Pamuk kozalarının oluştuğu dönemde potasyum takviyesine ihtiyaç vardır ve yapraktan gübreleme yapılır. Yapraktan gübreleme ile kozaların büyümesi ve olgunlaşması desteklenmiş olur. Pamuğun ideal boy uzunluğuna erişmesi için azot içeren besleme gübreleri ile gelişimi desteklenmelidir.
Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ekilmesiyle birim alandan daha yüksek verim alınıyor. Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ve yeterli kök alanı sağlamak amacıyla birbirine çapraz ekilmesiyle birim alandan alınan verim yaklaşık yüzde 25 artıyor ...
Pamuk bitkisi kök, sap, yaprak, çiçek ve tohumdan oluşmaktadır. Tür ve varyetesine göre 60–120 cm, ağaç halinde olanlar ise 5–6 m boylanabilir. Pamuk 30–100 cm derine, 50–80 cm yanlarına uzanan kazık köke sahiptir. Toprak yüzeyinin 8–10 cm altında ilk yan kökler meydana gelir Bunlar yatay olarak büyürler.
Bölgemizde yetiştirilen çeşitlerin orta bünyeli topraklarda ve normal iklim koşullarında 15-20 gün aralıklarla 4-5 kez sulanması uygundur.Bölgemizde en iyi sulama yöntemi yüzey sulama (karık usulü ) yöntemidir.
Yaz aylarının sıcak olduğu ve kurak olduğu yerlerde en iyi şekilde yetişir. Aynı zamanda bolca suya ihtiyaç duyduğu için su sıkıntısının olmadığı yerde de en iyi şekilde yetişmektedir. Aynı zamanda pamuk için hasat zamanında kuraklık ve sıcaklık olması gerekir.
İlgili 25 soru bulundu
Pamuğun su ihtiyacı, yetiştirildiği yere göre belirlenir. Ortam ne kadar kuru ve sıcak olursa, bitkinin su ihtiyacı buna bağlı olarak artar. Daha ılıman ve nemli bir yerde ise su ihtiyacı çok daha azdır. Pamuk, kuraklığa ve sıcağa karşı dayanıklı bir bitkidir.
Toprak analizine göre pamuk bitkisinin en çok ihtiyaç duyduğu Azot (N), Potasyum (K), ve Fosfor (P) mineraller verilerek bitkinin beslenmesi sağlanır. Pamukta gübreleme programı ile ekim yapılırken 1 hektara 200 kg NPK ekim makinası ile eklenerek, çiçeklenme sırasında yine 1 hektara 200 kg NPK eklenir.
Toprak altında 180 cm kadar kökü olan pamuğun boyu 80-120 cm arasında değişir. Tekstil sektöründe ve bitkisel yağ üretiminde kullanılan pamuk ne zaman ekilir ve hasat edilir öğrenilerek verim artırılabilir.
Tarlasında genellikle mısır, buğday ve pamuk üretimi yaptığını şu anda da pamukta hasat sürecini yaşadıklarını anlatan Dal, "Dönüm başına 550-650 kilogram ürün alıyoruz.
Dönümde 500 kilogram civarında üretim
Çiftçilerimiz dönüm başına 500 kilogramın civarında üretim elde ediyorlar" dedi. Pamuk üreticisi Cuma Toraman ise yaklaşık 120 dönüm alanda pamuk hasadı yaptığını ve verimden memnun olduğunu ifade ederek, yaklaşık 60 ton pamuk hasat etmeyi hedeflediğini kaydetti.
Birinci çapalama: Pamuk fidelerinin 2-3 yapraklı olduğu dönemde yapılır. İlk çapalama genellikle elle yapılır. Bazı durumlarda birinci çapalama ile birlikte seyreltme de yapılır. İkinci çapalama: Birinci çapalamadan 2-3 hafta sonra ve daha derin olarak yapılır.
Ege Bölgesi: Bölgede en fazla pamuk üretilen şehir Aydın'dır. Ayrıca Manisa, İzmir ve çevre illerde de yetiştiricilik yapılır. Marmara Bölgesi: Marmara Bölgesi'ndeki üretim daha çok güney kesimlerde gerçekleşir. Bursa, Balıkesir ve Çanakkale pamuk üretimi yapılan şehirler arasında yer alır.
Ekimden yaklaşık 140 gün sonra veya kozalar oluştuktan 45 gün sonra, tüm meyve dalı üzerinde bulunan pamuk kozaları açar ve kurumaya başlar. Bu dönemde (yaz sonlarında) birçok çiftçi, pamuğun kurumasını kolaylaştırmak için sulamayı durdurur (ya da sadece iki haftada bir hafif sulama yapar).
Yetersiz azot yetersiz pamuk demek
Bu yüzden de mutlaka diğer formların nitrata çevrilerek verilmesi gerekiyor. Azot, bitkide yeşil aksamı arttırırken dal ve kök gelişimine de fayda sağlıyor. Azot noksanlığında ise bitkide gelişim yavaşlıyor ve önce yaşlı, daha sonra da diğer yapraklar sararıyor.
Potasyum - Elyaf kalitesini ve kuvvetini iyileştirir ve pamuğun erken olgunlaşmasına neden olur.
Daha yüksek verim ve kalite imkanı sunan ''Sezener 76'' ve ''Naz 07'' isimli yerli pamuk tohumları 2 günde tükendi. 1934 yılında kurulan Enstitüde 1959'dan bu yana tohum ıslah çalışmaları yürütülüyor. Merkezde bugüne kadar 37 pamuk çeşidi çiftçilerin kullanımına sunuldu.
Dekar başına 450-500 kilogram ürün alınıyor
Dekar başına daha hasadın başı olmasına rağmen 450-500 kilogram gibi verimler alınmaktadır. Geçen sene kiloda 80 kuruş olan pamuk primlerinin Tarım ve Orman Bakanımızca 110 kuruşa artırılmasıyla özellikle Şanlıurfa bölgesinde pamuk ekimi inanılmaz arttı.
Kütlü pamuk için geçen yılki kararnamede kilo başına 1 lira 10 kuruş destekleme primi açıklandı, geçen Aralık ayı başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pamuk primini 1 lira 60 kuruşa çıkardıklarını açıkladı. Bu yıl da 1 lira 60 kuruş olarak devam edecek.
Pamuk her yıl mı ekilir? Evet. Domates, biber ve diğer bitkiler gibi, pamukta çok yıllık bir bitki olmasına rağmen, tek yıllık olarak yetiştirilir.
Hasat edildikten sonra pamuğun tarlada kalan bitkisinin sapını da biyokütle enerji tesisinde yakıp elektrik enerjisi ürettiklerini anlatan Milli, "Aldığımız kütlü pamuğun burada elyafı iplik sanayisine, çiğidi yağ sanayisine, atığı elektriğe ayrılıyor.
Dilimizde Pamuk çiçeği, Gül hatmi ve Ova saracağı adları ile bilinmektedir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
İçeriğinde bulunan kükürt sayesinde, azotun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlayarak bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini destekler. Bunlara ilave olarak; Bitki stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanımını arttırır.
Pamukta üst gübreleme yani azot içerikli olan amonyum sülfat gübresi ( Şeker Gübresi ), üre gübresi, amonyum nitrat gübresi gibi gübreler ne zaman uygulanır.
KALSİYUM, fosforlu gübrelerle karıştırılırken ön deneme yapılmalıdır. Uygulama, sulamadan önce yapılmalı veya uygulama yapıldıktan sonra su verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri