Zararlının beslenmesi sonucunda yaprakların üst yüzünde serpiştirilmiş sarı noktalar karakteristiktir. Daha sonra sarı noktalar yaprağa yeşil rengini veren klorofil maddesinin zarar görmesi nedeniyle kırmızı renge dönüşür.
Kırmızı örümcekler çıplak gözle zor görülecek kadar küçüktürler. Şekilleri yumurta veya armut biçimindedir. Çoğunun üst tarafı kabarıktır, bazılarının düzdür. Deride değişik şekil ve büyüklükte tüyler, kıllar ve dikenler vardır.
Bir sprey şişesine doldurduğunuz suya 15-20 damla nane yağı ekleyin. Karışımı tüm çatlaklara ve köşelere püskürtün. Nane yağının kokusu örümcekleri rahatsız eder. Okaliptus yağı ya da çay ağacı yağı da nane yağına alternatif mis kokulu -örümcekler için değil- doğal savunma malzemelerindendir.
3. Bitkinin bulunduğu ortam çok önemlidir, kırmızı örümcek, yaprak biti vs. haşereler serin havaları sevmezler. Ilık ve sıcak havalarda yaşayıp, ürerler.
Kırmızı örümcek, Tetranychidae familyasının küçük bir akarıdır. İçte ve dışta yaprak ve çiçek bitkilerine saldırır. Kırmızı örümcek olarak isimlendiren bu haşere için aslıda örümcek ismi biraz yanıltıcıdır, çünkü bu haşereler aslında akar-mayt sınıfında ele alınmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
APOLLO®, çeşitli bitkilerde kırmızı örümcek türlerine karşı kullanılan yumurta etkili bir akarisittir. Süspansiyon konsantre formülasyonundadır.
Kiraz, elma, armut, şeftali, vişne, erik, kayısı, badem ve diğer meyve ağaçlarında da zarar yaparlar. Kışın veya erken ilkbaharda ağaçların kök boğazı ve gövdelerindeki kavlamış olan kabuklar kaldırılarak, altındaki kışlayan kırmızı örümceklerin ölmesi sağlanmalıdır. Yere dökülen yapraklar bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
Kırmızı örümcek akar mite canlıları özelikle de tozlu ve pis ortamlarda bulunmayı daha çok severler. Bu yüzden kırmızı örümcekler evlerdeki halılarda, tozlu olan her türlü mobilyaların üzerlerinde ve diğer ev eşyaları içine kolaylıkla yerleşirler.
Örümcekler, sirke kokusundan hiç hoşlanmaz. Bir sprey şişesini sirkeli su ile doldurun ve evinize sıkın. Özellikle kapı ve pencere kenarlarına sıkarak örümceklerin içeri girmesini önleyebilirsiniz. Ancak bu kokunun eve yayılacağını da unutmamanız gerekir.
Ankara Tarım İl Müdürlüğü'nün hazırladığı Kırmızı Örümcekler (Akarlar) adlı belgeye göre, kullanılabilecek ilaçlar ve dozları şöyle belirtiliyor: Kükürt: 80 WP 400 gr (100 lt suya/ilaç) Phosomet: % 50 WP 120 gr. (100 lt suya/ilaç)
Doğal Düşmanları
Typhlodromus pyri (Scheuten)
Nane ve sirke gibi örümceklere karşı kullanacağınız diğer bir koku da limon kokusu. Rendelenmiş limon kabuklarını, örümceklerin daha çok görüldüğü süpürgelik, pencere eşiği veya kitap rafları gibi yerlere bırakabilirsiniz. Limon kokulu mobilya cilaları bile işe yarayacaktır!
Güçlü kokuları seviyorsanız, uçucu yağları en saf haliyle kullanabilirsiniz. Örümcekleri uzak tutmak için evinizin her köşesine birkaç damla serpin. Çay ağacı, lavanta, okaliptüs, nane ve limon otu bu amaç için kullanılabilecek en iyi kokulardır.
Kimyasal Mücadele
Kırmızı örümceklerin her yıl sorun olduğu çilek alanlarında, çiçek ve yeşil meyve döneminde (ilk olgun meyveler görülmeden önce) kırmızı örümcek görüldüğünde bir ilaçlama yapılır. Erken dönem uygulaması, kullanılan ilaçların meyvelerde kalıntı bırakmaması açısından daha güvenlidir.
Elazığ'ın Baskil ilçesinde Türkiye'de ve Avrupa'da nadir görülen ve zehirli bir tür olduğu bildirilen "Eresus kollari" türü örümcek görüldü. Arkadaşlarıyla doğa gezisine çıkan Umut Ağrıtmış, yerde kırmızı rengi ve sırtındaki siyah noktaları ile uğur böceğini andıran bir örümcek olduğunu fark etti.
Bakır atomları O2 ile birleştiğinde kanın mavimsi bir renk almasına neden olur. Örümcek, mürekkep balığı, ısta- koz ve ahtapotlar kanları mavi olan canlılara örnektir.
Örümceklerin vücudu su geçirmez kıllarla kaplı olduğu için ıslanmazlar ve bu nedenle suya batmazlar. Hatta çoğu suyun altında uzun süre canlı kalabilir.
Bu yüzden evlere Şahmeran resimleri asılır (K.10). - Bir evde örümcek olursa o eve bereket getirdiğine inanılır (K.45). - Bir evde örümcek ağı varsa o evin bereketi azalır (K.2, K.11). - Kuşlar yerlerde yiyecek aramaya başlarsa kıtlık olur (K.26). -Evde güvercin beslemenin ve bacalarda öten baykuşun bereketi ...
Örümceklerin hoşlanmadığı diğer uçucu yağlar arasında okaliptüs, sitronella, çay ağacı, lavanta, tarçın ve narenciye de bulunur.
Sanılanın aksine örümcekler, buna ciddi anlamda zorlanmadıkları sürece insan gibi iri hayvan türlerini ısırmayı tercih etmezler. O nedenle bir örümceğin size aşırı derece zarar vermesi çok düşük bir ihtimaldir.
Kullanılan Predatör Akarlar
Sera bitkilerinde zararlı olan, kırmızı örümcek türleri T. urticae ve T. cinnabarinus'dur. Bu türlerin biyolojik mücadelesinde kullanılan predatör akarlar ise, Phytoseiidae familyası türleridir.
Sirke, asetik asit içerir ve bunun temas anında örümceği yakıp öldürdüğü söylenir. Örümcekleri kaçırmak için, karanlık köşelere içi sirke dolu küçük tabaklar koyabilirsin. Sirkenin sırf kokusu bile örümcekleri kaçırmaya yetebilir.
Renkli türlerin çoğu inanılmaz derecede zehirlidir, örneğin Yeşil zıplayan örümcek palyaço örümceği olarak da bilinir (bilimsel adı Mopsus mormon Yeni Gine ve Avustralya'nın doğusunda bulunur.
Kimyasal mücadelede Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmış Acetamiprid, Chlorpyrifos ethyl ve Cypermethrin gibi ilaçlar kullanılır.
Sivrisinek, karasinek, hamam böceği, karınca, bit, pire, mayt (mite), akar, tahtakurusu, örümcek, kene, akrep gibi uçan ve yürüyen zararlılara karşı 3 aya kadar kalıcı öldürme ve uzaklaştırma (repellent) etkisine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri