Malvarlığı hakları: Ekonomik bir değeri olan ve kural olarak başkalarına devredilebilen haklardır. Malvarlığı, bir kişinin para ile ölçülebilen hak ve borçlarının tümüdür.
Para ile ölçülebilen, ekonomik bir değeri olan haklara (mamelek) denir. Bu haklar;Mülkiyet hakkı ,rehin hakkı,maddi alacak hakları ve fikri haklar(telif,patent) bu gruba giren haklardandır.Temel ayrım bu hakların, miras yoluyla mirasçılara geçmesidir.
Mutlak haklar, hak sahibinin herkese karşı ileri sürebileceği haklar iken, nisbî haklar ise hakkın doğası gereği sadece belirli kişi ya da kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır.
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
b) Alelade Haklar: Bu hakların dışında kalan haklar ise alelade haklardır. Hak sahibinin hakkını kullanmasıyla herhangi bir yeni hukuki ilişki doğurmayan haklara alelade haklar (yenilik doğurmayan/yalm haklar) denir. Velayet hakkı, vesayet hakkı gibi.
İlgili 16 soru bulundu
Bağımlı haklar ise feri yani bağımsız bir hakka bağlıdır. Örneğin; Faiz kefaleti rehin. Sahibine tek taraflı bir irade beyanıyla hukuki durumda değişiklik yaratma imkânı verir. Bu hakların kullanılmasıyla yeni bir hukuki ilişki doğar.
NİSPİ HAKLAR. Belirli kişilere karşı ileri sürülebilen ve sadece belirli kişilerce ihlal edilebilen haklardır. Hak sahibi, hakkını sadece yükümlü olan kimseye karşı ileri sürebilir ve hakkı ihlal edebilecek olan da yükümlü taraftır. Üçüncü kişiler nispi hakkı ihlal edemezler.
Ayni haklar bakımından hak sahiplerine en geniş yetkileri veren sınırsız ayni hak, mülkiyet hakkıdır. Ayni hakların bir bölümünü oluşturan sınırlı ayni haklara örnek olarak irtifak, geçit, rehin ve taşınmaz yükü hakları gösterilebilir.
Aynî hak, sahibine eşya üzerinde doğrudan doğruya (vasıta sız) bir hak bahşettiği halde; şahsî hak, hak mevzuu üzerinde borç lu vasıtasıyla tesis edilebilir.
• Bir kimsenin malvarlığı üzerinde sahip olduğu haklar
anlamına gelen mamelek haklarına örnek olarak, aynî haklar, nisbî haklar ve fikrî ve sınaî haklar verilebilir.
Kamu hakları, kamu hukukundan kaynaklanan haklardır. Kişilerin, Devlet ve diğer kamu tüzel kişilerine karşı sahip oldukları haklardır. Kamu haklarının asıl kaynağı Anayasa'dır Vatandaşlık hakkı, seçme ve seçilme hakkı, sendika kurma hakkı, dilekçe ve bilgi edinme hakkı kamu haklarına örnek verilebilir.
Ayni haklar; eşya üzerinde doğrudan doğruya hakimiyet kurmamızı sağlayan hakların tümüdür. Ayni hak aynı zamanda herkese karşı ileri sürülebilme özelliği taşır, kısacası nisbi değil mutlak hak niteliğindedir.
Kural olarak tek taraflı bir irade beyanı ile yeni bir hukuki durumun yaratılmasını, mevcut hukuki durumun değiştirilmesini veya kaldırılmasını sağlayan haklara yenilik doğurucu (inşai) haklar denir. İnşa-i hak sahibinin bu hakkını tek taraflı olarak kullanmasıyla hukuki sonuç meydana gelir.
Latince bir kavram olan numerus clausus “sınırlı sayı” anlamına gelir. Yani bununla, sınırlı sayıda hukuki işlemin tarafların tasarrufunda olduğu ifade edilmektedir.
belirli bir kişiye veya kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır. satış sözleşmesinden doğan mülkiyetin devrini isteme alacağı nispi haklara bir örnektir. nisbi haklar herkese karşı ileri sürülmez. bu haklar tapuya şerh edildiğinde mutlak hak sayılmaz, kuvvetlendirilmiş nisbi hak adını alır.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
Zilyetlik “doktrine göre hukukun koruduğu bir durumdan ibaret uygulamaya göre ayni bir haktır”. Zilyetliğin Konusu Ayni hakların konusu olabilen taşınır ve taşınmaz eşyalar, zilyetliğe de konu teşkil ederler. Ayni haklara konu olmayan; -Bütünleyici parçalar, asıl eşyadan ayrı olarak zilyetliğin konusu olabilirler.
İktisabı bakımından tesisen halefiyetle, cüz'i olarak kurulan bir haktır. Bunun dışında egemenlik hakları kapsamında olan intifa hakkı bir sınırlı ayni hak tipi olup; sınırlı ayni haklar içerisinde irtifak hakları sınıfında yer alır.
Örneğin hırsız A'dan B'ye ait olan yüzüğü iyiniyetle satın alan ve 5 yıl boyunca bu yüzüğe zilyet olan üçüncü kişi yüzüğün maliki olur. 4721 Sayılı Kanunda ayni hak türleri tek tek sayılmıştır; bunlar, mülkiyet, irtifak hakkı, taşınmaz yükü ve rehin hakkıdır.
Sınırsız Ayni Haklar: Sadece mülkiyet haklarından bahseder. Sınırlı Ayni Haklar: Ayni haklardan bazıları, sahiplerine mülkiyet hakkı gibi tam ve geniş yetkiler vermeyip, sınırlı yetkiler tanımaktadır ki bunlara sınırlı ayni haklar diyoruz.
İrtifak hakkı, bir eşya üzerinde hak sahibine o eşyadan yararlanma yetkisi sağlayan bir ayni haktır. İrtifak hakkı sahipleri, eşyadan veya eşyanın özünden elde edilebilecek menfaatlerden yararlanma imkânına sahiptirler.
Üç çeşit irtifak hakkı vardır. Bunlar: Üst hak yani bir gayrimenkulün üzerinde ya da altında inşaat yapma hakkı Kaynak hakkı yani bir gayrimenkulde bulunan su kaynağından faydalanma hakkı
Feri hakkın geçerli olarak doğup varlığını sürdürebilmesinin, asıl ala- cağın geçerli olarak doğmasına ve varlığını devam ettirmesine bağlı olması, geçerlilik yönünden bağımlılığını ifade eder. Feri hak, asıl alacağın doğması koşuluna bağlı olarak asıl alacağın doğmasından önce de kurulabilecektir.
Objektif Hukuk - Sübjektif Hukuk
Herkese uygulanabilen, genel ve soyut hukuk kuralları objektif hukuku oluşturur. Objektif hukuk kurallarının kişilere tanıdığı haklar, yetkiler ve özgürlükler ise sübjektif hukuku oluşturur.
Moral haklar ise yasal haklardan bağımsız ve onlardan üstün, her zaman geçerli olan haklardır. Klasik haklar, kişisel ve siyasal hakları kapsamaktadır ve asıl amacı, birey karşısında devletin gücünü sınırlandırmayı sağlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri