Düzenli bir şekilde kitap okumak kişinin empati yeteneğinin artmasını sağlamaktadır. Düzenli kitap okuyan kişiler daha fazla kelime kullanırlar çünkü kelime dağarcıkları gelişir. Düzenli kitap okuyan kişilerin stresleri azalır ve rahatlarlar. Düzenli kitap okuyan kişiler geceleri daha rahat ve dingin uyurlar.
Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucu, düzenli olarak kitap okuyan insanların beyinleri yeni nöronların oluşmasına katkı sağladığını öğrenmişlerdir. Ne kadar çok ve düzenli olarak kitap okursanız o kadar zeki ve eşsiz bir birey olarak kendinizi hayata hazırlarsınız.
Sonuç olarak, çok kitap okumak zekayı geliştirir ve bu süreçte anlamaya, anlatmaya, analiz etmeye, nöron bağlantılarını arttırmaya, hafıza güçlendirmeye, hayal gücü ve yaratıcılığı geliştirmeye yardımcı olacak bilişsel yetenekler üzerinde olumlu etkiler yaratır.
Bu sebeple daha makul başlangıçlar yapmak, kazanmak istediğimiz alışkanlığın kalıcılığı açısından çok önemli. Ben kitap okuma alışkanlığı için başlangıç süresini 20 dk olarak öneriyorum. Ne olursa olsun, bayram-seyran, ölüm-kalım demeden asla aksatmadan günlük 20 dk kitap okumak, ideal bir başlangıç oluşturacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Düzenli bir şekilde kitap okumak kişinin empati yeteneğinin artmasını sağlamaktadır. Düzenli kitap okuyan kişiler daha fazla kelime kullanırlar çünkü kelime dağarcıkları gelişir. Düzenli kitap okuyan kişilerin stresleri azalır ve rahatlarlar. Düzenli kitap okuyan kişiler geceleri daha rahat ve dingin uyurlar.
İnternette geçirdiğimiz zamanı azaltarak günlük rutinimiz de kitap okumaya yer ayırmak gerekiyor. İşte düzenli kitap okumanın bilimsel olarak kanıtlanmış 5 faydası… Kitap okumak, ifade ve iletişim becerilerini geliştirme, özgüven kazandırma, stresi azaltma gibi sayısız fayda sağlıyor.
Bibliyofil Yunanca kitapsever demektir. Ali Püsküllüoğlu'nun Türkçe Sözlük'ünde bibliyofil için kitap dostu, kitaplara düşkün kimse denmiştir.
Bolca okuma yapmalısınız çünkü okumak zihni esnekleştirir, esnek bir zihin de unutkanlığı önler. Uzmanlar kitap okuma alışkanlığı olan kişilerin zihinlerinin çokça uyarıldığını ifade ediyor. Ayrıca zihinsel olarak uyarılmanın ileride alzheimer riskini azalttığı da birçok uzman tarafından belirtiliyor.
Yapılan birçok araştırma, düzenli kitap okuyanın daha fazla fikir sahibi olduğunu, okumanın fikirlerimizi değiştirdiğini gösteriyor. 2013 yılında yürütülen bir çalışmada araştırmacılar, roman okumanın beyin üzerindeki etkisini ölçmek için fonksiyonel MRI taramaları kullandılar.
Kelimelerin okunması, vurgular ve nefes kontrolü ile diksiyonu zamanla düzeltebilirsiniz. Zamanınızın çok kısa bir anını sesli kitap okumaya ayırarak diksiyonunuzu düzeltebilir, daha akıcı ve doğru konuşabilirsiniz. Nefes kontrolü de sağlanacağı için sesli kitap okumak diksiyon geliştirmek için önemlidir.
Okumak bizi bilgilendirir, geliştirir, aydınlatır. Okumak bize yeni ufuklar açar, yeni fikirler verir, yeni bakış açıları kazandırır. Okumak bizi daha iyi, daha etkili bir insan yapar. Çok okumalıyız, başka çaremiz yok.
7 bölgede, 14 ilde, toplam 1542 kişiyle yapılan görüşmelerden elde edilen veriler, Türkiye'nin okur profilini ortaya çıkardı. İşte sonuçlar... - Yüzde 68 'kitap okuyorum' dedi. Ancak bu insanların sadece 5'te 1'i "sıklıkla" okuduğunu söyledi.
Yukarıda anlattığımız gibi, bilgisayar kullanımına bağlı gözlerimizde kalıcı bir zarar oluşması mümkün değildir. Aynı şekilde kitap okumak, yazı yazmak, ders çalışmak erişkinde gözü etkilemez. Ortaya çıkan tek problem gözün kuruyarak yorulması, yanma ve batmasıdır.
En verimli kitap okuma saatleri sabah ve gece uyumadan önceki zaman dilimidir. Sabah kitap okumak yeni bir güne pozitif başlamanıza, gece yatmadan önce okuduğunuz kitap ise kafanızı boşaltmanıza ve rahat bir şekilde uyumanıza yardımcı olur.
Kitap okumak stres oranını azaltarak beyni rahatlatır fazla okunduğunda ise beyni yorma ihtimali vardır. Bunun yanı sıra gözünüzü de yorabilir.
Akademik ya da popüler bilim türündeki kitaplar ağırlıktaysa ve bazı konuları o anda anlamadıysanız, kendinizin üstüne aşırı yüklenme ve özgüvensizlik gibi şeyler yaşanabilir, bu da vakit kaybına sebebiyet verir. Dengeli bir kitap türü sepetinden, her gün saatlerce okusanız da bir şey olmaz.
Bu sayede yeknesak bir anlatımdan uzaklaşarak, akıcı ve güzel bir hitabete kavuşabilirsiniz. Özellikle sesli kitap okumak diksiyon eğitimi alan kişilere sıklıkla tavsiye edilmektedir. Günde 2-3 sayfa sesli kitap okuyarak hitabetinizi geliştirebilirsiniz.
1) Kitap okuyan bir kişi fiziksel iş yapmış olmaz; kuvvet uygulanmamıştır.
Aldığı hızlı okuma ve algılama teknikleri eğitimi sonrası dakikada 11 bin 725 kelime okuyarak Amerikalı Mariel Aragon'un 6 bin olan rekorunu, ikiye katlayıp dünyanın en hızlı okuyan insanı olmayı başaran Tarık Yiğit, 16 yılda 5 bin kitap okudu.
Bibliomania hastaları okumadığı kitaplar ile ilgili herhangi bir şey hissetmezken, tsundoku hastalarında yoğun suçluluk duyguları vardır. Bibliomaniada kişi aldığı kitapları başkalarına göstermekten keyif alır ve sosyal medyada sık sık paylaşır.
Stres ve depresyona elveda
Yapılan bir araştırmaya göre, stresi azaltan en etkili yol kitap okumak! Kişisel gelişim kitaplarının ise depresyondaki insanlar için faydalı olduğu, yine araştırmalarla kanıtlanmış. Aynı zamanda, ruhun doyuma ulaşmasına da yardımcı bir araç.
Günde 50 sayfa kitap okumak, seni okuduğun süre boyunca kötü düşüncelerinden, kaygılarından arındıracak. Yapman gereken sıkıcı işlere, sinirini bozan tartışmalara ara ver ve onları unutmak için kitabına sarıl!
Pek çok uzmanın da her daim önerdiği kitap okumak, genel olarak insan gelişimi noktasında büyük bir potansiyele sahiptir. - Hayata farklı açıdan bakılmasına olanak tanır. - Düşünceleri olgunlaştırır. - Stresi azaltmada yardımcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri