Kökeni Farsça olan ve bir sıfat niteliği taşıyan payidar kelimesi, asıl olarak kalıcı, sonsuza kadar yaşayacak olan anlamını taşır. Kelimenin bu anlamını cümle içinde örneklendirmek gerekirse şu şekilde bir örnek verilebilir: "Böyle bir siyaset, sabit ve payidar bir membadan çıkar."
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında payidar kelimesinin karşılığı 'kalıcı, sonsuza kadar yaşayacak olan' şekilde yer almaktadır.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan payidar kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan payidar kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
yok olmamak, yaşamak.
Payidar sıfat anlamında kullanılır. Bu kelime 'kalıcı' ya da 'sonsuza kadar yaşayacak olan' anlamlarına gelmektedir. Burada ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dile getirmek istediği Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuza kadar yaşayacağı anlamıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Şikemperver bir sıfattır. Anlamı; boğazına düşkün, yemek yemekten zevk alan, yemek yemeyi seven kişiler şeklindedir. Şikemperver kelimesi etimolojik açıdan incelendiğinde ise şikem kelimesi karın anlamına gelirken, perver kelimesi de besleyen anlamına gelir.
Farsça kökenli bir sözcük olan yadigar, yad ve gar kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Yad, hatırlamak, gözünde canlandırmak anlamına gelirken, gar, getiren, veren anlamına gelir. 14. yüzyılda literatüre giren yadigar sözcüğü hatıra anlamına gelir.
16. yüzyılda literatüre giren zevahirin sözlük anlamı görünümdür. Bu kelimenin içinde yer aldığı birçok deyim günlük hayatta sıklıkla kullanılıyor. Örneğin zevahiri kurtarmak, içeriği değil sadece imajı önemsemek manasına gelir.
Farsça pāydār veya pāyidār پایدار “duran, kalıcı” sözcüğünden alıntıdır.
Payidar kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Payidar kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı pāydār şeklindedir.
Payidar olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kalmak, yok olmamak, yaşamak. “Milletimiz ilelebet payidar olacaktır.”
Orijinal Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre hiç kimse kelimesinin doğru yazılışı "orijinal"dır.
DENİZLİLİ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle Denizli'li, denizlili şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Denizlili şeklinde olmalıdır.
Bazıörneklerdegörülen "peyder pey, pevderpey, pey derpey" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı'peyderpey'dir. TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı'azar azar, bölüm bölüm, yavaş yavaş'anlamlarına gelen peyderpey,TürkçeyeFarsçadan geçmiştir.
PİMPİRİKLİ KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Kapıcı son derece pimpirikli bir adamdır; hiç üşenmez, dairesinden çıkıp kimdir o diye seslenir.
peyda olmak, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, p harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'p', 'e', 'y', 'd', 'a', ' ', 'o', 'l', 'm', 'a', 'k', şeklindedir.
Mürşit kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Çok uzun yıllardır Türkçede yer alan ve kullanılan, özellikle pek çok değişik sözde öne çıkan bir kelime olarak değerlendirilmektedir. TDK açısından bakıldığında bu kelimenin anlamı, 'Doğru yolu gösteren kimse ya da kılavuz' anlamı üzerinden ele alınmaktadır.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
pusat - Nişanyan Sözlük. Arapça bsṭ kökünden gelen bisāṭ بِساط “1. yaygı, kilim, döşek, 2. genel anlamda mal mülk, donanım, armatür” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça basaṭa بَسَطَ “yaydı, serdi” fiilinden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için basit maddesine bakınız.
Müteşekkir Nedir? Müteşekkir kelimesi bir nevi minnet duygusunu gösterme şekli olarak da tabir edilebilmektedir. Alınan bir yardım ya da mutlu olunan bir durum karşısında, teşekkür etme durumuna gelen kişi adına bu kelime kullanılır.
Azel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,ekonomi Sunumun birkaç satıcı tarafından yapıldığı ve bu az sayıdaki satıcının birbirlerinin üretim kararlarından etkilendiği piyasa türü, oligopol.
Batın kelimesiyle zıt anlamlı olan zahir, bir şeyin dış görünüşü ve görünen yüzü anlamına gelir. Bunun dışında tasavvufta dünya ve evren de zahir olarak tanımlanmıştır. Bir şeyin batıni yönü iç yüzü anlamına gelir.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan emektar kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan emektar kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Yadigar ismi, ülkemizde hem erkek hem de kız çocuklarına verilen popüler isimlerin başında geliyor. Yaklaşık 15 bin kişinin taşıdığı Yadigar adı, dilimize Farsçadan geçmiştir.
Yâd kelimesinin sözlük anlamı hatıradır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri