Yeşil papaya hamdır ama bu normal bir durum olup özellikle ham halde tüketilmesi tercih edilir. Dış kabuğunu soymak sureti ile, dilimleyip meyve olarak tüketebilirsiniz. Bunun yanısıra; özellikle uzak doğuluların tercih ettiği gibi, rendelemek suretiyle salatalarda kullanabilirsiniz.
Kalorisi çok düşük ve lif oranı yüksek olan papaya bitkisi tok hissetmenizi sağlar, diyetinize yardımcı olur. Aynı zamanda hazımsızlık ve kabızı engeller. Yüksek C vitamini içeren papaya, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve vücudunuzu çeşitli hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korur.
L. Papaya'nın ana vatanının Güney Meksika ve Orta Amerika olduğu sanılmaktadır. Ona "kavun ağacı" meyvesine de, kavun ağacı yemişi denmektedir. Çünkü papayanın bir çeşidinin meyvesinin görünümü kavuna benzese de, tadı balkabağına yakındır.
Yüksek miktarda içerdiği lif sayesinde sindirimi kolaylaştırmanın en iyi yollarından biridir, aynı zamanda kabızlığı da önler. Hatta günde bir tane yenilen papaya, vücudunuzun en şekilde çalışması için gerekli olan lif miktarının %25'ini karşılar.
İlgili 42 soru bulundu
Papaya çekirdeği çiğ bir şekilde tüketilebilir. Ancak tadı çok acı olduğu için bazı mide sorunlarına yol açabilir. Bu çekirdeklerin vücudun için etkilerini görmek için, yalnızca 1-2 adet deneyin. Ardından bir sorun olmazsa yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
Papayanın eski zamanlardan beri bilinen inanılmaz bir özelliği vardır. Sindirimi en kolay meyvelerden biri olmasının yanı sıra diğer besinlerin kolayca sindirilmesine de katkıda bulunur. Düzenli yendiği takdirde kabızlığa, kanayan basur ve kronik ishale iyi gelir.
Saklama Koşulları ve Kullanımı
Olgunlaşmış fakat kesilmemiş Verita Papayaları plastik bir kutu içerisinde, diğer sebzelerden uzak olarak buzdolabında 3-4 gün saklayabilirsiniz.
Papaya, Carica papaya bitkisinin meyvesi ve Carica cinsinin bir üyesi. Papaya'nın ana vatanının Güney Meksika ve Orta Amerika olduğu sanılmaktadır. Ona "kavun ağacı" meyvesine de, kavun ağacı yemişi denmektedir.
Olgun bir papaya kabuğunun rengi yeşilsarı geçişli, eti ise açık portakal rengine çalıyor.
Papaya soğuk hava ile depolanması Hasat sonrası optimum depolama koşulları 7 °C'de %85-90 bağıl nemde depolamadır. Papaya soğuğa karşı hassas bir meyve olduğu için 7 °C'nin altında depolanmamalıdır. 7 °C'de 1-3 hasta başarılı olarak depolanabilirler ve 21-27 °C'de olgunlaştırma yapılabilir.
İsmi ile Pek Şenlikli Meyve; Papaya
İçerisindeki mineraller ile diyabet karşısında sağladığı kalkan görevi ile oldukça etkileyici, güvenilir bir kahraman!
Tohum kalınlığının 3 katı derine ekilmeli, ekim sonrasında hafifçe toprağa elle bastırarak tohumun toprağa tutunması sağlanmalıdır. 24-28 derece sıcaklıkta, nemli toprakta çimlenir. Çimlenme süresi; 21-30 gün. Sabırlı olunmalı ve çimlenme için gerekli şartlar devam ettirilmelidir.
Papaya meyvesi, anavatanı Güney Amerika olan hoş kokulu, lezzetli bir egzotik meyvedir. Christopher Colombus'un deyimiyle “meleklerin meyvesi” olarak bilinen papaya asırlardır severek tüketilir.
Papaya nedir? Papaya bitkisinin çiğ meyvesinden elde edilen özleri, ağrı, iltihap ve şişkinliği azaltma özelliğine sahiptir. Topikal olarak cilde uygulandığında ölü cilt hücrelerini gidermeye, gözeneklerin sıkılaşmasına, akne izlerinin giderilmesine ve cilt dokusunun iyileştirilmesine yardımcı olur.
Papaya meyvesi Güney Meksika ve Orta Amerika'da yetişen bir meyvedir. Papaya meyvesi aynı zamanda Avustralya'da yetişen bir meyvedir.
İlkbahar ayları başlar. PAPAYA hasadı TEMMUZ ayında başlar EYLÜL ayı içinde biter.
Dayanıklılığı ile bilinen bir meyve olan papaya eksi 2 dereceye kadar bozulmaz. Papaya ağacı ortalama 8 yıl yaşar.
Papaya, duyarlı kişilerde papaya alerjisi belirtilerine neden olabilen bir besindir. Papayada bulunan birkaç alerjen karakterize edilmiştir.
Tadından kaynaklı olarak meyve sularında, tatlılarda ve şekerlemelerde çok sık bu meyveyi kullanırlar. Ayrıca olgunlaşmamış halde tüketilebilmektedir.
Papain ve chymopapain adı verilen bileşenler papaya meyvesinde bulunan iki önemli enzimdir. Aslında her iki enzim de vücutta protein sindirimine yardımcı olurken papain en bol ve en etkin olandır. Sindirim sürecine olan katkılarının dışında papaya enzimleri ödem, iltihap ve yaraların iyileşmesine de yardımcı olur.
Enerji veren bir besin olması sebebiyle çocukların gelişimi, hamile ve emziren bayanlar için kuvvet deposudur. Sabah kahvaltılarında süt ile karıştırılıp tüketilebilir. A ve C vitaminlerini içerir. Sindirim sistemini kolaylaştırır.
Barbunya, kuru fasulye ve nohut gibi baklagiller Sarımsak ve soğan Brokoli ve lahana gibi yeşil sebzeler. Süt ve süt ürünlerinden peynir ile yoğurt Bazı meyveler (portakal, kayısı gibi) ile yüksek oranda lif içeren tam tahıllı besinler.
Meyve, sebze, erik suyu ve tahıl gibi lif oranı yüksek gıdaları tüketmek faydalıdır. Ayrıca bol su ve sıvı alımı da önemlidir. Tuvalet ihtiyacı hissedildiğinde mutlaka beklemeden tuvalete gidilmelidir. Bunların dışında laksatif etki gösteren ilaçlar da bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı sonlandırır.
Papaya meyvesinin 1 porsiyonu 150 g'dır. 100 g papaya 10.8 g karbonhidrat, 0.5 g protein, 0.3 g yağ içermektedir ve 43 kaloridir. Papaya; demir, potasyum, kalsiyum mineralleriyle A, B1, B2, B5 ve C vitaminleri yönünden zengin olup tam bir lif kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri