Hem özel, hem kamu çalışanları, e-Devlet sistemi üzrinden maaş bordrolarını alabilmektedirler. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümüne tıklanarak Hazine ve Maliye Bakanlığı seçilir. Açılan ekranda, bordro işlemleri görülebilmektedir. Buradan, size uygun işlemi seçerek devam edebilirsiniz.
Memurlar ise maaş bordro taleplerini E-devlet üzerinden sorgulayabilirler. Aynı zamanda, bu sistemde geçmişe yönelik maaş bordroları da görülebilir. E-devlet üzerinden özel sektör maaş bordrosu almak için öncelikle sisteme giriş yapmalısınız. E-hizmetler kısmından ya da arama kısmından e-bordro sorgulaması yapın.
e-Devlet sistemi içerisinde yer alan e-Bordro uygulaması sayesinde maaş bordroları internet üzerinden sorgulanabiliyor.
Memur olarak çalışan ve ayın 14'ünde maaş alan işçiler e-Devlet üzerinden maaş bordrolarını görebilir. Özel sektörde çalışanlar ise muhasebe departmanı ya da insan kaynakları bölümünden maaş bordrolarını talep edebilir.
Özel sektörde çalışanlar maaş bordrosu alabilmek için çalıştıkları kurumun İnsan Kaynakları departmanına başvurarak maaş bordrolarını alabilir. Memurlar bordro sorgulamalarını E devlet üzerinden yapabilir. Sistem üzerinden geçmişe yönelik maaş bilgisi de görüntülenebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Gelir durum belgesi, e-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Bunun için; e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı ekranına giriş yaparak en üst sırada yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti alanına tıklanarak gelir durumunu gösteren belge edinilebilir.
Özel sektörde çalışanlar maaş bordrosu alabilmek için çalıştıkları kurumun İnsan Kaynakları departmanına başvurarak maaş bordrolarını elde edebilir. Memurlar bordro sorgulamalarını E devlet üzerinden yapabilir.
İşverenler, her ay ödedikleri maaşları bordrolaştırmak ve kayıt altına almak zorundadır. Maaş bordrosu, her ay periyodik olarak hazırlanıp ilgili kurumlara iletilmelidir. Memur maaşları ise her ayın 14'ünde açıklanır. Bordro hareketleri, e-Devlet sistemi üzerinden takip edilebilmektedir.
Memurlar için maaş bordroları her ayın 14. gününü de yayınlanır. Ayın 14. gününde elektronik bordrolar e-Devlet sistemine yüklenmiş olur. Olası olmasa da bu tarihten sonra e-Bordro belgesini görüntülemekte sorun yaşayan çalışanlar bağlı oldukları oluşumun muhasebe birimine başvurabilir.
Genel ve özel bütçeli kurumlarda çalışan ve maaşları KBS üzerinden hesaplanan personelin maaş bordroları her ayın 14' ü sabahından itibaren e-Bordro uygulaması üzerinden alınabilmektedir. Önceki aylara ait maaş bordroları ise her zaman alınabilmektedir.
Bilindiği üzere memurlar maaş günlerinde 1 gün önce yani her ayın 14'ünde memur maaşları bordroları yayınlanıyor. Böylece memurlar maaşlarındaki hareketleri görme fırsatı buluyor.
E-devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapınız. Arama kısmına "Emekli Hizmet Dökümü" veya "Emekli Aylığı Sorgulama" yazarak çıkan sonucu tıklayınız. İlgili bölümde, emekli maaşı ve emekli kök aylığı gibi bilgilere erişim sağlayabileceğiniz bir ekran görüntülenecektir.
Kamu kuruluşlarında çalışan memur ve personel, her ay düzenli şekilde devletten aldıkları maaşın, maaş bordrolarını Maliye Bakanlığının maliye kuruluşlarından isteyebilir. Özel bir şirkette çalışan kişiler de her ay düzenli şekilde aldıkları maaşların maaş bordrolarını çalıştıkları iş yerlerinden alabilirler.
Memurlar dışında özel sektörde istihdam edilen çalışanlar da maaş bordrolarını, çalıştıkları şirketlerin finans ve muhasebe birimlerinden, insan kaynakları departmanından talep ederek veya e-devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasından görebilir.
Maaş bordrosu, E-Devlet üzerinden temin edilebiliyor. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Kurumlar kısmından "Hazine ve Maliye Bakanlığı" seçilir. Ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti seçilir. Gelen ekrandan yıl ve ay seçilerek maaş bordrosuna ulaşılabilir.
Maaş bordrosu alamayan ya da maaş bordrosu olmayan kişiler, bazı yollarla kredi çekebiliyorlar. Bunlar: - Esnafların kredi çekebilmesi için gelir belgesi yıllık ciro evrakını ibraz etmesi gerekir. - Çiftçiler, tarla ve tarımsal varlıkların ibrazı ile gelir belgesiz kredi alabilirler.
Görülebileceği gibi işvereninizin size her ay ücret hesap pusulası, yani bordro vermesi yasal bir zorunluluk iken buna uymaması idari para cezası gerektiren bir durumdur. Yapmanız gereken bu zorunluluğu kendisine hatırlatmak olmalıdır. Aksi halde şikâyet hakkınızı (Türkiye İş ve Çalışma Kurumu'na) kullanabilirsiniz.
Maaş bordrosu ne zaman hazırlanır? Memur maaşları her ayın 14'ünde yayınlanır ve memurlar bordro hareketlerini görebilirler. Aynı zamanda e-Devlet üzerinden de e-bordro sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler.
Peki hangi İşçiler E-Bordrosunu Görüntüleyebilir? Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Kanuna tabi 4/D bendi kapsamında çalışan kamu işçileri, ücret bordrolarını “İşçi e-Bordro” uygulamasında görüntüleyebilirler. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan E-Bordro sistemi tamamen ücretsiz.
İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır.
Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.) peşin maaş ve 14 günlük kısıt maaş hak eder. çalışmadığı günlere ilişkin olarak hak edilmeyen ücretler için kişi borcu işlemi yapılır.
Brüt Ücret: aylık maaş / 30 * çalışanın iş günü SGK matrahı: Brüt kazanç toplamı - istisnalar (örn. ayni ödeme)
Sigortalı olarak bir işte çalışanlar ya da çalışma hayatını sonlandırmış olan emekliler, aylık maaşlarını gösteren belgeleri işverenden veya devlet kurumlarından talep edebilir. Maaş bordrosu olarak adlandırılan bu belge, resmi evrak olup kişinin maaşında hangi kesintiler ya da ilaveler yapıldığını gösterir.
Ayrıca iş kanununa göre çalışanlar her ay maaş bordrolarına imza atmak zorundadır. İmza alma işlemi iki türlüdür. Birincisi her işçi için kendisine ait olan maaş bordro nüshasının altına ıslak imza atılması şeklindedir. İkincisi ise işyerinde çalışan her çalışanın isminin olduğu bordro listesine imza atmak şeklindedir.
213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 238 nci maddesinde, ''İşverenler her ay ödedikleri ücretler için (Ücret bordrosu) tutmaya mecburdurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri