Tohumlarının yer aldığı pamuk çekirdeklerinin öğütülmesi sonucu elde edilen yağ, bitkisel bir yağdır. Peki, pamuk yağı yenir mi? Koyu kahverengiye yakın kırmızı bir renge sahip olan pamuk yağı yenilebilir ve özellikle de yanma derecesinin yüksek olması nedeniyle kızartmalarda kullanılır.
pamuk yağı farklı pamuk tohumlarından oluşan pamuk çekirdeklerinin öğütülüp sıkıştırılmasıyla oluşan bitkisel bir yağ çeşididir.koyu kahverengiye çalan kırmızımsı bir rengi olan pamuk yağının diğer birçok yağ çeşidine göre raf ömrü daha uzundur.
Pamuk yağı; Omega 6- 9 yağ asitleri açısından zengindir. Pamuk yağı; pamuk bitkisinin tohumlarından elde edilmektedir. Pamuk yağı, çoğu zaman pişirme amaçlı şekilde kullanılmaktadır. Bununla beraber kızartma yağlarına nazaran daha hafif bir tadı vardır.
Pamuk yağının rafine edilmiş şekli genellikle yemeklerde bitkisel yağ olarak kullanılır. Özellikle ısıya dayanıklılığı yüksek olduğu için kızartma yağı olarak kullanıldığında yiyeceklerin daha çıtır olmasını sağlar. Bazı kek ve hamur işlerinde pamuk yağı kullanılabilir.
Pamuk tohumu yağı yemek pişirmede sıkça kullanılır ve ayrıca bazı cilt rahatsızlıkları için de doğal bir yağ olarak kullanılmaktadır. Zeytinyağı gibi pamuk tohumu yağı da LDL'yi (“kötü” kolesterol) düşürmeye ve HDL'yi (“iyi” kolesterol) artırmaya yardımcı olabilecek çoklu doymamış yağ bakımından yüksektir.
İlgili 29 soru bulundu
Yüksek oranda antioksidan içeriğine sahip olan besin, besleyici özelliği ile dikkat çeker. Hidrojenasyona ihtiyaç duyulmadan üretilen pamuk yağı özellikleri sayesinde diğer yağlara oranla daha düşük oranda kolesterol ve trans yağ içerir. 100 gramı yaklaşık 882 kalori olan yağ, kalsiyum, sodyum ve potasyum içerir.
Pamuk yağının özelliği; diğer yağların ateşte acı ve yanık bir koku verirken, pamuk yağında bu acımsı ve yanık yağ kokusu bulunmamasıdır. Ayrıca Mersin Tantunisi içerisinde pamuk yağı donma yapmamaktadır.
Krema ve kek yapımında tercih edilen yağ olarak bilinmektedir. Hamur işlerinde, kıvam arttırıcı özelliğe sahiptir. Bu yüzden hamur işlerinde de tercih edilmektedir. Margarin üretimi, ekmek yapımı, cips kızartma aşaması, tekstil, kadın pedi, çocuk bezi ve kozmetik sektöründe makyaj malzemlerin de yer almaktadır.
Pamuk Yağı Soğuk Sıkım 5 lt Fiyatı 777,20 TL.
Ülkemizde başta Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgesi olmak üzere pamuk bitkisi, Ege ve Antalya bölgelerinde yaygın bir şekilde yetiştirilir. Bu bitkinin tohumlarında bulunan pamuk çekirdekleri öğütülerek pamuk yağı olarak adlandırılan bitkisel bir yağ elde edilir.
Doymamış yağ asidi içeren yağlar oda sıcaklığında sıvıdır. Pamuk yağı, soya yağı, mısır yağı, ayçiçek yağı gibi bitkisel tohum yağları doymamış yağ asidi içerir.
Doymuş yağlar (tereyağı, içyağı, kuyrukyağı, margarinler), doymamış yağlar (zeytinyağı, ayçiçeği, mısırözü, pamuk yağları, balıkyağı) ve trans yağlar.
- Pamuk yağı bağırsakları yumuşatarak sindirim sistemi hareketlerini düzenler ve kabızlık sorununu giderir. - İçindeki vitaminler sayesinde cildi ve saçları besleyerek onlara sağlık kazandırır. - Ateş düşürücü bir etkisi vardır. - Adet kanamalarının daha düzenli olmasını sağlar.
Tantuni Tarifinin Püf Noktası
Pişirme sırasında saca arada bir eklenen su ya da et suyunun amacı, sacın sıcaklığını kontrol etmek ve tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlamaktır.
Tantuni hem Mersin hem de Antakya'da meşhur bir yiyecektir. Bu iki şehrinde birbirinden farklı pişirme ve sunma tekniği vardır. Mersin Tantunisi daha ince doğranmış kuşbaşı etten yapılırken Antakya Tantunisi ise satır kıymasından yapılmaktadır. Yapılması oldukça pratik olup, evde de yapılabilir.
Pamuk Yağı Soğuk Sıkım 1 lt Fiyatı 170,98 TL.
Pamukyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, soya yağı, fındık yağı gibi farklı bitkisel yağlar ilave edilerek “zeytinyağı” adı altında piyasaya sürülüyor.
Palm Palmiye Yağı Toz Formda 20 kg Fiyatı 2.096,43 TL.
Kimi uzmanlar ise yüksek ısıya maruz kalmış palm yağının, kalp krizine davet çıkardığını ve yüksek tansiyona neden olduğunu belirtmiştir. Fakat yapılan çalışmalar sonucunda, şu an için sadece hayvanlar üzerinde kanserojen etki bıraktığını ifade etmişlerdir.
Mısırözü yağının tüm yemek ve tarifler için ölçülü tüketilmesi önerilmektedir. Her besinin fazla tüketimi kalp ve damar sağlığını etkileyeceği için; mısırözü yağının da aşırı tüketilmesi sağlık sorunlarına neden olabilir. Çok fazla olmayacak şekilde günlük tüketime uygun miktarda mısırözü yağı kullanabilirsiniz.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen. Ayrıca ekstra virgin tipi zeytinyağı tam olarak katkısız olduğu için içerisindeki antioksidan seviyesi oldukça yüksektir.
Fındık yağı; %10 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %82 oranında tekli doymamış yağ asidi ve %8 oranında doymuş yağ içermektedir. Fındık yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Bütün yağlar arasında en hafifidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri