Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
Eğer çalışanın iş sözleşmesinde ya da toplu iş sözleşmesinde cumartesi günü “hafta tatili” günü olarak belirlenmişse, çalışanların izin haklarında bu gün hafta tatili olarak değerlendirilecek. Yıllık izin süresi içine denk gelen Cumartesi günleri izin hakkında düşmeyecek, yıllık izin gününden sayılmayacak.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi cumartesi günleri dahil 14 iş gününden az olamaz. Hizmet süresi 5 yıldan fazla olan işçilere verilecek izin süresi 20 iş gününden, hizmet süresi 15 yıldan fazla olan işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi de 26 iş gününden aşağı olamaz.
İş sözleşmesinde Cumartesi gününün haftalık çalışma günleri arasında sayılması, ancak fiilen Cumartesi günleri çalışılmaması durumunda, işçinin yıllık izin sonrası Cumartesi gününü işe başlangıç günü seçmesi halinde talebinin kabulü gerekmektedir.
Yani, 14 gün yıllık izin hakkı olan işçiye işveren 14 günün 10'unu kesintisiz kullandırmak zorunda. İkinci kriter ise yıllık izin süresinin en fazla 3'e bölünebilmesi. Dolayısıyla, 14 günlük yıllık izin hakkı olan işçinin iznini 10 gün, 1 gün ve 3 gün şeklinde kullanması mümkündür.
İlgili 29 soru bulundu
Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
3. Yıllık ücretli iznin uygulanması
Kural olarak yıllık izin süresi bölünemez ancak tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullanılabilir. Bu anlamda işçi en az 10 günlük bir dinlenmeden sonra kalan izinlerini 1,2 gün şeklinde de kullanabilir.
Cumartesi iş günü mü? Eğer ilgili iş yerinde cumartesi günleri çalışılıyorsa, o halde cumartesi günü iş günü olarak sayılacaktır.
Kural olarak cumartesinin iş günü olduğuna dikkat çekilen Yargıtay kararında; akdi tatil günü olarak cumartesi günlerinin yıllık izin süresine eklenemeyeceği vurgulandı.
Hafta sonu (Cumartesi ve Pazar) günleri ise iş günü sayılmaz. Resmi tatillere denk gelen hafta içi günler de aynı şekilde iş günlerinden sayılmaz.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 günden, b) 5 yıldan fazla 15yıldan az olanlara 20 günden, c) 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 56. maddesinde ve Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği'nin 6. maddesinde yıllık ücretli iznin işveren tarafından bölünemeyeceği ifade edilmiş ve Kanunun 53. maddesinde yer alan izin sürelerinin -14, 20 ve 26 gün- işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunlu tutulmuştur.
Akdi tatil günü olarak cumartesi günleri yıllık izin süresine eklenmez. Başka bir anlatımla, cumartesi günleri akdi tatil günü olarak işçi çalışmadığı takdirde yıllık ücretli izin süresine ilişkin hesapta hafta tatili olarak değerlendirilemez.
Bireysel veya toplu iş sözleşmeleriyle cumartesi ve pazar günleri hafta tatili günü olarak belirlenmişse, İş Kanunu'nun 56/5. maddesi gereği her iki gün yıllık izin sürelerinden sayılmaz. Başka bir anlatımla yıllık izin kullanma dönemi içindeki cumartesi ve pazar günleri kullanılan izin süresinden düşülür.
Hukuk Dairesi'nin güncel kararına göre, Cumartesi gününün yıllık izinden düşülmemesi için bu günde fiilen çalışılmıyor olması yeteri değildir. Dolayısıyla fiilen 5 gün çalışılan işyerlerinde yıllık izin hesabında Cumartesi günü işgünüdür ve yıllık izinden düşülür.
Ulusal bayram, hafta tatili, genel tatil günleri ve raporlu olunan süreler, analık izni sonrası alınan ücretsiz izin süresini uzatmaz, ücretsiz izin süresine ilave edilmez.
İşçi hafta tatilinde çalışmak zorunda değildir. Ancak işveren talep ederse işçi akdi tatil olan diğer günde çalışmakla yükümlüdür. Cumartesi-pazar günleri çalışılmayan işyerlerinde genellikle cumartesi günü akdi tatil, pazar günü ise hafta tatili olmaktadır.
Ayrıca iş sözleşmesi ile belirlenmesi durumunda haftalık çalışma saati 45 saat'ten daha az olabilir. Günlük çalışma saati belirlenirken haftalık çalışma saati en fazla 6'ya bölünebilir. Yani 1 haftalık süre içinde en fazla 6 gün çalışma yapılabilir. Bu durum İş Kanunu Madde 46'da hafta tatili bölümünde belirtilmiştir.
Normal Çalışma Süreleri 4857 Sayılı İş Kanunun 63. maddesi ile yönetmeliğin 4. Maddelerinde gösterilmiştir. Buna göre; Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok 45 ( kırkbeş ) saattir.
Cumartesi gününün işgünü sayılıp sayılmadığına dair bir yargıtay içtihadı bulamamış olmakla birlikte 4857 sayılı kanunun gerekçesi cumartesi gününün fiilen çalışma olmasa dahi işgününden sayılacağını belirtmektedir.
(5) Sigortalıların işe başladığı ay/dönemdeki prim ödeme gün sayılarının ve prime esas kazanç tutarlarının hesaplanması sırasında, 4857 sayılı Kanunda öngörülen hafta tatili ücretine hak kazanıp kazanmadığı hususu göz önüne alınır ve hak kazanılan hafta tatili prim ödeme gün sayısına dahil edilir.
4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir. İşçi haftalık 45 saatlik çalışmasını tamamlamadığı için hafta tatili ücretini elde edemez.
İşçi hak ettiği yıllık ücretli iznini, kullanmak istediği zamandan en az bir ay önce işverene yazılı olarak bildirir. 7) Kullanılmayan izin hakkı yanar mı? İzin hakkının yanması söz konusu değildir.
Kullanılmayan yıllık izinler yanmaz ve bir sonraki yıla sürekli olarak devredilir.
4857 Sayılı İş Kanununda kullanılmayan yıllık izinlerin sonunun ne olacağı yönünde 657 Sayılı Yasada olduğu gibi bir düzenleme bulunmamaktadır. Aksine yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemeyeceği yasada açık olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri