Universiteler de Osym ye baglidir. Tercih yapmadan vakifta bile okuyamazsin.
Ancak eğer sadece 150 barajını geçmişlerse ama 180 barajının altında kalmışlarsa 2 yıllık ön lisans bölümlerinden tercih yapabiliyorlar. 4 yıllık bölümleri tercih etme ve AYT'ye girme hakları bulunmuyor. Kısacası TYT ve AYT puanınız ile tercih yaparak özel üniversitelere girebilirsiniz.
Özel üniversite tercihleri, devlet üniversitelerine oranla farklı bir kanaldan yapılmıyor. Vakıf üniversitesi tercihinde bulunurken de aynı kıstasların geçerli olduğunu unutmamalısın. Vakıf üniversitelerinde yer alan bölümler genellikle devlet üniversitelerine oranla daha düşük bir puana sahip olabilir.
Ülkemizde özel üniversite bölümlerine girebilmek için tıpkı devlet üniversitelerinde olduğu gibi, gerekli bir puan ve başarı sıralamasına sahip olmak gerekmektedir. Özel üniversitelere yerleşme puanları tam burslu, yarı burslu ve burssuz olarak 3'e ayrılır.
Özel üniversiteye girmenin devlet okula girmekten farkları tabi ki var. Ancak ikisi için ortak konu üniversite sınavına girmek bir puana sahip olmak. Özel ya da devlet üniversitesi fark etmeksizin bir üniversiteye girebilmek üniversiteye girmeniz ve elinizde puanınızın olması gerekiyor.
İlgili 21 soru bulundu
Vakıf üniversitesinin özel okuldan herhangi bir kar amacı taşımaması ve devletten de destek almasıdır. Vakıf üniversitesine gitmek isteyen öğrencilerin o üniversitenin puanına göre tercihte bulunması gerekmektedir. Vakıf üniversitelerinde %25, %50 ve %75 burslu olarak öğrenim görme şansı öğrencilere sunulmaktadır.
Barajı geçmeden özel üniversiteye gidilir mi diye merak edenler için maalesef böyle bir imkan bulunmuyor. Tercih listesinde özel üniversitelere veya devlet üniversitelerine yer vermeniz için baraj puan şartı vardır.
Sınavsız Üniversite Eğitimi
Yurt dışında çoğu üniversiteye kayıt yaptırmak istediğinizde, Türkiye'deki üniversite sınavından aldığınız puandan ziyade lise diplomanız ve not ortalamanız önemli taşıyacaktır. Dolayısıyla, yurt dışında ister devlet üniversitelerinde ister özel üniversitelerde sınavsız okumanız mümkündür!
Tüm Devlet yükseköğretim kurumları ile isteyen Vakıf yükseköğretim kurumları, dileyen öğrenciler için e-devlet kapısından kayıt olma imkânı sunacaklardır. Elektronik kayıt ilk yerleştirme için yapılacaktır. Ek yerleştirme için de elektronik kayıt yapılabilecektir.
Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır. Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir.
İyi bir üniversite hayaliyle sınava giren milyonlarca öğrenci, kayıt işlemlerini 22-26 Ağustos 2022 günleri arasında tamamlayacak. Elektronik üniversite kayıtları ise 22-24 Ağustos 2022 tarihleri arasında alınacak.
Bölüm fark etmeksizin 2 yıllık ya da 4 yıllık eğitim sunan bir üniversiteye yerleştiyseniz ve bir sonraki sene yeniden sınava girmek isterseniz puan kesintisi yaşarsınız. Tüm bunlara rağmen istediğiniz bölüm için tercih yaparsanız ancak gelmezse hiçbir puan kesintiniz olmaz.
Özel üniversiteler başarılı öğrencileri tarafından talep oluşturmak adına bu tarz bir uygulamayı tercih etmektedir. %100 eğitim bursu alan bir öğrencinin tüm okul masrafları eğitim kurumu tarafından ödenir. Burslu üniversitelerde %25, %50, %75 ve %100 burs seçenekleri bulunmaktadır.
Devlet üniversitesinde herhangi bir ücret ödenmezken özel üniversitelere kayıt yaptıran adaylar bir eğitim yılında iki kez dönem ücreti alınıyor. Özel üniversitelere yerleşirken ise okulların taban puanları belirleyici oluyor.
Artık öğrenciler, baraj puanına bakılmaksızın üniversite tercihinde bulunabilecek.
Gerek devlet üniversitelerinde gerekse özel üniversitelerde önlisans, lisans, farklı bir alanda ikinci lisans ve yüksek lisans için uzaktan eğitim sistemi uygulanmaktadır. Özel üniversitelerde uzaktan öğretim sistemi başvuru ve kayıt işlemlerinde de örgün eğitimde geçerli kuralları uygularlar.
Türkiyede puansız alan özel üniversiteler maalesef yoklar. Fakat sadece lise diploması alarak üniversite okumak mümkün. Bunun tek çaresi ise yurtdışında okumak. Makedonya, Azerbaycan, Bulgaristan gibi bazı belli ülkeler sadece lise diploması ile üniversitelerine öğrenci kabul etmekteler.
Özel okula kayıt yapmak için puan önemli. Bugünden itibaren özel okullar kendi puanlarını ilan etmeye başlayacaklar. Önce ön kayıt, ardından kesin kayıt işlemleri yapılacak. Bu nedenle ilk yerleştirmelerde açıkta kalmamak için okulların taban puanlarını dikkatli takip etmek gerekiyor.
TYT'de 150 barajını, AYT'de ise 180 barajını geçemeyen adayların tercih yapma hakkı yok. TYT'ye katılan adaylardan yüzde 68'i barajı geçerek 150 veya üzerinde puan aldı.
2 yıllık özel üniversite fiyatları genel olarak 30 bin TL ile 80 bin TL arasında değişiklik göstermektedir.
Kapatılan üniversitelerin öğrencileri için giriş puanlarına göre tercih süreci gelecek hafta başlayacak. Yerleştirmeden sonra bulunduğu ilde okumak isteyen "özel öğrenci statüsü" kullanabilecek, başka bir vakıf üniversitesine yatay geçiş yapabilecek.
Vakıf üniversitelerinin özel üniversitelerden farkı ise, vakıf üniversitelerinin devletten destek alması ve kâr amacı gütmemesidir. Vakıf üniversitelerine girebilmek için lise diplomasına ve YKS sınav puanının istenilen bölümün puanına yeterli gelmedi gerekmektedir.
Özel Üniversiteler ve Burs İmkanları
Üniversite bursu için devlete başvurarak KYK bursundan yararlanılabilir. Buna ek olarak öğrenci, kurum ve özel vakıfların sınavlarına girerek ya da gerekliliklerine göz atarak başvuru seçeneklerini genişletebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri