Panhellenizm kavramı tüm Yunan kentlerinin Pers İmparatorluğu'nun saldırılarına ve tehlikelerine karşı ortak karşı koyuşunu ve mücadelesini aynı zamanda Perslerin despotça yönetimlerine karşı Hellen ortak değerlerinin ve ruhunun muhafaza edilmesini amaçlıyordu.
Pan-Helenizm yayılmacılığının (Megali İdea) hareket noktası, “Yunanistan dışında yaşayan Yunanlıları Anavatana katmak” denilebilir.
Helenizm ya da Olimpoizm, 1990'lardan bu yana ortaya çıkan, çeşitli şekillerde eski Yunan dini uygulamalarını canlandırmaya yönelik dini hareketleri ifade eder. Helen dini politeist din geleneği ve bir yoldur, On iki Olimposlu Yunan Tanrıları etrafında döner, eski Yunan değerleri ile erdemlerini kucaklar.
Eski Yunan kültürünün Doğu kültürü ile teması Helenizmi ortaya çıkardı. İki kültürün karşılaşarak içiçe geçmesi, bilim, sanat ve felsefede Helenizm olarak adlandırıldı. Doğu ve Batı kültürlerinin karşılıklı diyalog ve etkileşimleri Helenistik dönemi başlattı.
Kral İskender'in Yunan kültürünü beraberinde getirmesi ve bunu sistemli bir şekilde yerel kültüre entegre etmesiyle Helenizm ortaya çıkmıştır.
İlgili 35 soru bulundu
I. Mitridat Ktistes tarafından MÖ 291 yılında kurulmuştur. Krallık bölgede Roma Cumhuriyeti tarafından işgal edildiği MÖ 63 yılına kadar hüküm sürmüştür.
Helenizm Uygarlığı, Büyük İskender'in Asya seferine çıkmasının sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu nedenden ötürü Büyük İskender, Helenizm uygarlığının kurucusu olarak kabul görmektedir.
Helenistik (Helenizm) Felsefe
Kent devletinin sona erdiği M.Ö. 323 yılıyla Helenistik çağın son büyük imparatorluğunun Roma'nın bir parçası olduğu M.Ö. 30 yılı arasındaki dönemin felsefesine verilen addır. Bu dönemde yer alan dört büyük felsefe okulu sırasıyla, Akademi, Peripatetik okul, Epikürosçu ve Stoacı okuldur.
Milâttan önce 356'da Makedonya'daki Pella kasabasında doğdu. Asıl adı Alexandros'tur. Makedonyalı II. Filip ile (Philippos) Epiros Prensesi Olympias'ın oğludur. Özel hocalar tarafından yetiştirildi; bu arada Aristo'dan üç yıl süreyle dil, edebiyat, siyaset ve felsefe üzerine ders aldı.
Birinci Yunanistan Cumhuriyeti (Yunanca: Α'Ελληνική Δημοκρατία), Yunanların Osmanlı İmparatorluğu'na karşı başkaldırısı sırasında kurulan geçici cumhuriyettir. Kurulan bu cumhuriyet aynı zamanda Yunanların kurduğu ilk cumhuriyet olmakla birlikte daha sonra İstanbul Antlaşması ile yerini krallığa bırakacaktır.
biri olan Hellenistik Dönem, tarihçilerin görüş birliği ile Büyük İskender'in, arkasında devasa bir imparatorluk bırakarak MÖ. 323 yılında ölmesiyle başlamış, son Hellenistik krallık olan Ptolemaioslar yönetimindeki Mısır Devleti'nin, Roma İmparatorluğu tarafından MÖ. 30'de ilhak etmesiyle son bulmuştur.
Helenistik kelimesi Yunanca "Yunanları taklit eden" anlamındaki kelimeden gelmektedir. Helenizm, Yunan dilini, sanatını, kültürünü, siyasi fikirlerini, ve felsefesini Akdeniz'e ve Orta Doğu'ya tanıtmış ve yaymıştır.
Yunanlar ya da Helenler (Yunanca: Έλληνες, romanize: Éllines, Yunanca telaffuz: [ˈeĺἱnes]), Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.
Arkeolojide de genel olarak İÖ. 330 ile İÖ. 30 yılları arasındaki 300 yıllık süreç Hellenistik Dönem olarak tanımlanır.
Yunanistan'ın Helenistik dönemden önceki dönemi Klasik Yunanistan, sonraki dönem ise Roma Yunanistan'ı olarak bilinir. Antik Yunanca Hellas terimi, aslen, Helenistik kelimesinin türetildiği, Yunanistan'ın yaygın olarak tanınan adıydı.
Bu aşk onun adını tarih kitaplarına yazdırdı. Hatta kutsal kitapların sonuncusu olan Kuran'ı Kerim'de hikayesi bir ibret tablosu olarak insanlara anlatılan Zülkarneyn (çift boynuzlu) de bize göre büyük İskender'den başkası değildi.
Hz. Zülkarneyn'in Hz. İbrahim'in duasını aldığı ve onun döneminde yaşadığı belirtilmektedir. Asıl adı İskender olan bu zatın, bir peygamber olduğu inancı yaygındır.
Ancak Büyük İskender 32 yaşındayken hayatını kaybetmesiyle önce toprakları komutanları arasında bölüşüldü, ardından M.Ö 146 yılında Roma imparatorluğu tarafından tamamen yıkıldı.
Realizm düşüncesinin temeli olan bu düşünce Skolastiğin temel önermesidir. Buna göre bilgi, çeşitli önermeler ve çıkarsamalarla, tanrısal gerçeğin ortaya konulmasından ve yansıtılmasından, kanıtlanmasından başka bir şey değildir. Skolastik bu nedenle görelikçiliğe, öznelliğe ve kuşkuculuğa karşı savaşır.
Grek, Yunan kültürünü, Roman da Roma ya ait anlamında Roma'yı temsil eder. Bu iki akım Avrupa kıtasının Cermen göçünden önceki yerlileridir. Grek kültürü daha çok felsefe, din, insan eksenli iken Roma kültürü devlet, güç, egemen olma gibi emperyalizm eksenli bir yapıya sahiptir.
Söz konusu krallık, Anadolu'da Helenistik kültürün önemli bir temsilcisi konumundadır. Anadolu'nun bilim ve sanat merkezi olan Pergamon, kentleşme, mimari, dini ve kültürel alanda Helenistik dönemin karakteristiğini yansıtan bir krallık başkentidir.
Makedonyalı B.İskender'in 12 yıl 8 ay kadar kısa sürede günümüz siyasi coğrafyasında 18 devleti bütünüyle veya kısmen hâkimiyeti altına alması (Yunanistan, Arnavutluk, Bulgaristan, Makedonya, Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail, Ürdün, Mısır, Irak, İran, Afganistan, Pakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, ...
Helen ismi 1830'da Yunanistan'ın bağımsız bir devlet olarak kurulmasına kadar tarihe karışmış ve yeni kurulan devletin, köklerini doğrudan eski Yunan medeniyetine dayandırdığından Hellas adını yeniden canlandırmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri