilişkide bulunmuşsanız kan bağışından vazgeçiniz!
Çocuk ve yaşlılar kan bağışı için uygun vericiler değildirler. Bu nedenle yalnızca 18-65 yaş aralığındaki sağlıklı bireyler kan verebilir. Hayatında ilk kez kan verecek bir bireyin ise 60 yaşını doldurmamış olması gerekir. Ayrıca vücut ağırlığı 50 kg altında olan kişilerden de kan bağışı kabul edilmez.
Yönetmelik kapsamında özel hastanelerin acil servislerine başvuranlardan ücret talep edilmemektedir. Bazı sağlık problemleri mevcut ise ödeme yapmalarını gerektiren bir durum yoktur. Bunun yanı sıra ambulans talebinde bulunduklarında da ücret talep edilmemektedir.
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
ABO ve Rh kan grupları etnik yapı ve coğrafyaya bağlı olarak farlılıklar gösterebilmektedir (5). Dünya genelinde A kan grubu %41, O kan grubu %47, B kan grubu %9 ve AB grubu %3 olarak görülmektedir.
Kaç kilo olduğumuz, vücudumuzdaki kan miktarını bеlirlеyеn faktörlеrdеn biridir. 100 kilo olan bir insanın vücudundaki kan miktarı ilе 50 kilo olan kişidеki kan miktarı aynı dеğildir. Bеdеnimizdеki kanın miktarını bеlirlеyеn diğеr faktörlеr arasında isе yaş, cinsiyеt vе sağlık durumu yеr alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri