Özdeyiş, vecize, aforizma ya da özlü söz; düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlerdir. Kimi zaman motto, kelamıkibar ve ülger olarak da anılırlar. Özdeyişlerin söyleyeni genellikle bellidir; ancak bazı sloganlaşmış özdeyişlerin kim tarafından yaratıldığı bilinmeyebilir.
Belli bir mesaj ileten, cümle biçiminde olan ve genellikle kalıplaşmış ifadelerdir. Bunlara özdeyiş ya da vecize de denir.
Bir düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlere özlü söz deriz. Kimi zaman bir mottoy, kimi zaman hayatın bir parçasını, kimi zaman da duygularımızı tanımlar bu özlü sözler.
İlgili 42 soru bulundu
Nişan töreni ritüelleri, yüzük takma ve söz kesme törenleri (30-45 dakika) Yemek servisi (1-1,5 saat)
Sizlere saldırmanızı değil, ölmenizi emrediyorum. Memleketin efendisi hakiki müstahsil olan köylüdür. Doğruyu söylemekten korkmayınız. Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir.
Öz ve deyiş kelimelerinden oluşan özdeyiş sözcüğü, genellikle toplumsal ve evrensel konular hakkında söylenmiş sözlere denir. Vecize adıyla da bilinen özdeyişlerin, atasözlerinden en büyük farkı kim tarafından söylendiğinin biliniyor olmasıdır. Bu sözlerin Batı edebiyatındaki karşılığı ise aforizmadır.
Vecize yani özdeyiş kısa ve özlü sözlerdir, Güzeli ve doğruyu gösteren örnek cümlelerdir, Bir yargıyı bildirmektedir, Özdeyişleri kimin söylediği net bir şekilde bellidir.
Edebiyat ve Anonim: Sözlü edebiyatın hikâye, masal, fıkra, şiir ve efsane gibi ürünlerinin çoğunun yazarı/söyleyeni belli olmadığı için bunlara anonim adı verilir.
Nitekim TDK'nin Türkçe Sözlük'ünde "vecize" kavramı, "Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir ilkeyi kısa ve kesin bir biçimde anlatan, genellikle kim tarafından söylendiği bilinen özlü söz, vecize, ülger, kelam-ı kibar, aforizm, aforizma, motto” (2011) şeklinde tanımlanmaktadır.
Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir. Büyük ölülere matem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir. Ben, manevî miras olarak hiçbir nass-ı katı, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum.
Atasözleri geçmiş dönemde yaşamış insanların tecrübelerini, deneme yargılarını, bilgece düşünülerek öğüt niteliği kazandırılmış cümlelerin, özlü sözler şeklinde ifade ediliş biçimidir. Kısacası atasözü öğüt verici niteliği taşıyan özlü sözlerdir.
Özdeyiş bir duygu ya da bir düşünceyi özlü bir şekilde anlatan ve kim tarafından söylendiği belli olan sözlerdir. Özellikle topluma mal olmuş ünlü kişilerin, bilim adamlarının ve sanatçıların sözleri özdeyişler olarak karşımıza çıkar. Özdeyişlerde öğüt verme amacı bulunmaktadır.
1- Özdeyişler:
Devlet adamlarının, yazarların ve bilim adamlarının söylediği / yazdığı özlü sözlere özdeyiş denir. Mustafa Kemal Atatürk - Yurtta Sulh Cihanda Sulh: Atatürk'ün dış politikasında da önemli bir yer tutan bu sözü, barışın tüm dünya ülkelerinde olması gerektiğini belirtir.
3- Özdeyişler:
Ünlü yazarların, düşünce adamlarının ve kanaat önderlerinin söylediği ya da kaleme aldığı veciz sözlerdir. 'Batı edebiyatında ''Aforizma'' adıyla da bilinir. Mustafa Kemal Atatürk - Hayatta en hakiki mürşit ilimdir. Sokrates - Kötülük, bilgisizliktir.
Özdeyiş, vecize, aforizma ya da özlü söz; düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlerdir. Kimi zaman motto, kelamıkibar ve ülger olarak da anılırlar. Özdeyişlerin söyleyeni genellikle bellidir; ancak bazı sloganlaşmış özdeyişlerin kim tarafından yaratıldığı bilinmeyebilir.
"Ya istiklal ya ölüm", Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas Kongresi'ne dayanan sözüdür. Nutuk'ta da bulunan hali: Bu kararın dayandığı en güçlü muhakeme ve mantık şuydu: Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir.
"özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir. "
Sözde damada ne takılır? Sözde geline takı setleri veya altın bileklikler takılırken erkeğe, beğenisine göre şık veya spor bir saat takılabilir. Aynı zamanda çeşitli künyelerin de sözde erkeğe takıldığı görülür.
Türk kahvesi içildikten sonra kız isteme ve söz merasimi gerçekleşir. Bu merasimlerden sonra misafirlere çay ikram edilir. Söz merasimlerinde yemekten ziyade çayın yanında servis edilebilecek börek, kek, sarma ve kanepe tarzı ikramlar tercih edilir. Bunun yanında pasta da çok fazla tercih edilir.
Nişan, evlenme yaşına gelmiş kız ve erkeklerin aileleri ve yakın dostları tarafından yörenin örf ve adetleri doğrultusunda evleneceklerine ilişkin bir çeşit söz vermedir. Evliliğe giden yol nişan diğer bir ifade ile "söz kesme" ile başlar, kına ve düğün ile son bulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri