KALSİYUM, fosforlu gübrelerle karıştırılırken ön deneme yapılmalıdır. Uygulama, sulamadan önce yapılmalı veya uygulama yapıldıktan sonra su verilmelidir.
Kalsiyum bitkiler için gerekli olan önemli bir besin elementidir, olmadan bitkiler büyüyemez. Meyve ve yapraklara sağlanan yeterli miktarda kalsiyum düzgün bitki gelişimi ve ürün büyümesi, hasat ile depolanma esnalarında oluşabilecek Ca noksanlığından kaynaklanan bozuklukları gidermek için gereklidir.
İgsaş'ın paylaştığı bilgilere göre, kalsiyum nitrat gübresi, damlama, yağmurlama ve mini sprink gibi en verimli sulama sistemleri ile entegre bir şekilde kullanılabiliyor. Kullanım miktarı ise iklime, toprağın besin değerine, cinsine, hava sıcaklığına, ekime, verime ve sulama sistemine göre değişiklik gösterebiliyor.
Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ekilmesiyle birim alandan daha yüksek verim alınıyor. Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ve yeterli kök alanı sağlamak amacıyla birbirine çapraz ekilmesiyle birim alandan alınan verim yaklaşık yüzde 25 artıyor ...
Pamuk kozalarının oluştuğu dönemde potasyum takviyesine ihtiyaç vardır ve yapraktan gübreleme yapılır. Yapraktan gübreleme ile kozaların büyümesi ve olgunlaşması desteklenmiş olur. Pamuğun ideal boy uzunluğuna erişmesi için azot içeren besleme gübreleri ile gelişimi desteklenmelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Genel bir kural olarak, pamuk bitkisi Azot'u (N), Fosfor (P) ve Potasyum'a (K) kıyasla iki kat fazla tüketir. Sonuç olarak, toprak analizi yapmak mümkün değilse, bir N-P-K 20-10-10 gübreleme yapmak uygun olabilir.
Kalsiyum takviyeleri yemek yerken ya da yemekten sonra tok karnına kullanılabilir. Sindirim enzimleri kalsiyumun sindirilmesine destek olacaktır. Kalsiyum takviyeleri genellikle kapsül ve tablet formda olduğu için su ile tüketilmesi tavsiye edilir.
Uygulama, sulamadan önce yapılmalı veya uygulama yapıldıktan sonra su verilmelidir. NOT: KALSİYUM, tek başına uygulanmalıdır. Yapraktan uygulama dozları 10-15 gün ara ile, damla sulama dozları ise haftalık olarak uygulanır.
Kalsiyum tabletlerini günlük dozu ikiye bölerek kullanmanızda fayda var. Yemek aralarında almaya çalışırsanız daha iyi olur.
Kalsiyum varlığını sağlamak için kök sistemini uyarmalı, canlılığı ayarlamalı, iyi gübreleme ve kontrollü sulama yapmalıyız. Azot (N), potasyum (K) ve magnezyum (Mg) fazlası, bu elementler kalsiyum antagonistleri olduğundan kalsiyum emilimini bozar.
Kalsiyum Nitrat Gübresi:
İyi kalsiyum ve azot kaynağıdır. Suda çözünür. Gübre ve hastalık tedavisi olarak kullanılabilir. Yapraktan ve üst gübre olarak kullanılabilir.
Kalsiyum eksikliğini gidermek için düzenli olarak gerekirse her sulamada Kalsiyum Nitrat gübresi uygulaması gerekir veya meyve üzerine 3–4 kez kalsiyum püskürtmek etkili olmaktadır.
Kalsiyumun faydaları nelerdir? Kemik ve dişin yapısına katılarak kemik ve diş sağlığının korunmasında görev alır. Kemik erimesini ve kanser türlerinin oluşumunu engeller. Omurga kemiklerini güçlendirir ve duruşun düzgün olmasını sağlar.
Kalsiyumun kemik ve diş gelişimi dışında, kan pıhtılaşmasını sağlamak, eklemleri yapılandırmak, kas kasılmasını sağlamak, kalp atışlarını düzenlemek ve sinir sisteminin onarılmasına yardımcı olmak gibi oldukça önemli diğer görevleri de mevcuttur.
Dereotu, fesleğen, kekik, haşhaş, nane, kereviz tohumu, adaçayı, maydanoz, biberiye kalsiyum için iyi seçeneklerdendir. Turp, lahana, kuşkonmaz, karahindiba, brokoli, enginar kalsiyum ve antioksidan deposudur.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Kışlık gübre denilen fosforlu ve potasyumlu gübrelerin verilme zamanı da Ekim-Kasım aylarıdır. Genellikle 3 yılda bir verilen fosforlu gübrelerde, ocakların çevresinde dal iz düşümüne ( dalların altına) gelecek şekilde 10-15 cm derinlikte açılacak 20-30 çukura atılarak kullanılır.
Bitkilerin kalsiyum ihtiyacını karşılamanın yolu, toprak yapısında bulunan minerallerin köklerden emilerek yapraklara ve meyve çiçeklerine ulaşmasını sağlamaktır.
1-2 ampul Kalsiyum Glukonat, 5-10 dk'da i.v. %5 dextroz veya izotonik içinde infüzyon ile dakikada 5ml'yi geçmeyennbiz hızda verilir. Yeterli düzelme yoksa 2 ampul ayrıca verilebilir. Uygulama öncesi damar yolunun düzgün çalıştığından emin olunmalı, ekstravazasyon durumunda ciddi doku hasarı oluşturabilir.
Serum Kalsiyum testi için; damardan (ven) küçük bir miktar kan numunesi alınır. İdrar ile yapılan kalsiyum testi ile böbreklerin yeterli veya uygun miktarda kalsiyumu süzme eylemini gerçekleştirip gerçekleştiremediğini test ederken böbrek taşı şüphesi olan hastalarda da idrar kalsiyum düzeyi ölçümlenir.
Kalsiyumun normal değeri nedir? Yetişkinlerde kanda kalsiyum değeri 8,5- 10,3 mg/dL aralığında olmalıdır. Bu denge, kemiklerin günlük olarak yenilenmesi için gereklidir. Sağlıklı bir insanda, süt ürünlerinden yeterince zengin bir diyet genellikle yeterli miktarda kalsiyum sağlar.
İçeriğinde bulunan kükürt sayesinde, azotun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlayarak bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini destekler. Bunlara ilave olarak; Bitki stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanımını arttırır.
Bölgemizde yetiştirilen çeşitlerin orta bünyeli topraklarda ve normal iklim koşullarında 15-20 gün aralıklarla 4-5 kez sulanması uygundur.Bölgemizde en iyi sulama yöntemi yüzey sulama (karık usulü ) yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri