Bağışıklık Sistemi: Papatya çayı, kendine özgü antimikrobiyal ve anti-inflamatuvar etkileri sayesinde soğuk algınlığı gibi hastalıklarda iyileştirici potansiyele sahiptir. Bu çayın soğuk algınlığı, nezle ve boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklarda faydalı olduğunu gösteren çalışmalar vardır.
Bunların dışında, özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve gribin etkilerini azaltmak için tüketilen papatya çayı, bağışıklık sisteminin güçlenmesine de destek olur.
Papatya çayının vücut ısıtıcı etkisi bulunmaktadır. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda papatya çayının iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Papatya çayı, hazımsızlığı giderir, bağırsak gazlarını ve idrarı söktürür. Papatya çayının adet düzensizliklerini iyileştirici etkisi bulunmaktadır.
Gelelim papatya çayı neye iyi gelir sorusunun yanıtlarına… Papatya çayı, mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık, şişkinlik sıkıntılarında etkilidir. İltihap giderici, alerji oluşumunu önleyici, mikropların gelişimini engelleyici ve yara iyileştirici etkiye sahiptir.
Papatya çayının yan etkileri
Küçük çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde papatya çayı içmenin güvenliliği araştırılmamıştır. Bu nedenle eğer siz ya da bir yakınınız bu özellikleri taşıyorsa, papatya çayı içmeden önce bir doktora danışılmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Papatya çayı buharı gribal enfeksiyonlar sonucu oluşan üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Göz kapağı iltihaplanması tedavilerinde de kullanılan papatya, sadece göz iltihaplanmalarında değil idrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesinde de oldukça önemli bir role sahiptir.
Sinüzit, nezle ve soğuk algınlığına iyi gelen papatya çayı, boğaz ağrıları ve öksürüğün giderilmesine de yardımcıdır. Sinirlerin yatışmasına, sakinleşmeye ve uykusuzluğa karşı oldukça etkilidir.
Papatya çayı ne zaman içilmelidir? Papatya çayı kan şekeri regülasyonu için öğünlerle, sindirim sistemini rahatlatmak amacıyla öğün sonrası veya rahat bir uyku için yatmadan 1-2 saat önce içilebilmektedir.
Ateş düşürücü etkiye sahiptir. Stres kaynaklı hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır. Zayıflamaya yardımcı olan en doğal bitkilerden biridir.
Sakinleştirici bir etkiye sahip olan papatya çayı, tavsiye edilen miktardan fazla kullanıldığında kişide yorgunluk ve uyku hali yaratabilir. İlk defa papatya çayı içenlerde mide bulantısı görülüyorsa, papatya çayı kullanılmamalıdır. Yine aynı şekilde aşırı kullanımda kusma gibi yan etkiler görülebilir.
soğuk algınlığına iyi gelen bitki çayları ve Tarifleri
Şifalı ve lezzetli bir zencefil çayı hazırlamak için biraz bal, limon, tarçın ve zencefil yeterli olmaktadır. Tarçın isteğe bağlı olarak eklenmektedir. Su kaynadıktan ve biraz bekledikten sonra ceviz büyüklüğünde zencefil ve çubuk tarçın sıcak suya eklenmektedir.
Sinirlerin yatışmasına yardımcı olması ile bilinen papatya çayı, aynı zamanda boğaz ağrısı için harika bir çözümdür. Uyku getiren bir çay olduğu için gün sonunda, yatmadan önce içerek ya da soğuk bir şekilde gargara yaparak boğaz ağrısı problemini yok edebilir, aynı zamanda güzel bir uyku uyuyabilirsiniz.
Papatya çayı
Gastrit ve ülser hastalıklarında tavsiye edilir. Aynı zamanda; hazımsızlık, şişkinlik ve mide spazmı gibi rahatsızlıklarda olumlu etki yapar. Yemeklerden sonra, sıcak veya soğuk olarak içebilirsin.
Adaçayı, yeşil çay, nane limon çayı, ekinezya çayı, ıhlamur, zencefil-bal-limon çayı, kuşburnu çayı tercih edebileceğiniz çaylar arasında yer alır. Ayrıca hazırladığınız çayların içine, tarçın, karabiber, zerdeçal gibi faydalı baharatları da ekleyebilirsiniz.
Ihlamur çayı demleyerek grip ve soğuk algınlığı enfeksiyonlarınızın daha çabuk geçmesine ve vücudun bağışıklık isteminin daha hızlı güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. - Ekinezya çayı bağışıklık sistemini güçlendiren çaylardan birisidir.
1 su bardağına 2-3 tatlı kaşığı kurutulmuş papatyayı atın. İçine kaynamış sudan 1 su bardağı dökelim. 5 dakika demlenmeye bırakın. Süzgeçten geçirin.
2) Nefesi Açar
Bu bitkisel yağ nefesi iyi derecede açar. Banyo suyunda ya da oda kokusu olarak kullanılan papatya yağı, burun tıkanıklığını geçirme konusunda etkili sonuçlar verir. Nefes darlığı sorunu yaşayanların papatya yağı ile tanışmasını tavsiye ediyoruz.
- Daha rahat uykuya dalmak için bitki çayları da tüketilebilir. Hafif sedatif (rahatlatıcı) etkisi olduğu bilinen melisa çayı, papatya çayı, ıhlamur çayı tüketilebilir.
3) Papatya Çayı
Adet söktürücü özelliği ile de regl döneminde kadınların bitki çayı tercihi olmaktadır.
Genelde özellikle kafeinsiz içeceği tercih edenler için oldukça önemli bir yere sahiptir. Tabii gün içerisinde ne zaman ve ne kadar papatya içilmesi gerektiği de bir o kadar önemlidir. Uzmanlara göre papatya çayı gün içerisinde 1 ya da 2 kez tüketilmelidir.
Yine papatya, ıhlamur ve nane çayları, 6 aydan sonra, doktorunuza danışarak bebeğinize verebilirsiniz. 4-10 yaş arasındaki çocuklara, tercihen kafeinsiz bitki çayları verilebilir. 12 yaş üzerindeki çocuklar, haftada 1-2 kez siyah çay içebilirler.
Sıcak su, boğazın yumuşamasına ve balgamın atılmasına yardımcı olur. Bitki çayları ise hem boğaz tahrişlerini azaltır, hem de balgam söktürücü bir etki verir. Kekik çayı, papatya çayı ve nane çayı balgam söktürücü etkisi en y ksek olan çay çeşitlerindendir.
Ihlamur çayı, ekinezya çayı ya da yeşil çay gibi doğal bitki kaynakları öksürüğe karşı iyi gelir. Ayva, bal ile Ihlamur karışımı, zencefil ve bal ile Karanfil karışımı gibi değişik karışımları da bu konuda kullanmak mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri