RESMÎ YAZI TÜRLERİ
Kurum yazıları, dilekçe, rapor, tutanak, olur, form yazıları vb. resmî yazı türleri içinde yer alır.
Gizli yazılar: Sadece ilgili ya da yetkili kişiler tarafından okunabilen yazılardır. Gizli yazılarda, kağıdın alt ve üst bölümlerine kırmızı renkli yazı veya mühürle gizlilik ifadesi konulur. Gizli yazılar dört başlık altında ele alınır. Bunlar; gizli, çok gizli, özel ve hizmete özeldir.
Yazı türleri ''düz yazı'' ve ''şiir'' türleri olarak iki ana başlıkta toplanır. Roman, öykü, fabl ve masal olay yazılarının en çok okunan türleridir. Deneme, makale ve eleştiri ise düşünce yazılarına örnek olarak gösterilebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Temelde iki türlü anlatımdan bahsetmek mümkün: Yazılı anlatım ve sözlü anlatım. Yazılı anlatım, nazım (şiir) ve nesir (düz yazı) olmak üzre ikiye ayrılır.
Roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri olmak üzere toplamda 7 adet metin türü bulunuyor.
İlk yazı türü çivi yazısıdır. Taşların üzerine resimler ya da harfler ile özel bir teknikle yazılır. Bu yazı türü papirüsün bulunması ile son bulmuştur.
Metin türleri yani edebi türler herhangi bir uyak veya ahenge bağlı kalmasalar da kendi içlerinde türlerine ayrılıyorlar. Olay, düşünce ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyorlar. Olay yazılarında öne çıkan yazı türleri ise, hikâye, roman ve masallardır.
Düz Yazı Türleri
Duygu ve düşüncelerin, uyak ve ahenk olmadan cümlelerle anlatıldığı yazılardır. > Olay, düşünce (fikir) ve bildirme yazıları olmak üzere üçe ayrılır.
Gizlilik dereceli yazı, doküman ve malzeme: Yazılar, tercümeler, basılı kağıtlar, telefon, telsiz görüşmeleri, resim, kroki, grafik, plan harita, fotoğraf filmleri, fotokopiler, ses bantları, mumlu kağıtlar ve diploma kağıtlarıdır.
c) Hizmete Özel: İzinsiz açıklanması veya yetkisiz kişilerce öğrenilmesi hâlinde herhangi bir idari faaliyete, gerçek veya tüzel kişiye, idari soruşturmaya, adli soruşturmaya ve kovuşturmaya zarar verebilecek belgeler için kullanılır. zararlar verebilecek bilgi içeren belgeler.
- Karar: Oy çokluğu ya da oy birliği ile elde edilen sonucun yazıldığı metin türlerine karar adı verilmektedir. İfade edilen tüm resmi yazı türleri için kullanılan ve her türe özgü olan bir yazılış kuralı vardır.
Resmi bir kurum, makam ya da kuruluş tarafından herhangi bir durumda ilgililere bir şey duyurmak ve bildirmek için yazılan yazılara bildiri denir.
Resmi yazı türlerinden “Genelge”nin karşılığı olan sirküler bazı firmalarda “Tamim” gibi farklı isimler altında da kullanılır. Sirküler, çok sayıda kişi/firmaya aynı anda bir faaliyeti, bir haberi veya bir değişikliği duyurmak amacıyla yazılır.
Form Yazıları
Kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel kurumlarda aynı konuda sürekli olarak yazılan yazılar için oluşturulan matbu kâğıtlara form yazıları denir. Form yazılarında sonradan doldurulacak yerler boş bırakılır ve gerektiğinde kullanılmak üzere çoğaltılır.
Makalelerin bir konuşma havası içinde daha senli benli olarak yazılan tarzına sohbet (söyleşi) denir. Gazete ve dergi yazılarındandır. Bu tür yazılarda, samimiyet esastır. Yazar, düşüncelerini muhakkak kabul ettirmek için okuyucularını zorlamaz.
Masalda aynı hikâye ve roman gibi bir edebi türdür. Masal'da anlatılan olayların tamamı birer hayal ürününden ibarettir. Olayların anlatıldığı zaman ve yer asla belli değildir. Masal'ın kahramanları genellikle insandan çok daha kuvvetli, güçlü özellikler taşır.
Times New Roman, Verdana, Comic Sans, Monaco, Calibri yazı fontları; en iyi ve en çok tercih edilen yazı fontları arasında yer almaktadır.
Harf Yazısı / Akrofoni:
Hece yazılarının sadeleştirilerek zamanla resmin, hecenin yerine baştaki sesin kullanılması ile harf oluşturulmuştur. Buna akrofoni denmektedir. Bu yöntem insanlığın alfabeye geçişi- nin ilk adımlarını meydana getirmiştir.
Doğrulanmış en eski yazı biçimi, milattan önce 3.500 yıllarına tarihlenen ve Kish tableti olarak bilinen bir kireçtaşı tablet üzerine kaydedilmişti. Tablet, günümüz Irak'ında bulunan Kish adlı eski bir Sümer şehrinin konumlandığı yerde bulundu.
Metin türleri iki farklı kategoriye ayrılır. Bunlardan biri düz yazı diğeri ise şiirdir. Her ikisinin de farklı özellikleri vardır ve bu özelliklerini kullanarak hikayeler ya da şiirler yazarız.
Düz Yazı (Nesir) Türleri. Duygu ve düşüncelerin, uyak ve ahenk olmadan cümlelerle anlatıldığı yazılardır. > Olay, düşünce (fikir) ve bildirme yazıları olmak üzere üçe ayrılır.
Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri