Diğer mevsimlerde tavası yapılabilir. Palamut siyah etli bir balık olduğundan buğulaması ve çorbası tavsiye edilmez.
Palamut balığı sürü halinde yaşar. Kıyıda da açıkta da yaşayabilen palamut balığı hızlıca büyüyebilmektedir. Pulsuz bir yapıya sahip olan palamutun dişleri büyük ve uzundur. Palamutun eti siyahtır ve uzunluğu 90 cm'e kadar çıkabilir.
Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir.
Bayat palamut nasıl anlaşılır? Bütün balıklarda olduğu gibi, palamutun tazeliğini anlamak için de gözlerine bakılması gerekmektedir. İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer.
Dr. İbrahim Saraçoğlu, balıklarda, oligomer protein bakımından zengin olduğu belirlenen siyah balık eti olarak bilinen kısım çocuklarda boy uzamasında önemli etkiye sahip olduğunu belirtmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Kefal, torik, palamut, uskumru gibi balıkların sırt kısmındaki siyah etli kısım özellikle boy uzatmada destekleyici rol almaktadır.
Siyah etli balıklarda yağ oranı fazladır. Etlerinde %5′in üzerinde yağ barındırırlar. Siyah etli balıklar, Omega-3 yağ asitlerini daha fazla tutar. Doymamış yağ olan Omega-3′ün EPA ve DH olmak üzere iki çeşidi de, balıklarda ve deniz ürünlerinde bulunur.
Balıktan Zehirlenme Belirtileri
Balık yedikten sonra midede karın ağrısı meydana gelebilir. Karın ağrısından sonra sık kusma ve mide bulantısı şikayetleri ortaya çıkar. Ateş yükselmesi birden gerçekleşir. Mide bölgesinde yoğun kramplar gerçekleşir.
Zehirlenmeden sonra mide yorulduğundan dolayı tüketilen besinlere özen gösterilmelidir. Haşlanmış sebzeler, elma ve limonlu su ile birlikte sulu besin ve çorba tüketmek de önerilir. Zehirlenmenin ardından en az iki gün beslenme aynı şekilde sürdürülür.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
İstanbul'da satılan palamutlar. Oldukça büyük ve keskin dişlerle kaplı olan ağzı, torpil biçimindeki bedeninin ucundadır. Sırtlarının genellikle mavimsi rengi, yanlara doğru gidildikçe karında gümüşi beyaza dönüşür. Sırtlarından başlarına kadar siyaha yakın koyu renkte birçok şerit bulunur.
Konserve, donmuş, uygun şartlarda muhafaza edilmemiş, bayatlamış ya da kokmaya başlamış bu balıklarda histamin oluşumu artmaktadır. Bu balıkların tüketimi ile birlikte kişide histamin zehirlenmesi ortaya çıkabilmektedir.
Temizlik işlemi için bir elinizin avcuna balığı yerleştirin. Diğer elinizin parmağıyla balığın ortasına nazikçe delik açıp parmağınızı kaydırın. İçindeki tüm pisliği kolayca çekip alın. - Palamut, çipura, levrek gibi büyük balıklara aynı izlemi uygulayıp kılçıklarını cımbızla temizleyin.
Palamudun dişleri vardır ancak tombiğin dişleri yoktur. Dişi olmayan balık, palamut değildir. * Palamudun yüzeyinde çizgiler varken, tombik beneklidir. Buradan da iki balık arasındaki fark rahatlıkla anlaşılabilir.
Dil balığı, barbun, tekir, palamut, uskumru gibi orta boylu balıklarda cıva düşüktür.
palamut çok kanlı bir balıktır. palamutun içindeki kan düzgün bir şekilde akıtılmaz ise balık lezzetsiz olur. içinde kalan kan ete geçerek balığın tadını acılaştırır. balığın omurgasının altında kalan kanı diş fırçası veya bıçakla temizlemek yeterli değildir.
Eğer balık bayatsa asitli ve ekşi bir kokuya sahiptir. Taze balıkların solungaçları nemli ve kırmızı renktedir. Yeterli ölçüde kırmızıdan kahverengiye dönen balıklar bayatlamaya başlamış olabilir.
Taze balığın balık kokusu vardır. Eğer satın almak istediğiniz balıkta ekşi bir koku hissederseniz bu balığın bayat olduğunu haber verir. Taze balık nasıl belli olur sorusunun cevabı en net şekilde kokuda gizlidir. Taze balık deniz ve yosun kokar.
Balık tüketiminin ardından mide ve sindirim sistemlerimizde tahribatlar meydana gelir. Sindirim sistemimiz ve midemiz alt üst olur. Bu sebepten ötürü mide bulantısı, şişkinlik ve halsizlik meydan gelerek kan şekerimiz düşer.
Bozuk balıkta çok rahat bakteri üreyebilir. Bu durumda balık zehirlenmesi yaşanabilir. Balık zehirlenmesinde vücut birtakım belirtiler gösterir ve bunlar arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baygınlık gibi çeşitli semptomlar sayılabilir.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Palamut, A vitamini, potasyum, fosfor gibi besin değerleri içeren bir balıktır. Kardiyovasküler sağlığın korunmasında faydalı olan omega-3 seviyesini arttırır. İyi bir B6 vitamini ve folik asit kaynağıdır. Kalp sağlığına destek olur.
SİYAH ETLİ BALIKLAR
Hamsi, Gümüş, Yılanbalığı, İstavrit, İzmarit, Uskumru, Kolyoz, Somon, Sardalya, Kılıç Balığı, Alabalık, Palamut, Torik, Tirsi, Zargana, Sazan ve Yılan balıkları; Midye siyah etlidirler.
Tekirin tavası, çipuranın ızgarası, dil balığının şişi, sardalyanın pilakisi, uskumrunun dolması, makbuldür. Öte yandan palamut gibi siyah etli balıkların, daha yağlı oldukları için buğulaması ve çorbası tavsiye edilmez.
Aldıktan sonra siyahtan turuncuya dönmesi büyük ihtimal amonyak yanığı değildir. Balığı boya, yem, hormon veya dövme ile siyaha çevirmiş ve siyah olarak satmış olabilirler. Bir süre sonra balık standart turuncu rengine dönüyor. Gövde üzerinde balığın desenlerine uygun olarak çıkanlar renk değişimi de olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri