Pamuk meyvesine Koza denir. Çiçek döllendikte sonra koza gelişmeye başlar ve 24 gün sonra gelişmesini tamamlar. 30-40 gün sonra da lifler oluşur. Tomurcukların görünmesinden 75-85 gün sonra lifler olgunlaşır.
Ebegümecigiller familyasına ait tropik ve çok yıllık bir bitki olan pamuk, çeşidine göre 80-120 cm boylarına ulaşabilir. Çalı görünümünde ve dik yapıda olan bu kazık köklü bitkinin kökü toprak altında 180 cm'ye kadar uzar. Çok yıllık olmasına rağmen pamuğun tek yıllık tarımı da yapılır.
Pamuk (cotton), (Gossypium hirsitum) ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türü. Pamuk bitkisi kök, sap, yaprak, çiçek ve tohumdan oluşmaktadır. Tür ve varyetesine göre 60-120 cm, ağaç halinde olanlar ise 5-6 m. boylanabilir.
Emtia ekonomide ticari faaliyetlerin konusu olan maden (altın, gümüş, platin), tarım ürünleri (pamuk, tahıl, kahve) veya enerji kaynakları (petrol, doğalgaz), hayvancılık ürünleri (sığır, domuz) vb. malların bütününe verilen isim.
İlgili 19 soru bulundu
Tohum, çiçek, yaprak, sap ve kökten oluşur. Pamuğun gövdesi çok tüylü olmakla beraber bolca dalları ve uzun saplı yaprakları bulunmaktadır. Pamuk esas olarak bitki yapısı için çok önemli olan çözünmeyen bir organik bileşik olan selülozdan oluşur ve yumuşak ve kabarık bir malzemedir.
Üretilen pamuktan iplik, dokuma, boyama; havlu, iç çamaşır, temizlik bezi üretimi gibi konularda üretim yapan büyük ölçekli tesislerimiz mevcuttur.
Pamuk ve organik pamuk arasındaki farklar şunlardır: Tarım yöntemi: Pamuk, geleneksel tarım yöntemleri kullanılarak yetiştirilirken, organik pamuk, kimyasal gübreler, pestisitler ve herbisitler gibi sentetik tarım kimyasallarının kullanımını yasaklayan organik tarım yöntemleri kullanılarak yetiştirilir.
Pamuk bitkisi kök, sap, yaprak, çiçek ve tohumdan oluşmaktadır.
En çok pamuk yetiştirilen bölgeler
Türkiye'de pamuk üretimi konusunda Şanlıurfa, Aydın ve Hatay öne çıkıyor. - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok Şanlıurfa'da yetişiyor. Tabii çevre illerde de yetiştirildiğini söylemek mümkün. - Ege Bölgesi'nde özellikle Aydın'da çok fazla yetiştiriliyor.
Değişik iklim ve toprak koşullarına göre pamuk bitkisinin su ihtiyacı 400-600 mm kadardır.Pamuk üretim bölgelerinde yıllık yağış miktarı yetersiz olduğundan iyi bir gelişme için gereken su miktarı sulama yolu ile verilmelidir.Sulama zamanı ve verilecek su miktarı bitkinin su isteği belirtilerine ve topraktaki nem ...
Pamuk yutmak; yetersiz beslenme ve bağırsak tıkanması gibi pek çok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor, hatta ölümlere bile yol açabiliyor. Zayıflamak isterken sağlığınızdan olmak istemiyorsanız bu yöntemden kesinlikle uzak durun.
Pamuk bitkisi, nemli ve sıcak bölgelerde yetişir ve uygun hava sıcaklığı 21 – 37 derece olmalıdır. Yüksek sıcaklıklarda bölgedeki nem seviyesine göre pamuk bitkisi 43 derece sıcaklığa kadar zarar görmeden dayanabilir. Pamuğun olgunlaşma döneminde ve hasat zamanında sık yağış alması da verim için önemlidir.
Çin, dünyanın en büyük pamuk üreticisi ve önemli bir pamuk tüketicisidir. Çin dünyanın en büyük pamuk üreten ülkesidir.
Dünyadaki pamuk türleri şimdiye kadar bir çok araştırmacı tarafından türlü şekillerde sınıflandırılmış, 6' dan 54' e kadar değişen türlere ayrılmıştır. Bu türler dünyanın ayrı bölgelerinde görülür.
Pamuk en fazla nerede yetişir diyenler için öncelikle Ege Bölgesi'nden bahsedelim. Bu verimli topraklarda tonlarca pamuk yetişmektedir. Özellikle de Aydın, pamuk yetiştiriciliği konusunda çok başarılıdır. Manisa ilimiz de pamuk yetiştirme alanlarıyla dikkat çeker.
Çim (Lolium), buğdaygiller familyasından tek ya da çok yıllık çimen oluşturan bitki cinsi.
— Pamuk tarımı Akdeniz Bölgesinde Adana, İçel, Hatay, Kahra manmaraş ve Antalya illeri ile Ege Bölgesinde Aydın, Manisa, İzmir, kısmende Denizli ve Muğla illeri halkının en önemli ge çim kaynaklarından birini oluşturmaktadır.
Doğal bir lif olarak geçen pamuk kumaş hafifçe ve gevşekçe örülmüş ince yapılı kumaşlardır. Pek çok alanda kullanılabilen ve doğal olan pamuklu kumaşlar diğer kumaşlar gibi ağır yapıda değildirler ve bakımları pratiktir. Kolay kolay kırışmayan bu kumaşlar tekstil alanında en çok kullanılan kumaş türüdür.
Doğal bir lif olan pamuk en sağlıklı kumaşlar arasında yer almaktadır. Yenilenebilir ve parçalanabilir olan pamuklu kumaş hem dayanıklı hem de rahat bir özelliğe sahiptir. Sıcak iklimlerde pamuklu kumaşlar daha fazla kullanılmaktadır. Çünkü pamuklu kumaşlar daha serin tutar.
Organik pamuk üretiminde ise kimyasal madde kullanımı yasak olduğundan, organik pamuktan üretilmiş giysilerin alerji ve hastalığa neden olma olasılığı çok düşüktür. Bu nedenle son yıllarda önemli markalar, özellikle bebek ve çocuk ürünlerinde organik pamuğu tercih etmektedir.
Pamuk alanlarındaki ana zararlı, hastalık ve yabancı otlar bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Örneğin Akdeniz Bölgesi'nde Pamuk yaprakbiti, Yeşilkurt, Beyazsinek ana zararlı durumunda iken, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde Kırmızıörümcekler ve Tütün thripsi ana zararlı durumundadır.
Pamuk sektörü, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde oldukça önemli bir yere sahip olup, katma değeri oldukça yüksektir. Pamuk sektörünün Di- yarbakır ve Şanlıurfa illerinde gelişiminin sağlanması, bölgede tarıma da- yalı sanayinin gelişebilmesi için büyük önem taşımaktadır.
Pamuk hasatı ülkemizde genellikle 2-3 kez ve elle toplanarak yapılır. Birinci elde toplanan pamuk iyi kalite özelliklerine sahiptir. Son yıllarda makina ile hasata da rastlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri