Can eriği: Papaz eriğine göre daha yuvarlak, açık yeşil, mayhoş ve suludur.
Papaz eriği diye adlandırılan bu erik çeşidi iri ve bol suludur. Mayıs ayı sonunda sezonu başlar ve Haziran ayı boyunca devam eder. Akdeniz'den eriklerimizi kapınıza getiriyoruz. Anavatanı Anadolu olduğu sanılan erik, dünyanın birçok yerine yayılmış ve oldukça çeşitlenmiştir.
Meyve dış kabuk parlak yeşil, meyve eti sert, sulu ve açık yeşil renktedir. Kırmızı yada tam olum döneminde ise meyve et dokusu Kısmen kendine verimli olmakla birlikte Aynalı ve cin eriği çeşidinin tozlayıcı olarak bulundurulması verimi artırır.
Papaz erik evlerde sürekli bulunan çok sevilen sert ve sulu bir erik çeşididir.
Bütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, 2.000'den fazladır. Türkiye'de yetiştirilen çeşitlerin sayısı da 200'ün üstündedir. Erikler olgunluk zamanlarına, kullanma şekillerine göre çeşitlere ayrılır.
İlgili 21 soru bulundu
Avrupa grubu eriklerin içinde en çok tercih edilen çeşit edilen ve yetiştiriciliği yapılan Stanley erik türüdür. Japon grubu erikler pazarda ve halk arasında İtalyan eriği olarakta bilinirler. Çoğu kendine kısır veya kısmen kendine verimli olduğundan tozlayıcıları ile birlikte dikilmeleri zorunludur.
Türkiye'nin önemli erik üretim merkezlerinden Manisa'nın Turgutlu ilçesinde, bölgeye özgü yetişen "dumanlı papaz eriği"nde verim ve fiyat üreticiye umut oldu. Gediz Nehri'nin suladığı Turgutlu Ovası'nda, 13 bin dekar arazide yıllık ortalama 45 bin ton civarında üretilen erikte hasat sezonu sürüyor.
Can eriği: Papaz eriğine göre daha yuvarlak, açık yeşil, mayhoş ve suludur. Et dokusu incedir. Meyve eti sarı ve gevrektir.
Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.
Can eriği doğal bir kolesterol dengeleyicisidir. Yoğun miktarda c vitamini içerir. Bu durumda da kolesterole iyi gelir. Damar tıkanıklığını da önleyen can eriği mutlaka yaz aylarında tüketilmesi gerekmektedir.
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden 'Papaz eriği'nin adından rahatsız olan esnaf, meyvenin adını 'İmam eriği' diye değiştirerek satışa sundu. "Müşterilerimizden gelen istek doğrultusunda ve aynı zamanda biz de rahatsız olduğumuz için 'Papaz' ismini 'İmam' ile değiştirdik.
Mevsimi dışında üretildiği zamanlarda az ve zorlu şartlar altında yetiştirilmesi nedeniyle kış aylarında yeşil eriğin fiyatı yükseliyor. Üzerine büyük kentlere nakliyesi ve tanzim edilmesi maliyetleri eklenince pazar ve manav tezgahlarındaki 'can eriğin' tüketici fiyatı uçuk rakamlara ulaşıyor.
tadları acımtırak ekşi olmakta. oysa papaz eriği her bir tanesi bebe daşşağı boyutunda, çok koyu yeşil, ağıza atınca narin bir kırılganlığa sahip, dişinizin değmesi ile harrşşrşşt diye parçalanan, hafif tatlımsı ekşiliğe sahip, bol sulu ve kütür kütür eriktir.
100 gram eriğin içinde 9.92 gram şeker vardır.
Mart ayı başladığında birçok tezgahta satışı olan erik, yazın en gözde meyvelerindendir. Mart, nisan, mayıs ve haziran ayları eriğin yetişmeye devam ettiği aylardır. Nisan ayı eriğin yetişmeye başladığı ay denilebilir.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Çünkü erik kabızlık sorununu çözmede ve sindirimi düzenlemede oldukça etkili. Hal böyle olunca çok yenmesinin ishale neden olması da oldukça doğal oluyor.
Erik doğru miktarda tüketildiğinde cilt, kalp ve damar, karaciğer ve bağışıklık sistemine olumlu etki ediyor. Ancak bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemi bozulabiliyor.
Can eriği de papaz eriğine benzer bir formattadır ancak görüntü olarak papaz eriğinden daha yuvarlaktır. Rengi açık yeşildir ve tatlı bir tık daha mayhoştur. Can eriği, oldukça suludur. Papaz eriği kadar etli bir yapısı yoktur.
Tohum ekimini gerçekleştirmek için öncelikle şeftali, kayısı veya erik çekirdeği içindeki tohumu çıkarmalısınız. Bunu gerçekleştirmek için meyvelerin içerisindeki kalın kabuğu bir çekiç veya pense yardımıyla kırın. Bu aşamada şeftali, kayısı ya da erik tohumu zarar görmemeli.
-Verime Geçmiş Bir Tam Bodur Papaz Erik Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Erik fidanı tarlada ağaç başı 50-100 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Olgunluk ilerledikçe meyve kalitesi artar, meyve ortalaması 15-20 gr dır. Papazdan bir hafta sonra yeşil tüketim için toplanır. HASAT ZAMANI: 5 Mayıs- 20 Mayıs arasıdır.
- Papaz Eriği Fidanı Dikim Mesafesi: Tam Bodur erik fidanlarında fidanlar arası 2 metre, sıra arası 4 metre dikim yapılabilir. - Papaz Eriği Fidanı Dikimi: Fidan dikimini buharlaşmanın en az olduğu sabah erken saatlerde veya ikindin vaktinde yapmanız tavsiye edilir.
Lif oranı diğer besinlere göre daha fazla olan kuru erik, bağırsakların daha sistematik çalışmasına yardımcı olarak kabızlık sorununa iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri