Pankreas iltihaplanmasını (pankreatit) takiben hastalar en sık olarak sol-orta karın bölgesinde ağrı şikayetinden yakınırlar. Kişilerde pankreas iltihaplanması gelişmesini takiben durumun ciddiyeti ve süresine göre çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir: Üst karın bölgesinde ağrı
Apandistte göbek çevresinde başlayan ve karnın sağ alt kısmına doğru yayılan ani bir ağrı ile birlikte öksürme, hareket etme gibi eylemlerde ağrının artması, halsizlik, gaz sıkışması ve iştahsızlık yanı sıra karın ağrısı mide bulantısı ve kusma belirtileri görülür.
Pankreasın bulunduğu kaburga kavsinin alt kısmında aniden ortaya çıkan şiddetli karın ağrısı, Sancılar şeklinde gelen sırta-bele kuşak şeklinde yayılan karın ağrısı, Ateş, Mide ağrısı ve mide bulantısı nöbetleri gibi şikâyetler görülür.
Kişise kötü kokulu dışkı, sarılık, diyabet, üst karın ağrısı gibi semptomlar bulunduğunda pankreas hastalıkları şüphesi ile çeşitli testler istenebilir. Genelde kan testleri, bilgisayarlı tomografi, endoskopik ultrason ve MR ile teşhis konulur. Bazı ciddi durumlarda ise teşhis kesinliği cerrahi yöntemle yapılabilir.
Pankreas, karnın en arka bölümünde bulunan ve yaklaşık 15 cm uzunluğundaki mide, onikiparmak bağırsağı ve kalın bağırsakla komşu olan vücutta çok önemli görevleri bulunan bir organdır. Pankreas, tüketilen besinlerin sindirimini ve bu besinlerden elde edilen glukozun kanda olması gereken seviyelerde tutulmasını sağlar.
İlgili 26 soru bulundu
Pankreasta yer alan hücrelerin mutasyon geçirerek vücudun kontrolü dışında bozulmaya ve çoğalmaya başlamasıyla pankreas kanseri oluşur. Bu mutasyonların sonucu olarak pankreasta kitle oluşumu görülür, normal sağlıklı hücreler ise ölmeye ve fonksiyonlarını yitirmeye başlar.
Gaz şişkinlik yapan nedenler arasında mide bağırsak hastalıkları safra kesesi ve pankreas hastalıkları olarak değerlendirebileceğimiz geniş bir hastalık grubu mevcuttur.
Lipaz testi, pankreas hastalıkları, akut (ani) pankreatitlerin teşhisi için kanda bulunan lipaz seviyesini ölçen bir kan testidir. Kistik fibrozis, crohn hastalığı ve çölyak hastalığı gibi hastalıkların tespitinde de lipaz testinden yararlanılır.
Pankreatit, pankreasın iltihaplanmasıdır. Pankreas iltihaplandığında kendi ürettiği güçlü sindirim enzimleri kendi dokusuna zarar verir; akciğerlerinize, böbreklerinize ve kalbinize zarar verebilecek enflamatuar hücrelerin ve toksinlerin salınmasına neden olabilir.
Karında ele gelen kitle, karaciğerde büyüme bulguları varsa pankreas kanserinden şüphelenilebilir. Tanıyı kesinleştirmek ve evrelemeyi yapabilmek için karın ultrasonu, tomografi, MRI veya PET-CT incelemeleri gereklidir. Pankreas, mide ve karaciğer arkasında kaldığı için ultrasonla tam olarak görüntülenmesi zordur.
Karın ağrısı: Pankreatit sıklıkla karın üstünde, sol tarafın altında veya arka tarafında ağrı verir. Ağrı genellikle kötüleşir veya artar hareketsiz kalınca ve yemek yendiğinde. Bulantı ve kusma: Pankreatit sıklıkla bulantı ve kusma ile birlikte görülür.
Pankreas, karın zarının arkasında yer alan bir organ olduğundan rutin kontrollerdeki tanısal girişimlerde tanı konulamaması ve atlanması söz konusu olabilir. Bu sebepten belirtiler söz konusu ise geç kalmamak çok önemlidir. Kaşıntı var ise karın bölgesi ultrasonu ve tomografi çekilmesi ön tanıya yardımcı olabilir.
Pankreas iltihaplanmasını (pankreatit) takiben hastalar en sık olarak sol-orta karın bölgesinde ağrı şikayetinden yakınırlar.
Pankreasın bu en ağır iltihabı hastaların yaklaşık %15'inde görülür. Burada pankreas dokusunun aniden, geniş kapsamlı bir hasarı söz konusu olur. Bu diğer organların işlevinin geçici kesintisi ile bir sepsise (kan zehirlenmesine) ve böylece akut hayati bir tehlikeye yol açabilir.
Kronik pankreatit belirtilerinde ise bulantı, kusma, hazımsızlığa ek olarak kötü kokulu dışkılama ve hızlı kilo kaybı görülmektedir. Tedavi edilmediğinde daha ciddi sonuçlara yol açarak böbrek ve kalp gibi organlarda bozulmalara sebep olabilir.
Hastaların kan testlerinde; CA 19-9 ve CEA gibi tümör belirteçleri çoğunlukla yüksek çıkar. Safra yolunun tıkandığı hastalarda ise bilirubin değerleri ve karaciğer fonksiyon testleri yüksek bulunabiliyor.
Pankreas enzimlerinin eksik olması halinde karbonhidratlar (nişasta vs.), proteinler ve yağlar tam olarak ayrıştırılamaz ve bağırsak besin bileşenlerini kana aktaramaz. Bunun sonucunda sindirilmemiş besinler bağırsakta kalmış olur. Bu durum ishal, şişkinlik ve de karın kramplarına neden olabilir.
Pankreas hastalıklarının teşhisinde lipaz testine ek olarak amilaz testi de istenebilir. Amilaz testi pankreas hastalıklarına lipaz kadar spesifik bir test olmasa da duyarlıdır. Bu sebeple yüksek seyreden amilaz veya lipaz düzeyi bir soruna işaret eder.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Karında hassasiyet, ishal, şişkinlik, karın ağrısı, gaz oluşumu, kilo kaybı, bulanık görme ve sarılık şeklinde belirtiler görülür. Pankreas Hastalıkları Tanısı ve Tedavileri Fiziki muayenesi zor olan pankreasın radyolojik görüntülemeler ve kan tetkikleriyle ve dışkı testiyle sorunlarının tespit edilmesi mümkündür.
Pankreas kanseri; karın ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, idrar renginde koyulaşma, ishal ve yağlı dışkılama gibi belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Her kanserde olduğu gibi pankreas kanserinde de erken tanı ve tedavi oldukça önem taşıyor.
Kanser kaşıntısı, tümörün salgıladığı maddelerden veya vücudun tümöre tepki vermesinden kaynaklanır. Bu kaşıntılar vücudun her yerinde olabilir ancak bacaklarda ve göğüste daha yaygındır Genellikle kanser tedavisi görülünce azalır.
Hayati kayıplara neden olan kanserlerin başında ilk sıralarda gelen pankreas kanseri, erken evrede yakalanması daha güç bir hastalık olarak biliniyor. Özellikle 60-80 yaş aralığında karşılaşılan bu kanser türü, 40 yaşın altında daha az görülüyor ve erkeklerde kadınlara oranla daha sık ortaya çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri