İdari para cezası belediye tarafından düzenlemişse belediye birimlerine ödenmesi gerekiyor.
Cezalar, tahsilatı yapan idari birime 31 Aralık 2024'e kadar yapılacak başvurunun ardından bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre iade edilecek.
Başvurular Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet adresi üzerinden, doğrudan vergi dairesine veya posta yoluyla yapılabilecek.
Koronavirüs döneminde salgını önlemek amacıyla kesilen maske cezalarının iade edilip edilmeyeceği, cezalarını ödeyen vatandaşların gündeminde yer almaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne doldurulup verilecek başvuru formuyla birlikte maske cezaları geri iade edilecek.
İdari Para Cezanın iptali için nereye başvurulması gerekmektedir? Sokağa çıkma yasağı kapsamında tarafına idari para cezası kesilen bir kişi ceza tutanağının kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edebilir.
İlgili 28 soru bulundu
E devlete ceza ne zaman düşer? 3 iş günü içerisinde tüm bilgiler e-devlete düşmektedir.
İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. Uygulamada çoğu zaman kişi adına kayıtlı taşınmaz mallar ile araba veya banka hesaplarına haciz konulmaktadır. Kişinin evine giderek fiili haciz uygulaması yapılmamaktadır.
Maske takmama cezası sorgulama 2023 işlemleri için e-Devlet üzerinden sorgulama adımı gerçekleştirilebilir. Yazılmış olan ceza tespit edildikten sonra internet üzerinden ödeme yapılabilir ya da ikamet edilen ilçede bulunan vergi dairesine giderek ceza ödemesi gerçekleştirilebilir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan maske ve mekan denetiminde uygulanan cezaların ödenmemesi durumunda bazı kamu kurumlarında işlem yapılmayacağını söyledi.
Maske cezası sorgulama işlemi için E-Devlet şifresinin olması veya internet vergi dairesi kullanıcı kaydının bulunması yeterli olmaktadır. İnteraktif vergi dairesi dışında vergi dairelerine giderek de sorgulanabilen maske cezası, 900 TL'den başlamaktadır.
Sokağa çıkma yasağı cezası sorgulama 2023 bu yıl için geçen yıllarda olduğu gibi E-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Sokağa çıkma yasağı yani karantinası bulunan kişiler için alt ve üst sınırdan uygulanabilen bu ceza, sorgulama yapıldıktan sonra E-Devlet üzerinden ödeme işlemlerine açıktır.
İade işlemleri, kredi kartları ile yapılan ödemelerde 1-3 iş günü içerisinde, debit (bankamatik) kartlar ile yapılan ödemelerde ise 7-14 iş günü içerisinde kart hesabına yansımaktadır.
TKHK'da, satış yerindeyapılan ve peşin ödenen satışlarda ise, satışa konu üründe herhangi bir “ayıp bulunmuyorsa”, tüketicilere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.
Trafik cezaları e-Devlet sistemi üzerinden kolaylıkla ödenebilmektedir. e-Devlet trafik cezası ödemek için T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılması gerekmektedir. Sistem üzerinde yer alan “ Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” butonuna tıklanması gerekmektedir.
Trafik Cezası Nereye Ödenir? Trafik cezası ödemesini yapmak için; fiziksel olarak PTT'ye veya diğer anlaşmalı banka şubelerine, vergi dairesine gidebilmeniz mümkün.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
Yeni tip corona virüs (Covid-19) önlemlerini ihlal edenlere kesilen cezaların iadesine yönelik süreç başladı. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre; yapılan ödemeler 31 Aralık 2024'e kadar başvurulması halinde iade edilecek.
Bu karar sebebiyle Covid-19 döneminde kesilen idari para cezalarını ödemiş olanlar, ödedikleri tutarın iadesini talep edebilecek. Söz konusu cezaların iade süreci sanıyoruz ki kısa zaman içinde netleşecektir.
Trafik Cezası Kaç Gün İçinde Ödenmeli? Trafik cezası ödeme süresi yasal olarak tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür. 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse zaman aşımına girer ve her ay için %5 faiz uygulanır.
Maske cezası sorgulama işlemi için E-Devlet şifresinin olması veya internet vergi dairesi kullanıcı kaydının bulunması yeterli olmaktadır. İnteraktif vergi dairesi dışında vergi dairelerine giderek de sorgulanabilen Maske cezası, 900 TL'den başlamaktadır.
Zabıta tarafından 387 TL para cezası uygulaması, Hıfzıssıhha Kanunu 282. maddesine göre 3 bin 150 TL para cezası ya da Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesine göre 392 TL para cezası uygulanacak.
Onbin Türk Lirası veya daha fazla idarî para cezasına karar verilmesi halinde dört yıl, Onbin Türk Lirasından az idarî para cezasına karar verilmesi halinde üç yıldır. Mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin zamanaşımı süresi ise on yıldır.
9 Kasım tarihi itibariyle tahsil edilmemiş cezaların takip işlemleri sonlandırılacak. 9 Kasım'dan önce yapılmış ceza ödemeleri, iade edilmeyecek.
Taksitlendirme talebinin kabul edilmesi durumunda idari para cezası dört eşit taksitte ve birinci taksit idari para cezasının ödeme süresi içinde, geri kalan üç taksit ise idari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde cezayı veren birim tarafından belirlenecek sürelerde ödenir.
Maske takmama cezasına kaç gün içinde itiraz edilir? Maske takmama para cezası kesilen kişi cezanın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edebilir. Maske takmama cezasına itiraz, idari para cezasının uygulandığı yerdeki Sulh Ceza Hakimliğine yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri