Müslümanın özrünü reddetmek mekruhtur. Özrü kabul etmek ve kusurları affetmek, Allah Teâlâ'nın sıfatlarındandır. Böyle özrü de kabul etmeyene, Allah Teâlâ azap ve gazap eder.
İstiğfar, Yüce Yaratıcıdan af dilemek, mağfiret talebinde bulunmaktır. Bir başka ifadeyle, her şeyin sahibi, zerreden kürreye her şeye hâkim olan Allah'a (cc) karşı yapılan isyandan, saygısızlıktan ve cürümden dolayı özür dilemektir.
Sual: Yaptığı hatadan dolayı özür dileyen kişinin özrünü, karşı tarafın kabul etmemesi günah olur mu? Cevap: Müslümanın özrünü reddetmek, kabul etmemek mekruhtur. Hadîs-i şerifte; (Müslüman kardeşinin özrünü kabul etmemek günah olur) buyuruldu. Özrü kabul etmek ve kusurları affetmek, Allahü teâlânın sıfatlarındandır.
Özür dilemek kişiyi, dürüst olmaya yönlendirdiği gibi başka insanlara değer vermenin, saygılı olmanın gerekliliğini anlatır. Özür dilemek, aslında özür dilemeye neden olan söylem, eylem ve uygulamaların adil, doğru, meşru olmadığını, hata yaptığını kabul etmek demektir.
Özür dilemenin yaşanılan bir dargınlıktan sonra hem mağdur hem de suçlu için ciddi bir olumlu etkisi bulunuyor. Dilenen özür mağdur olan kişiye karşısındaki kişinin onu anladığını ve saygı duyduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, haksız konumdaki kişi artık bir tehdit olarak algılanmıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Özür dilerken söz konusu olanın kendi davranışlarınız olduğundan emin olun. Gerçek bir özür aşırıya kaçmaz. Özür dilerken karşı tarafın hissettiklerine odaklanmaya özen gösterin. Kendi pişmanlık ve üzüntünüzle karşınızdaki kişinin hislerini gölgelememeye dikkat edin.
Özür dilemek, hata yaptığımızı düşündüğümüz davranışların, yanlış anlaşılmaya sebebiyet verdiğimiz durumların akabinde ortaya çıkan bir eylemdir. Hatta daha da ötesinde ilişkilerimizi güçlendirmek adına, üzüntümüzü belirterek aynı durumun tekrarlanmayacağını karşımızdaki bireye vaat etmektir.
Özür Dilemenin Etkileri
Özür dilemenin bize, karşımızdaki kişiye ve aramızdaki ilişkiye birçok olumlu etkisi oluyor. Hatalı davranış sergilediğimiz kişiden özür dilemek ve yaşananların onun değil, bizim suçumuz olduğunu söylemek karşımızdakinin duyulduğunu hissetmesine ve duygusal anlamda iyileşmesine yardımcı oluyor.
İkinci Anlamı: Teşekkür eden ya da yaptığı bir hatadan dolayı özür dileyen kişiye karşı nezaket gereği söylenen söz. Üçüncü Anlamı: Hayır, asla. (Genelde birinin teklifini onu kırmadan reddetmek için kullanılır.) Estağfurullah kelimesi genellikle karşılıklı konuşmalarda kullanılır.
“Teşekkürler, seni affediyorum.” gibi bir şey söyle. Veya, “Sorun yok. Yeter ki bir daha yapma, lütfen.”
Kul hakkı, özel günah diye bir ayırım yapmıyor. Allah diledikten sonra bağışlamayacağı bir günah yoktur.
el Cevab : Hak sahibi hakkını helal ederse ''hata yapanın yaptığı onun yanına kalır'' yani Ahirette cezalandırılmaz. Ama hata yapan kişi hem kul hakkını ihlal etti hem de Allahın hakkını ihlal ettiyse kul hakkını affettiği için ondan hesaba çekilmese de Allah hakkını ihlal ettiği için Ahirette hesaba çekilecektir.
Hak yiyenlerin günahı, akıbeti ne olur? 🔵 Yüce dinimiz İslam, bize hakkı gözetmeyi ve korumayı emretmiştir. Dinimizde kul hakkı büyük günahlardan sayılmaktadır ve ancak hakkını yediğimiz kişilerle helalleşerek bu günahımızın affedileceği buyurulmuştur.
Hadis-i şerifte, “Her namazdan sonra, üç kere “Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh” okuyanın bütün günahları affolur” buyuruldu.
Bu hususta Kur'ân-ı Kerîm'de şöyle buyrulmaktadır: “Allah katında (makbul) tövbe, ancak bilmeyerek günah işleyip sonra hemen tövbe edenlerin tövbesidir. İşte Allah bunların tövbelerini kabul buyurur. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.
Evet, büyükler, özür dileyecek durumlara düşmeyenlerdir; ama düşmüşlerse de özür dileyenlerdir.
özür - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁḏr kökünden gelen ˁuḏr عذر “bağışlama” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁaḏara عذر “bağışladı, mazur gördü” fiilinin fuˁl vezninde masdarıdır. Özür dileme eyleminde özür "bağışlama, af" anlamında iken, Türkçe kullanımda sözcük "özür dileme" eyleminin adı olarak algılanmıştır.
Çok kötü, +13 yazmasina rağmen o kadar çok küfür vardı ki ben izlerken utandım.
Bencildirler, empati kurmazlar, sizin duygu ve düşünceleriniz önemli değildir. Hep kendilerini haklı görür ve hatalarından dolayı başkalarını suçlarlar. Özür dilemezler. Çoğu zaman olumsuz duygular uyandırarak dikkati üzerlerinde toplarlar ve sizin dengenizi bozarak güçlü hissetmelerini sağlarlar.
Eğer kendimiz hakkındaki görüşlerimiz yeterince netleşmemiş ve yeterince sağlam bir zemine oturmamışsa kendimize dair algımız daha kırılgan olabiliyor. Kendimiz hakkında ne düşündüğümüz dış faktörlerden kolayca etkilenebiliyor, bu sebeple özür dilemekte zorlanabiliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri