İçeriğindeki yüksek protein, yağ ve vitaminler (A, D, E) nedeniyle büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta et ve süt verimini artırır. Bu nedenle süt ve besi hayvancılığının vazgeçilmez bir yem kaynağıdır.
Pamuk Küspesi, inek ve çiftlik hayvanları beslenmesinde kullanılmak üzere yem hammaddesi olarak Kullanılmaktadır.
İçeriğinde hayvan sağlığı ve verimine zararlı unsurlar da taşıyan pamuk tohumu küspesinin sığırlar için hazırlanan kesif yem karışımlarında en fazla %25 oranında yer alması veya 100 kg canlı ağırlık için günde en fazla 600 gr verilmesi önerilmektedir. Ancak, gebe sığırlara bu oranların altında verilmesi daha uygundur.
Pamuk çekirdeği dışındaki kozanın çekirdekten ayıklanmasından sonra ayrıca preslenmesi sonucu oluşan küspe çeşididir. Yüksek ısıda imal edilmesinden dolayı zararlı mikroorganizmalar ve toksik maddeler ortadan kaldırılmış olur.
Ancak hayvan beslemede genellikle kullanılanküspe çeşitleri;soya küspesi, ayçiçeği küspesi, pamuk tohumu küspesi, keten tohumu küspesi, yer fıstığı küspesi, susam küspesi, fındık küspesi, kanola küspesi, haşhaş küspesive şeker pancarı küspesidir. Her küspe her hayvana verilmez.
İlgili 38 soru bulundu
Kuru ve yaş olarak hayvanların tüketimine sunulan şeker sanayi yan ürünü olan pancar posası, enerjisi yüksek, besi sığırlarında yaygın olarak kullanılan bir yem kaynağıdır (Park et al., 2001; Tıknazoğlu, 2005).
Kuru pancar küspesi besi sığırlarına hem kuru hem de ıslatılarak verilebilir. Islatılarak ve- rilecekse kuru küspe 5-6 misli su ile bir gün ön- ceden ıslatılır. Kuru küspe hayvanın ağırlığına göre günde 1-3 kg verilebilir.
Pamuk tohumu küspesi, pamuğun üzerindeki elyafın alınması sonucunda geriye kalan kısmın yağının çıkarılmasının ardından kalan kısımdır. Pamuk çekirdeği dışındaki kozanın çekirdekten ayıklanması ve preslenmesi neticesinde oluşur.
LYDIA: Yeni yüksek elyaf kaliteli pamuk tohumu çeşidi; PROGEN Tohum, yüksek verimli çeşit ıslahı yanında elyaf kalite değerleri yüksek pamuk çeşitlerinin ıslahı konusunda da yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor.
Şeker pancarı küspesi doğru bir şekilde depolanmamış ve hayvanlara verilmişse şiddetli ishale neden olabilmektedir. ishal sonucunda hayvanda halsizlik oluşur. Hayvanların bağırsaklarında iltihaplanmalara neden olur. Genç hayvanlarda özellikle danalarda eklem iltihaplanması neden olabilmektedir.
Çiftçilerimizin "küspe" diye adlandırdığı, kuru ve yaş olarak hayvanların tüketimine sunulan şeker sanayi yan ürünü olan pancar posası enerjisi yüksek süt ve besi sığırla- rında yaygın olarak kullan hayvanların severek tükettiği sindirim derecesi yüksek ucuz bir yem kaynağıdır.
İyi kalitede kuru yonca, kuru ot, silaj beslemede önemlidir. Mısır silajı ile beslenen düvelerin kalsiyum ve fosfor ihtiyaçları ayrıca karşılanmalıdır. Gebe ineğe ve düveye ilk aylarda özel bir bakım gerekmemektedir.
genelde büyükbaş hayvanlara yedirilir, besleyicidir. lakin bunu yiyen hayvanın sütü de bir garip kokar.
%31 protein ayçiçeği küspesi, dönüşümlü yemlerin oranlarının %20'ye eriştiğinde üre gibi uygun olduğu ve yüzde 11'e kadar keten tohumu yedirildiğinde uygun olduğu tespit edilmiştir.
Küspe, diğer bir adıyla yaş pancar posası şeker pancarı yan ürünüdür. Hayvan yemi olarak kullanılır. Yaklaşık %1-3 şeker içerir. 1 ton pancar dan ortalama 300 kg küspe yan ürünü çıkar.
Dönümde 500 kilogram civarında üretim
Çiftçilerimiz dönüm başına 500 kilogramın civarında üretim elde ediyorlar" dedi. Pamuk üreticisi Cuma Toraman ise yaklaşık 120 dönüm alanda pamuk hasadı yaptığını ve verimden memnun olduğunu ifade ederek, yaklaşık 60 ton pamuk hasat etmeyi hedeflediğini kaydetti.
Kozası orta büyüklüktedir ve koza açımı kuvvetlidir. 1 kg'da yaklaşık 12.000 adet tohum bulunur.
Pamuk Kaç Ayda Yetişir? Ortalama 110 gün ile 150 gün içerisinde yetişen pamuk, mibzer yardımı ile sıra arası 60-80 cm sıra üzeri 4-7 cm mesafeye ekilir. Ortalama 3 ila 6 kg çeşide ve tarla koşullarına göre tohum kullanılır. Dekar başına 5-6 kg pamuk tohumu yeterlidir.
Ayçiçeği tohumu küspesi, ülkemizde yaygın olarak; Devamlı Pres Yöntemi (ekspeller yöntemi) ve Solvent Ekstraksiyon yöntemiyle bütün ayçiçeği tohumlarından yağın çıkarılmasından sonra geriye kalan ürünün (posanın) öğütülmesiyle elde edilmektedir.
Otçul bir hayvan olan tavuk, ottan yeterli besini alamaz ve bunun için ayrıca tahılla da beslenirler. Tavuk yeminin %50'den fazlasını arpa, buğday, mısır gibi dane yemler, geri kalan kısmını ise soya küspesi, pamuk tohumu küspesi, yonca unu, balık unu, et-kemik unları gibi proteinli besin maddeleri oluşturur.
Belin çukurlaşması, topal yürüyüş, tüy bozuklukları ilk ortaya çıkan bakır eksikliği (enzootik ataksi) görülmemesi için gebeliğin özellikle son döneminde koyunlara şeker pancarı posası verilmemelidir.
Özellikle, insan tüketimi için yetiştirilen hayvanları beslemek için kullanılan soya, kanatlı, sığır ve domuzlar için üretilen dünyadaki tüm fabrika yemlerinde en sık kullanılan protein kaynağıdır.
TAVUKLARIN BESLENMESİ : Tavuk yemlerinde çok miktarda melas kullanılır. Tavuk lâpalarma % 2,5 miktarında melas katılmaktadır. Melas yumurta veriminin artmasına yardım ettiği gibi, tavuğun derisine ve etine sarı bir renk de kazandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri